torstai 2.12.2021 | 02:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kristian Sundqvistin kolumni: Suomalainen passi on etuoikeutettujen arvoasiakirja

Ma 22.11.2021 klo 06:30

Huomasin, että olen ensimmäistä kertaa sitten varhaislapsuuden ilman passia. Se kun pääsi korona-ajan matkustamattomuudessa menemään vanhaksi.

EU:n ja Schengenin vapaan liikkuvuuden sopimuksen valtakuntien (ja siinä sivussa samalla Suomen) passi maksaa suomalaiselle 52-58 euroa. EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset ovat valmiita maksamaan laillisesta Schengen-passista puolesta miljoonasta miljoonaan euroon niille unionivaltioille, jotka kansalaisuuksiensa myynnillä bisnestä tekevät. Suurin julkistaloudellinen merkitys passikaupalla on Maltalle, jossa se on valtion merkittävimpiä tulonlähteitä.

Suomalainen siis saa syntymälahjanaan EU-kansalaisuuden, josta esimerkiksi eräät venäläiset, krhm, liikemiehet ovat valmiita maksamaan jopa miljoonan. Eikä se mikä tahansa asiakirja olekaan: tuo passi antaa täyden vapauden asua elää, opiskella, työskennellä ja yrittää puolen miljardin asukkaan alueella, joka paraikaa suojautuu muurien ja piikkilanka-aitojen taakse.

EU linnoittautuu tällä hetkellä lähinnä siksi, että sitä vastaan ei voitaisi epäsuorasti toimia välittämällä kehitysmaiden siviilejä unioniin. Toisaalta unionin voimakkain valtio Saksa on tiiviissä energia-allianssissa Venäjän kanssa ja riippuvainen kaasusta, jota Saksaan ja moneen muuhunkin EU-maahan virtaa Valko-Venäjän kautta.

Euroopan unioni siis kaipaa itärajojensa takaa energiaa putkista, ei niinkään ihmisiä rajoilta. Tai kelpaavat ihmisetkin ja ihan kansalaisiksi saakka, jos henkilöltä löytyy riittävästi pätäkkää: rahat pöytään ja punakantinen passi poveen.

Mikäpä siinä, kai. Maailma on paitsi kaunis ja kiehtova niin myös kova ja vaarallinen paikka, josta valtiot ja niiden liittoumat yrittävät poimia rusinat pullasta. Suomikin kaipaa maahanmuuttoa kansantalouttaan tukemaan, mutta samaan aikaan pelkää Puolan rajalla tällä hetkellä palelevien ihmisten edustamaa maahanmuuttoa.

Suomen ja Euroopan unionin ja Schengenin valtakunnan passi on väkevä dokumentti, mutta mihinkään erityiseen hyvisten kerhoon sen omistamalla ei pääse. Etuoikeuksista se kylläkin todistaa ja nimenomaan sellaisista, jotka saadakseen ei ole tarvinnut kuin syntyä sopivan maan kansalaiseksi.

Lopuksi lukuvinkki. Kehitysmaita kiertäneen ranskalaisseikkailijan Cizia Zykën muistelmateos Kultaa! (WSOY 1986) ei ole kirjallinen klassikko, mutta Zykë tiivistää siinä maailman ihmisten kahtiajaon ikimuistoisella tavalla: "Ei ole hyvä olla sortaja, mutta vielä huonompi on olla sorrettu".

Tiedän hyvin, kumpaan ryhmään uusikin passini minut todistaa. En valinnut syntyä sortajaksi, muttei minulla ole aikomustakaan luopua etuoikeuksistani.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »