tiistai 25.1.2022 | 10:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Talviurheilun juhlaa Rukan maailmancupissa – Katso kuvia keskipohjalaishiihtäjien sprinttipäivästä

Pe 26.11.2021 klo 17:49

Hiihdon maailmancupin avaus Kuusamon Rukalla oli ennen kaikkea talviurheilun juhlaa. Kotiyleisö pääsi hurraamaan kunnolla naisten sprinttifinaalin kaksikolle Johanna Matintalolle ja Katri Lylynperälle. Pohti SkiTeamin Joni Mäki nostatti tunnelmaa etenkin välierävoitollaan.

Pohti SkiTeamia seuratasolla edustava Joni Mäki oli suomalaismiehistä paras ja sijoittui sprintissä kuudenneksi.
Hanna Rautio

Sen lisäksi, että yleisö kannusti äänekkäästi omiaan, ilo ja innostus paistoivat myös kilpailijoiden kasvoilta. Seurasin sprinttejä sananmukaisesti takavasemmalta, lähtö- ja maalialueen takaa, aivan Suomen joukkueen kokoontumisalueen vierestä. Omaa suoritusta odottaessa urheilijat seurasivat kilpailutapahtumia suurelta screeniltä. Joukkuekavereiden puolesta jännitettiin ja maaliintulon jälkeen oli onnentoivotuksien ja tsemppien vuoro.

Ehkä näin on normaalistikin, mutta ei ainakaan vuosi sitten, kun Ruka Nordic käytiin ilman yleisöä. Korona-aika on saanut arvostamaan normaaleja asioita; urheilukilpailuja, jaettua iloa ja pettymyksiä ja yksinkertaisesti yhteisöllisyyttä ja ihmisten kohtaamista.

Olin ensimmäisen kerran työtehtävissä Rukalla vuonna 2014. Nykyisistä huipuista Iivo Niskanen otti tuolloin suomalaismieshiihtäjien ensimmäisen Ruka-voiton, vaasalaislähtöinen Joni Mäki puolestaan aloitteli kansainvälistä hiihtouraansa. Mukana kilpaladuilla oli nyttemmin kommentaattorin hommiin siirtynyt, Vetelin Urheilijoita edustanut Kalle Lassila.

Ensimmäisessä kolumnissa haikailin silloin Kalajokilaaksosta lähtöisin olevien hiihtäjien perään. No läpilyöntiä odotetaan edelleen, mutta naisissa Haapajärven Kiilojen Tiia Olkkonen ja reisjärveläislähtöinen Anni Alakoski ovat tämän hetken paikalliset toivot. Sprintissä nuorten naisten suoritukset eivät tällä kertaa riittäneet erävaiheeseen.

Reisjärveltä lähtöisin oleva Anni Alakoski naisten sprintin karsinnan lähdössä.
Hanna Rautio

Tiia Olkkosen tie ei vielä vienyt Rukan maailmancupsprintin erävaiheeseen.
Hanna Rautio

Nykyinen Pohti SkiTeamin vahva joukkue toivottavasti siivittää kokkolalaislähtöisen Juuso Haaralan uraa yhä enemmän nousukäyrälle. Haaralan sija avauspäivänä oli 23:s heti seurakaveri Niilo Moilasen perässä.

Kokkolalaislähtöisen Juuso Haaralan sprinttisijoitus oli 23:s.
Hanna Rautio

Mitä muuta seitsemän vuoden takaisista kisoista jäi mieleen? Ainakin Suomen joukkueen ensimmäinen lehdistötilaisuus, tungos hiihtäjien haastattelupisteellä ja kylmyys, vaikka silloin oli liki plussakeli. Nyt pakkasta on yhdeksästä lauantaiksi ennustettuun –19 asteeseen.

Työpäivät olivat tiiviitä ja kisaa oli erittäin huono seurata stadionin perukoilta haastatteluiden lomasta. Valokuvaaminen oli lähes mahdotonta pohjoisen talvihämärässä. Mutta kaikkiaan oli mukavaa ja reissu pitkä. Tarkistuksen jälkeen se kesti keskiviikosta maanantaihin. Oi vanhoja aikoja.

Nyt olen paikalla vapaammassa roolissa, lähinnä turistina aistimassa tunnelmaa. Ja ensimmäisten kisatapahtumien perusteella voi sanoa, että tunnelma on hyvä. Mahtava maailmancupviikonloppu on alkanut.

Niilo Moilanen oli sprintin 22:s.
Hanna Rautio

Rukan hiihtostadionin yleisö kannatti äänekkäästi suosikkejaan sprinttikilpailujen aikana.
Hanna Rautio

Sen lisäksi, että yleisö kannusti äänekkäästi omiaan, ilo ja innostus paistoivat myös kilpailijoiden kasvoilta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »