tiistai 25.1.2022 | 10:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Tuottajien tuskan ymmärtää, mutta asia ei ole ihan yksinkertainen: Teoriasta käytäntöön

Tiina Ojutkangas
Ke 17.11.2021 klo 20:00 | päivitetty ke 21:25

Maataloustuottajat ovat ahdingossa monesta suunnasta. Yksi vuosikausia puhuttanut asia on tuottajatulo. MTK on syyttänyt kaupan sopimuskäytäntöjä jäykiksi. Tuottajien etujärjestön mielestä kaupan pitäisi tarjota nykyistä lyhyempiä sopimuksia ja joustoja maatalouden kriisin helpottamiseksi. Kauppojen edustajilla on monenlaisia näkemyksiä esimerkiksi hinnoittelujaksoista. Toisaalta hinnoista ei neuvotella läheskään aina tuottajien kanssa vaan elintarviketeollisuuden yritysten kanssa.

Hintapolitiikan lisäksi keskustelu ilmastoasioista käy kuumana. Syyllisten hakemisen sijasta pitää tietysti etsiä ratkaisuja ja uskoa kuitenkin faktoihin. Kestävillä maa- ja metsätalouskäytännöillä voi osaltaan ratkaista ilmastovaikutuksia. Glasgow’n ilmastokokouksessakin päästiin sopuun maatalouden ilmastotyöstä, joka aikanaan vaikuttaa suomalaiseen maa- ja metsätalouteen.

Keskiviikkona maataloustuottajat purkivat turhautumistaan eri puolilla Suomea. Kuluttajilla oli mahdollisuus ostaa maataloustuotteita tuottajahinnoilla. Protestin järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö Svenska lantbruksproducenternascentralförbundSLC. Protestilla järjestöt pyrkivät kiinnittämään huomiota viljelijöiden heikkoon asemaan elintarvikemarkkinoilla, kertoi MTK.

Protestien tarkoituksena oli myös se, että tuottajat ja kuluttajat kohtaisivat. Viljelijät myivät elintarvikkeita tuottajahinnalla ja kuluttajat saivat mahdollisuuden maksaa enemmänkin. Näin myös tapahtui esimerkiksi Kokkolassa järjestetyssä tapahtumassa, joka väkimäärästä päätellen näytti kiinnostavan yleisöä.

Tuottajien tuskaantumisen ymmärtää, mutta kaupatkin ovat tuottajan ja kuluttajan välissä. Kun suomalaiset ovat valmiita maksamaan puhtaista, kotimaisista elintarvikkeista, on hintoihin helpompi vaikuttaa. MTK:n teettämän tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta ilmoittaa olevansa valmis maksamaan ruuastaan enemmän, jos hinnannousu kanavoituisi kokonaan viljelijälle. Sitä ei tiedetä, miten hyvin tämä todellisuudessa toteutuisi. Ilmapiiri on periaatteessa positiivinen, mutta käytännössä ihmiset mielellään ostavat halpaa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Ilmapiiri on periaatteessa positiivinen, mutta käytännössä ihmiset mielellään ostavat halpaa.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »