perjantai 27.5.2022 | 22:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anu Jylhän kolumni: Eläkkeet ja monet muutkin asiat ovat pilalla – Nuoret, ryhdytäänkö kapinaan?

Ma 3.1.2022 klo 06:30

Joulurauhani rikkoontui muutama päivä jouluaaton jälkeen. Lämpimän keltaiset jouluvalot tai kuusen valloittava tuoksu eivät onnistuneet rauhoittamaan mieltäni, kun luin Helsingin Sanomien artikkelin Sukupolvien kuilu (26.12.2021, HS).

Eläkkeitä käsittelevän jutun anti oli seuraava: eläkejärjestelmään tehdyt muutokset tarkoittavat sitä, että työuran alussa olevat nuoret ihmiset maksavat palkoistaan selvästi korkeampia eläkemaksuja kuin nykyeläkeläiset ovat työurallaan joutuneet maksamaan. Rahaa ei silti laiteta omaa eläköitymistä odottamaan, vaan ne käytetään nykyisten eläkkeiden rahoittamiseen.

Lisäksi nuoret sukupolvet joutuvat työskentelemään pidempään kuin vanhemmat yltääkseen samansuuruiseen eläkkeeseen.

Valtiomme eläkejärjestelmässä nykyiset eläkeläiset ovat voittajia, todetaan artikkelissa. Kun vuonna 1940 syntyneet saavat keskimäärin 5,12 euroa jokaista työurallaan maksamaansa eläkemaksueuroa kohden, saavat vuonna 1990 syntyneet vain puolet siitä eli 2,05 euroa.

Opiskelijat, jotka tällä hetkellä kituuttavat lainarahalla elääkseen, raatavat tulevaisuudessa vuosia pidempään vain rahoittaakseen muiden elinkustannukset.

Asiasta ei käy vain boomereita syyttää. Me nuoret voisimme hanakammin vaatia oikeuksia meillekin. Olla vähän röyhkeämpiä ja kiinnostuneempia omasta tulevaisuudestamme.

Tuukka Tervonen toteaa osuvasti kolumnissaan (7.12.2021, Yle) ettemme osaa pitää puoliamme, olemme liian kilttejä. Ilmastokatastrofin ja jatkuvasti pidentyvän, mielenterveyttäkin heikentävän, vaatimuslistan edessä, osaamme osoittaa mieltämme vain kadulla istumalla tai mediassa kantaa ottamalla. Vaikka tuntuvat nuokin naurettavan paljon osaa väestöä ärsyttävän.

Emme uhkaile lakoilla, kuten jotkut tekevät. Mutta ehkä pitäisi. Ehkä sitten alkaisi oikeasti puntit tutisemaan muillakin kuin vain meillä nuorilla.

Vaikka en ole itse koskaan aikonut laskea omaa taloudellista pärjäämistäni vain palkkatyön varaan, oli HS:n artikkeli pöyristyttävä. Jutun luettuani, joulukarkit sylissäni, ajattelin: Nykyään tuntuu että aika moni asia on pilalla (DJ Ibusal).

Me nuoret voisimme hanakammin vaatia oikeuksia meillekin.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »