torstai 2.12.2021 | 12:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Puolan tilanne ei saa toistua – Suomen tulee valvoa rajojaan ja samalla estää ihmisten kaltoinkohtelu

Antti Savela
Ke 24.11.2021 klo 20:00

Perjantaina eduskunta alkoi käsitellä opposition laatimaa välikysymystä Suomen rajavalvonnan kiristämisestä. Kysymys olisi eräänlaisesta hätälain laatimisesta. Perustuslain säätämisjärjestyksessä tapahtuvaa valmiuslain uudistusta ollaan tekemässä, mutta se lakivaade ei ehdi tähän hätään.

Opposition mielestä hätälaki pystyisi estämään Suomen rajoilla Puolan ja Valko-Venäjän rajalle syntyneen tilanteen. Siellähän siirtolaisia käytetään vallan välikappaleena ja heitä painostetaan siirtymän rajan yli Puolan puolelle turvapaikkaa Euroopasta hakemaan. Puola taas on sulkenut rajansa eikä päästä lähinnä Irakista tulleita siirtolaisia maahan. Opposition mielestä Suomen tulisi laatia lakiuudistus, jolla Suomen valtio voisi estää vastaavankaltaisen tilanteen. Siis tilanteen, jossa vieras valtio työntää ihmisjoukkoa rajaa vasten siihen uskoen, että kansainvälisiä sopimuksia noudattava Suomi ottaa heidät mahdollisina turvapaikanhakijoina vastaan. Opposition mielestä Suomella ei ole sellaisessa tilanteessa muuta mahdollisuutta kuin sulkea rajat ja pysäyttää väliaikaisesti turvapaikanhakijoiden vastaanotto.

Suomen hallitus on toisella kannalla. Sen mukaan jo nykyisen lainsäädännön nojalla Suomella on oikeus sulkea raja-asemia poikkeustilanteissa. Tämän vuoksi vaadittu hätälaki ei ole tarpeen. Ylen A-studiossa tiistaina vieraillut kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi oli sitä mieltä, että Suomi voi sulkea raja-asemia, mutta se ei voi kansainvälisten sopimusten nojalla täysin estää vainolta suojaa hakevia hakemasta Suomesta turvapaikkaa. Joenniemi myönsi, että kansainväliset ihmisoikeussopimukset ovat vanhentuneita, ja niitä pitäisi ehdottomasti muuttaa estämään Puolan kaltaiset ilmiöt. Hänen mukaansa maa voikin poiketa sopimuksista, mutta tämän tehdessään sen pitää tarkkaan perustella poikkeamisen syyt ja kantaa myös ne seuraukset, joita kansanvälinen yhteisö maalle mahdollisesti langettaa.

Juridisesti tilanne on kimurantti mutta inhimillisesti kauhistuttava. Kuvat Puolan rajalta ovat täysin epäinhimillisiä. Suomen pitääkin tehdä kaikkensa, jotta vastaavanlaisilta kriiseiltä voidaan välttyä. Suomen keskustelulta toivoisi, että samalla kun peli inhimillisellä hädällä tuomitaan, annetaan myös selvä signaali, ettei se ole mahdollista meidän omilla rajoilla – ja ylipäätään minkään muunkaan maan rajoilla. On aivan kohtuutonta ja pois oikeasta, että ihmisjoukkoja, usein vielä haavoittuvassa asemassa olevia, käytetään epäinhimillisellä tavalla politiikan välineenä.

Euroopan unionin pitäisi nyt muodostaa yhtenäinen kanta sekä kansalliseen rajavalvontaan että siirtolais- ja pakolaispolitiikkaan. Nykyinen malli ei toimi.

Inhimilliseltä kannalta tilanne on kauhistuttava.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »