perjantai 27.5.2022 | 22:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Retkeilyn ja patikoimisen suosio sai suomalaiset kunnat ehostamaan vaellusreittejään

Ti 4.1.2022 klo 06:30

Korona ajoi suomalaiset metsiin retkeilemään ja vaeltamaan, mikä puolestaan on saanut kunnat kunnostamaan luontopolkuja eri puolilla tämän lehden levikkialuetta.

Koronatuet olisivat voineet mennä huonompaankin kohteeseen. Luonto on suuri liikuntapaikka, joka on auki ympäri vuoden.

Pietarsaaren kaupunki kertoi viime viikolla toimenpiteistä Fäbodan ja Pörkenäsin polkujen parantamiseksi. Poluille on rakennettu pari kilometriä pitkospuita, kymmenen siltaa, laavuja, opasteita ja tukipalveluja.

Samoja polkuja ei tarvitse tallata kyllästymiseen saakka, sillä kyseessä on 40 kilometrin mittainen luontopolkujen verkosto.

Pietarsaaren Fäbodan kauniiden hiekkarantojen kohtalosta on taitettu peistä jo ainakin puolen vuosisadan ajan. Hotellihanke on unohdettu, mutta aina löytyy uusia yrittäjiä. Pari vuotta sitten neljän yrittäjän ryhmä esitteli idean kolmen lasisen iglun pystyttämisestä Fäbodan kallioille, mutta hanke kohtasi voimakasta vastustusta.

Vaikka Fäbodan rantakaistale on säästynynyt voimakkaalta ihmistoiminnalta, täysin koskemattomasta luonnosta retkeilijät eivät pääse nauttimaan, sillä suurin osa osa polkuverkoston metsistä on talouskäytössä.

Toki talousmetsässä liikkumisessakin on oma arvonsa. Talousmetsäkin voi olla kaupunkilaiselle lähiluontokohde, jossa voi käydä aina sopivan tilaisuuden tullen.

Korona ei ole ainoa syy metsissä liikkumisen suosion kasvuun. Suosio on kasvanut Metsähallituksen mukaan tasaisesti viidentoista vuoden ajan, vaikka koronatilanne nostikin lähiluontokohteiden kävijämäärät ennennäkemättömälle tasolle, eikä muutosta ole näkyvissä.

Kuten tiedetään, luonto on monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde. Sen vaikutukset voidaan huomata eri aistien kautta. UKK-instituutin mukaan luonnossa myönteisten tunteiden kokeminen lisääntyy ja vastaavasti epämiellyttävät tunteet vähentyvät.

Koronatuet olisivat voineet mennä huonompaankin kohteeseen. Luonto on suuri liikuntapaikka, joka on auki ympäri vuoden.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »