Paikallisuutiset

Vauvan tuhinaa riittää Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa – Viime vuonna ei synnytysennätystä rikottu, mutta mukavasti vauvoja sairaalassa syntyi

Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan puolet synnyttäjistä tulee Soiten alueelta, puolet eteläiseltä ja pohjoiselta alueelta. Elokuu oli vilkkain synnytyskuukausi, silloin syntyi 159 vauvaa.

Kaukana kavala maailma, tuon lausahduksen voi todeta kun avaa Soiten synnytysosaston oven.

Lasioven taakse jäävät ja kaukaisilta tuntuvat touhotukset aluevaaleista, koronaepidemiasta tai mistään muista ”toisarvoisista” asioista. Ollaan vain uuden elämän ihmeen äärellä ja keskitytään siihen, että perheet saavat kaikista parhaan mahdollisen alun uudelle elämälle, opitaan niin imettämisen kuin vauvan hoidon alkeet.

Eikä se tietenkään sitä tarkoita, etteikö aluevaaleista tai koronasta synnytysosastolla oltaisi hyvinkin tietoisia. Hyvinvointialueet ja aluevaalein valitut valtuutetut tekevät vastaisuudessa juuri niitä päätöksiä, joilla taataan, että mahdollisimman hyvä hoito- ja palvelutaso esimerkiksi juuri Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa säilyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Korona puolestaan aiheuttaa muutoksia ihan synnytysosaston normaaleihin päivärutiineihin.

– Olemme pyrkineet siihen, että muutoksia tekisimme mahdollisimman vähän. Tietyt asiat on pidetty voimassa, vaikka rajoituksia välillä jo höllennettiinkin, esimerkiksi teamsissä pidetyt synnytysvalmennukset ovat meillä käytössä. Juuri nyt kiristimme rajoituksia sen verran, että perheen muut lapset eivät voi tulla osastolle. Syynä on se, että koronavirustartuntoja on todettu alueellamme aika paljon lapsissa ja nuorissa. Isät sekä synnytyksen tukihenkilöt pääsevät mukaan niin synnytyksiin kuin poliklinikkäynneille edelleenkin, kertoo ylilääkäriCharlotta Frostdahl.

Äidin koronavirustartunta ei tietenkään estä synnyttämästä. Koronaepidemian aikana keskussairaalassa on ollut hiukan alle kymmenen koronapositiivista synnytystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme kehitelleet eristystoimenpiteitä, jotka toimivat juuri meillä. Ja tietysti on olemassa aina varasuunnitelma, toteaa vastuualuejohtaja.

Jälleen kerran voi tässä vaiheessa vuotta todeta, että meillä Kokkolassa on maan mainio synnytysosasto, missä tehdään hartiavoimin töitä. Töitä tekevät toki äidit uutta elämää maailmaan punnertaessaan, töitä tekevät myös ihanat kätilöt, osaavat hoitajat ja upeat lääkärit.

Vuosi 2021 oli Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa synnytysten täyteinen kaikkiaan 1661 synnytystä.

– Ihan edellisen vuoden hurjaan vauhtiin emme yltäneet, mutta synnytysten määrissä mitattuna kulunut vuosi on suurin piirtein samanlainen kuin vuosi 2019, kertoo Frostdahl.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuotta edelliseen vuoteen verrattaessa, hiukan synnytysten määrissä jäätiin hurjasta vuoden 2020 synnytyksen lukemasta, joka oli miltei sairaalan ennätys: 1755 synnytystä. Kaikkien aikojen ennätysvuodeksi lasketaan vuosi 1977, silloin keskussairaalassa syntyi 1764 vauveliinia.

Vuonna 2021 tammikuussa näki päivänvalon vuoden ensimmäinen vauva, hän syntyi uudenvuoden yönä kello 3.10.

Kaikkiaan tammikuussa syntyi 130 vauvaa heistä tyttöjä oli 69 ja poikia 61. Helmikuussa vauvoja syntyi 120, heistä tyttöjä oli 57 ja poikalapsia 63, tällä synnytysmäärällä kuukausi jä koko vuoden "hiljaisimmaksi" synnytyskuukaudeksi.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa maaliskuussa syntyi 156 vauvaa, 82 tyttöä ja 74 poikaa. Huhtikuussa syntyi 138 vauvaa. Toukokuussa ensi parkaisunsa Kokkolassa päästi 141 vauvaa, heistä tyttöjä 82 ja poikia 59.

Myös kesä sai synnyttäviä mammoja hakeutumaan sairaalaan. Kesäkuussa syntyi kaikkiaan 158 vauvaa. Juhannusvauvoja syntyi kaikkiaan 15.

Heinäkuussa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyi 135 vauvaa, 77 poikaa ja 58 tyttöä.

Elokuussa rikottiin vuoden ennätys synnytysten määrissä mitattuna: Keskussairaalassa syntyi 84 poikaa ja 75 tyttöä eli kaikkiaan 159 vauvaa. Syyskuussa hiukkasen synnyttäjien määrä väheni, kaikkiaan 74 poikaa ja 61 tyttöä päästi ensi parkaisunsa, eli syyskuun synnytysten määrä oli 135. Lokakuussa synnytyksiä oli 139 kappaletta eli 85 poikaa ja 54 tyttöä, marraskuussa synnytyksiä oli 124, 65 poikavauvaa ja 59 tyttöä.

Joulukuussa vauvoja syntyi 126.

Uuden vuoden kynnyksellä keskussairaalan synnytysosaston ylilääkäri katsoo positiivisena tulevaisuuteen.

– Tottakai toivon, että viimein pääsisimme tuosta koronaviruksesta kokonaan. Mutta pääosin luottavaisin mielin katson tulevaisuuteen ja meillä on aina jotakin mielenkiintoisia kehitysprojekteja meneillään.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan vauvavuosi 2022 käynnistyi 1.1. kello 00:50 syntyneellä nivalalaisvauvalla.
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan vauvavuosi 2022 käynnistyi 1.1. kello 00:50 syntyneellä nivalalaisvauvalla. Kuva: Kaisa Sikala

Uusi synnytysvuosi käynnistyi jo pian vuodenvaihteen jälkeen. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa vuoden ensimmäiseksi vauvaksi ennätti nivalalainen poikavauva, hän syntyi 1.1.2022. kello 00:50.

Fakta

Naisten klinikka

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyy vuosittain yli 1500 lasta.

Kokkolassa sijaitseva sairaala toimii päivystävänä keskussairaalana, eli sairaalassa on päivystävä gynekologi, anestesialääkäri sekä lastenlääkäri ympäri vuorokauden.

Naisten klinikkaan kuuluvat seuraavat toimipisteet:

äitiyspoliklinikka

naistentautien poliklinikka

synnytysvastaanotto

synnytyssalit

vuodeosasto 3

Lähde: Soite

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä