torstai 2.12.2021 | 03:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Korkeakoulutusta tarvitaan ympäri Suomea – Kansanedustajan perustelusta voi olla monta mieltä

Tiina Ojutkangas
La 20.11.2021 klo 20:00

Ylivieskalainen kansanedustaja Juha Pylväs onnistuu aika ajoin pääsemään valtakunnan otsikoihin. Lauantaina ainakin Iltalehti nappasi Pylvään lausunnon otsikoihin. Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Rovaniemellä eduskuntaryhmän puheenjohtaja otti kantaa muun muassa korkeakoulupolitiikkaan.

Pylväs kommentoi puheessaan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen näkemystä korkeakoulujen hajasijoittamisesta. Pylvään mukaan tämä mahdollistaisi yhä useamman jäämisen kotiseudulleen, kun opiskelupaikkaa ei tarvitse lähteä hakemaan kauempaa. Tämä ilahduttaisi kansanedustajan mielestä varmasti maakuntien poikamiehiä. Lausunto viitannee siihen, että yhä useammin nuoret naiset lähtevät opiskelemaan kotiseudun ulkopuolelle siksikin, että yliopisto-opintoja ei kotiseudulla ole.

Korkeakoulukommentti liittyi tiede- ja kulttuuriministerin lupaukseen tukea maakuntien yliopistokoulutusta. Alueellisia yliopistokeskuksia "ei kurjisteta" Kurvisen ministerikaudella, vaan rahoitus päinvastoin nousee (KP 20.11.). Yliopistokeskuksia on Kokkolan lisäksi Kajaanissa, Lahdessa, Mikkelissä, Porissa ja Seinäjoella. Lännen Median haastattelussa lauantaina Kurvinen kertoi kohdistaneensa Opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahaa kolme miljoonaa euroa yliopistokeskuksille, 500 000 euroa per keskus.

Ehkä edustaja Pylvään kommentti yritti olla huumoria, mutta on syytä arvioida ihan vakavastikin koulutuksen merkitystä yrityksille, ihmisille itselleen, alueiden tulevaisuudelle ja vaikkapa henkiselle ilmapiirille. Yliopistotasoisella koulutuksella on suuri vaikutus myös kulttuurisen Keski-Pohjanmaan alueella. Kokkolassa sijaitseva yliopistokeskus tekee arvokasta työtä. Myös ammattikorkeakoulua, Keski-Pohjanmaan kesäyliopistoa ja ammatillista koulutusta tarjoavia oman alueen oppilaitoksia tarvitaan.

Usein on hyvä käydä myös katsomassa muuta elämää kotikontujen ulkopuolella. Ihan olennaista olisi pohtia myös sitä, miten poislähteneet saadaan palaamaan tai osa väestä myös alun perin jäämään kotiseudulle. Koulutus on tässä ihan keskiössä. Myös ilmapiiri vaikuttaa kiinnostukseen asua maakunnissa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Ehkä Pylvään kommentti yritti olla huumoria. On syytä arvioida ihan vakavastikin koulutuksen merkitystä.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »