torstai 11.8.2022 | 20:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kallion alueella koronan leviämispiikit tulleet isoista tilaisuuksista, AVI tiukentamassa yhä rajoituksia – "Vaatimus koronapassista toi väen rokotuksiin ja alueen rokotuskattavuus on nyt yli 80 prosenttia"

Hannu Verronen
Ke 1.12.2021 klo 15:55 | päivitetty ke 16:10

Peruspalveluyhtymä Kallio suositteli tänään keskiviikkona tapahtumien järjestämiseen rajoituksia. Pohjois-Pohjanmaan koronaepidemiatilanne on edelleen vaikeutunut. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi eilen tiistaina, että Pohjois-Pohjanmaan alueelle on välttämätöntä asettaa uusia rajoituksia ja suosituksia, sillä koronatilanne kuormittaa huolestuttavasti sekä erikoissairaanhoitoa että perusterveydenhuoltoa.

Kallion vs. terveyspalvelujohtaja Margit Yli-Kotila kertoo, että suuret tilaisuudet ovat saaneet selvästikin koronan leviämään Kallion alueella.

– Kun taudin piikkipäiviä vielä tulee, koronatapausten jäljitys voi ruuhkautua. Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen, jää sairastamaan kotiin. Odota kärsivällisesti yhteydenottoa, vaikka se venyisi seuraavalla päivälle, Yli-Kotila kehottaa.

Kallion terveydenhuollon sairaspaikat eivät ole vielä koronan takia ruuhkautuneet, koska Yli-Kotilan mukaan valtaosin sairastaminen pystytään tekemään valtaosin kotona. – Sairastuneissa on pääasiassa nuoria, perusterveitä aikuisia, joille kotona sairastaminen on riittänyt.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio suosittelee, että sisätiloissa ei järjestetä suuria 20–50 henkilön tilaisuuksia. Yli 50 henkilön tilaisuuksissa AVI edellyttää koronapassin käyttöä. Kallio suosittelee, että myöskään kouluilla ei järjestetä sisätiloissa suuria tilaisuuksia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti 1.12, että valmistelee yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitusten kiristämistä Pohjois-Pohjanmaalla. Yleisötilaisuuksien järjestäjät voivat vapautua tilaisuuksien osallistujamäärän rajoituksista vaatimalla asiakkailta koronapassia. Aluehallintoviraston valmistelussa olevassa päätöksessä on tarkoitus kieltää sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Aiempi 26.11.2021 voimaan tullut rajoitus on ollut 50 henkilöä.

Kallion rokotuskattavuus ylitti tiistaina ensirokotteissa 80-prosentin rajan.

– Koronapassi vaatiminen on selvästi lisännyt ihmisten kiinnostusta tulla ensimmäiselle koronarokotukselle. Rokotuskattavuus oli maanantaina 79,9 prosenttia ja tiistaina mentiin yli 80 prosentin rajan ja nyt ollaan selvästi yli, Yli-Kotila toteaa.

Pohjois-Pohjanmaalla astuu voimaan laaja etätyö- ja etäkokoussuositus, jonka mukaan etätyötä suositellaan kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Myös maskisuosituksiin linjattiin tiukennuksia. Se koskee luonnollisesti myös Kalliolta.

Jo aikaisemmin voimassa olevien maskisuositusten lisäksi maskin käyttöä suositellaan nyt myös peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työntekijöille sekä kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille. Lisäksi maskien käyttöä suositellaan laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille.

Antigeeni-kotitestit ovat Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän mukaan hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien testien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä.

– Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä. Siitä on hyötyä, kun se kertoo heti onko koronaan vai ei. Toinen markkinoilta löytyvä vaihtoehto, koronan vasta-ainetesti, ei kerro testattavan tämänhetkisestä tilanteesta, vaan siitä, onko henkilö joskus sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin, Yli-Kotila toteaa..

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on tällä viikolla todettu 18 uutta koronavirustartuntaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »