maanantai 29.11.2021 | 19:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kokkola-tuessa monta ongelmaa – "Päivähoidon maksuttomuus olisi paras lääke, jos halutaan Kokkolasta lapsiystävällinen ja vetovoimainen kaupunki"

Pe 19.11.2021 klo 17:00

Kokkolan kaupunginvaltuusto päätti 15.11 pitämässään kokouksessa niin sanotun ”Kokkolatuen” tuplaamisesta. ”Hip hip hurraa” voisi ajatella äkkiseltään. Mutta ennen kuin kovin ylistetään tätä valtuuston ihmetekoa, olisi syytä tarkastella laajemmin ja hieman kriittisemmin tämän päätöksen mahdollisia vaikutuksia. Tässä päätöksessä ei anneta varhaiskasvatukseen lisää rahaa, vaan tämän Keskustan kuningasajatuksen tarkoituksena on hakea nimenomaan säästöjä kaupungin päivähoidon kustannuksista.

Todennäköisesti tämä tarkoittaa kunnallisen päivähoitotarjonnan supistamista, jolla puolestaan on negatiivinen vaikutus kaupungin pito- ja vetovoimaan. Huutavan ”työvoimapulan” vallitessa yritykset katsovat tarkasti ja monesta eri kulmasta paikkakuntia, joihin mahdollisesti ovat sijoittamassa liiketoimintaansa. Yksi tärkeimmistä on työvoima. Tähän vaikuttavat muiden palveluiden ohessa tärkeänä tekijänä myös kunnan varhaiskasvatuksen järjestelyt ja kunnallisen päivähoidon saatavuus. Luulisi, ettei sellainen paikkakunta, jossa potentiaalista työvoimaa houkutellaan jäämään kotiin hoitamaan lapsia korotetulla kuntalisällä, näytä mahdollisen työnantajan silmissä kovinkaan houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Kehittyvä ja elinvoimainen Kokkola tarvitsee lisää yritystoimintaa ja sitä kautta lisää veronmaksajia, vaan niitä ei taida kovin hirveästi olla tyrkyllä tällaisilla päätöksillä, joiden vaikutus on vähän niin kuin pakkasella kusisi housuihinsa, lämmittää vähän aikaa mutta kohta on entistä kylmempi.

Sikälikin tämä päätös kummastuttaa, että eduskunnassa oppositio vaatii hallitukselta lisää työllisyystoimia, etenkin työttömyysturva koetaan porvaripuolueissa isona työllisyyden esteenä ja korkeana kynnyksenä työn vastaanottamiselle. Vaan mitä tekevät Kokkolan porvarit? Nostavat tätä kynnystä vielä korkeammaksi tällä kuntalisän korotuksella. Ihmeellistä! Myös perussuomalaisten logiikka pettää jälleen kerran sanojen ja tekojen välillä. Persut julistavat vastenmielisyyttään ulkomaista työvoimaa kohtaan, mutta tällaisilla päätöksillä ovat itse luomassa tätä kysyntää markkinoille.

Ketkä sitten hyötyvät tästä päätöksestä? Eivät ainakaan ne huono-osaisimmat perheet, jotka elävät osin tai kokonaan tulonsiirtojen varassa. Tämä kyseinen lisä huomioidaan myös perheen tulona esimerkiksi asumis- tai toimeentulotukea haettaessa. Näiltä osin tämä kuntalisä on pääosin tulonsiirto kaupungilta Kansaneläkelaitokselle (Kela). Oikeasti tämä päätös antaa lisää ”valinnanvapautta” vain niille perheille, joilla on muutenkin varaa hoitaa lapsensa kotona.

Tuossa samassa kokouksessa päätettiin myös kiinteistöveron alennuksesta miljoonalla eurolla. Nyt kun päättäjillä tuntuu ”löysää” rahaa olevan, niin eikö olisi ollut paikallaan kehittää olemassa olevaa kunnallista päivähoitoa sellaiseksi, ettei lapsen hoitopaikan saatavuus, laatu tai hinta olisi kynnyksenä työn vastaanottamiselle? Tuhannelta kuntapäättäjältä vasta tehdyn kyselyn mukaan kunnilla on suuria vaikeuksia saada osaavaa työvoimaa, etenkin sijaiset tuntuvat olevan ”kiven alla”. Kokkolallekin tämä on iso ongelma. Päätös kuntalisän korottamisesta ei helpota tätäkään työvoiman saatavuusongelmaa.

Päivähoidon ja varhaiskasvatuksen maksuttomuus olisi kaikkein paras lääke, jos halutaan Kokkolasta lapsiystävällinen ja vetovoimainen kaupunki. Muutamat pienet ja köyhät kunnat (Paltamo, Utajärvi, Pyhäjärvi, Kustavi) ovat jo ottaneet käyttöön maksuttomat päivähoito- ja varhaiskasvatuspalvelut asukkailleen. Kokkola voisi maakuntakeskuksista olla ensimmäinen tällä polulla, mutta todennäköisesti tämä on Kokkolan nykyisille päättäjille liian iso kynnys ylitettäväksi.

Juha Honkakoski

Kokkola

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »