torstai 2.12.2021 | 02:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Maastopalon runteleman metsän suojeleminen on hyvä päätös Kalajoella

Tiina Ojutkangas
Pe 19.11.2021 klo 20:00

Viime kesän maastopalo Kalajoen Rautiossa ei ihan heti unohdu. Kyseessä oli yksi viime vuosien suurimmista metsäpaloista, jossa tuhoutui 230 hehtaaria suurimmaksi osaksi seurakunnan omistamaa metsää. Tällä viikolla seurakunta päätti suojella noin puolet omistamastaan metsästä. Alue rauhoitetaan 20 vuodeksi Metsä-ohjelmassa. Seurakunta omistaa runsaasti muutakin metsää.

Viime heinäkuussa syttynyttä tulipaloa sammutettiin pari viikkoa. Maastopalo tuli monella tavalla kalliiksi, niin suuri määrä pelastustyöntekijöitä ja vapaaehtoisia teki töitä vaikeissa olosuhteissa ja kesähelteessä. Tapaus osoitti sen, miten haavoittuvaisia olemme näin ison tuhon ääressä. Osoitti se myös erilaisten yhteiskunnan osien ja viranomaisten toimivuuden ja ihmisten halun auttaa hädän hetkellä. Tulipalon levitessä suunniteltiin jopa kansalaisten evakuointeja, mikä on kuitenkin harvinainen toimenpide. Maastopalo savuineen ja vaikutuksineen ulottui paljon Rautioa kauemmas.

26. heinäkuuta syttyneen maastopalon epäillään saaneen alkunsa yksittäisen henkilön huolimattomuudesta. Asiassa on poliisin esitutkinta valmistunut. Yhtä henkilöä epäillään yleisvaaran tuottamuksesta. Asia on siirretty syyttäjälle syyteharkintaa varten. Tämä asia etenee omaa rataansa.

Nyt siis seurakunta päätti suojella noin puolet omistamastaan palaneesta metsästä. Ihan kivuitta ei päätös syntynyt vaan äänestyksen jälkeen. Äänestyksessä kirkkoherran esitys 126 hehtaarin suojelualueesta hävisi 106 hehtaarin vastaesitykselle äänin 7-3.

Kalajoen seurakunnan kirkkoherra Kari Lauri arvioi STT:n haastattelussa, että suojelu on kaikilta osin järkevä ratkaisu seurakunnan kannalta. Nyt suojeltava alue ei ole talousmetsäkäyttöön parasta metsämaata, vaan vaikeakulkuista maastoa. Suojeluajatuksesta keskusteltiin Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan kanssa. Sen seurauksena ely-keskukselle esitettiin suojeltavaa aluetta, joissa oli kaksi kokovaihtoehtoa.

Tämä on hyvä päätös metsäpalotapauksen käsittelylle. On hienoa, että seurakunta tuntee vastuuta luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Mitä metsälle tapahtuu kahdenkymmenen vuoden jälkeen, se nähdään sitten.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Lue juttu ely-keskuksen suojelutarjouksesta.

On hienoa, että Kalajoen seurakunta tuntee vastuuta luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »