torstai 2.12.2021 | 12:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtokunnan jäsenen Marko Pohlmanin mielipide: Pelastuslaitos leikkii ihmishengillä

Ti 23.11.2021 klo 17:30

Jokilaaksojen pelastuslaitos on tämän vuoden huhtikuussa tehnyt valitettavan päätöksen luopua varallaolosta (poislukien päällystövarallaolo), jolla on osaltaan erittäin tehokkaasti turvattu monessa alueemme pienessä kunnassa palokuntien toimintavalmius, eli käytännössä se, että apu saadaan liikkeelle myös pieniltä paloasemilta ja saavuttaa avuntarvitsijan riittävän nopeasti.

Varallaolon korvaavaksi järjestelmäksi kaavailtiin ylikallista virkapakettia, mikä vaikuttaa nyt törmäävän omaan mahdottomuuteensa. Kyseinen virkapaketti olisi myös toimintavalmiuden kannalta ollut oleellisesti heikompi, kuin kustannustehokas varallaolojärjestelmä.

Veronmaksajille ja avuntarvitsijoille on nyt jäämässä jäljelle entiset kustannukset korotuksien kera ja arpapeliin pohjautuva järjestelmä, että tuleeko apu ajoissa vai ei, kun hätäkeskukseen soittaa.

Esimerkkinä vaikka Reisjärvi, josta varallaolo lakkautettiin marraskuun alusta. Jo nyt on tullut hälytyksiä, joissa poliittisten päätösten seurauksena autoja ei ole saatu liikkeelle tallista. Henkilövahinkoja onneksi ei ole toistaiseksi tullut, mutta pahoin pelkään että se on vain ajan kysymys.

Nyt päättäjät herätys! Vielä ei ole myöhäistä myöntää tehtyä virhettä ja palata takaisin entiseen toimivaan varallaolojärjestelmään. Mikäli näin ei tehdä, on vain ajan kysymys, kun näiden onnettomien päätösten seurauksena sattuu henkilövahinkoja, kun apu ei ennätä ajoissa perille. Avun tarvitsijana voi olla vaikkapa pieni lapsi, joka ei saanut ajoissa apua onnettomuustilanteessa. Ja jos näin käy, on hyvä muistaa että syy ei ole sopimuspalokuntalaisissa, jotka tekevät palokuntatyötä muiden töidensä ja perhe-elämänsä ohessa, vaan vastuun kantaa palvelujen järjestäjä.

Pelastuslaitoksen viranhaltijajohdolta lienee turha odottaa esitystä paluusta toimivaan varallaolojärjestelmään. Nyt tarvitaankin erittäin jämäkkää poliittista ohjausta.

Marko Pohlman

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtokunnan jäsen

Jo nyt on tullut hälytyksiä, joissa poliittisten päätösten seurauksena autoja ei ole saatu liikkeelle tallista.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »