torstai 2.12.2021 | 12:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: En ymmärrä wokea, en koronatilannetta enkä koronapassitonta Olympiastadionia

To 25.11.2021 klo 06:30

Otsikossa pitäisi tietysti olla aina joku koukku, mutta nyt meni itsestäänselvyyden puolelle. Sanotaan heti alkuun, että viime päivinä kohkatusta woke-kulttuurista ymmärrän aina vaan vähemmän. Kovasti tuntuu riitelyä ainakin aiheuttavan. Taidanpa siis canceloida itseni tästä ”keskustelusta” ennen kuin joku muu tekee sen.

Se mitä en myöskään ole ymmärtänyt – sitten viime juhannuksen – on koronapandemia. Juhannuksen sen vuoksi, että silloin olivat meneillään jalkapallon EM-kisat.

Huuhkajahuumassa ei ollut mitään väliä, vaikka matkusti ”Oi Suomi on” -euforian elähdyttämänä Pietariin – sen hetken koronapesään. Ei siitä asiasta lausuttu Ylen fanistudioissa varoituksen tavuakaan. Pietarissa Erkka V. Lehtola tilitti ääni väristen ja silmänurkat vetisinä upeita suomalaisfaneja.

Niitä samoja, jotka toivat tuliaisina uusia tartuntoja.

Totta kai tästä joku futisniilo pahastuu, mutta jatkan siitä huolimatta lajin parissa. Mikä ihmeen perustelu oli päästää Olympiastadionille Suomi­–Ranska-peliin 32 000 fania ilman vaatimusta koronapassista?

Kun koronapandemian piru pääsi ensimmäisen kerran kunnolla irti Pohjois-Italiassa vuosi ja yhdeksän kuukautta sitten, yksi tartuntapesäkkäisestä oli Atalantan ja Valencian välinen Mestarien liigan ottelu legendaarisella San Sirolla.

Atalantan kotikaupungista Bergamosta Milanoon faneja kuljettaneet, täyteen ahdetut junat, yli 40 000 Atalantan kannattajaa stadionilla, ihmiset hurraamassa ja halailemassa. Se oli?

Jep, täydellinen viruslinko. Helmikuun 19:ntenä viime vuonna ei vain tiedetty mistä oli kyse. Marraskuun 16:ntena tänä vuonna tiedettiin.

Jalkapallo-ottelu sinne tai tänne. Vielä vähemmän meillä Pohjois-Hakalahdessa ymmärretään, että Suomessa ja koko Euroopassa eletään epidemian pahinta vaihetta juuri nyt.

Maassa on annettu kohta kahdeksan ja puoli miljoonaa rokoteannosta. Eipä ole juuri ollut vaikutusta tartuntojen määrään. Ehkä oli väärinkäsitys, että olisi pitänyt ollakaan.

Silti kummastuttaa. Päiväkohtaisia tartuntaennätyksiä rikotaan, vaikka testattujen määrät ovat kaukana huippuluvuista.

Selväksi on joka tapauksessa pitänyt hitaimmillekin tulla, että rokote suojaa kulkutaudin vaikealta muodolta ja että tartunnat leviävät ennen muuta rokottamattomien keskuudessa. Siispä foliohatut naulaan ja piikille!

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sentään antoi viime viikolla suomalaisille toimittajille ymmärrettävän vastauksen. Kysymys kuului, että kuinka kauan koronaviruksen kanssa on vielä elettävä?

”Ikuisesti”, vastasi Tegnell.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »