perjantai 27.5.2022 | 22:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias on kolumnissaan Niinistöjen linjalla

To 6.1.2022 klo 06:30

Tasavallan presidentti ja Kannuksen kaupunginjohtaja ovat näköjään omaksuneet pohjoishakalahtelaisen turvallisuuspoliittisen linjan. Nato ei ole mörkö eikä taikasana ja Nato-jäsenyyteen on syytä suhtautua yhtä pragmaattisella kuin stoalaisella tyyneydellä.

Juuri näin asia on.

Lienee kuitenkin syytä myöntää, että sekä S. Niinistö että J. Niinistö ovat osanneet oman turpo-linjansa muodostaa ihan itse vilkuilematta Kokkolan Pohjois-Hakalahden suuntaan.

Näillä joka tapauksessa mennään.

Jos Suomi itse niin päättää, se voi liittoutua.

Jotensakin outoa, että Sauli Niinistön vakavan punnittu uudenvuodenpuhe synnytti ainakin joillakin poliitikoilla ja yhteiskunnallisilla toimijoilla suoranaisen euforian vaatia isoon ääneen Suomen liittymistä Natoon. Ei ihme, että Niinistö halusi leikata villeimmiltä tulkinnoilta siivet.

Sinänsähän presidentti pelkästään sanoitti selkosuomeksi eri hallituksissa vuosituhannen alusta saakka voimassa olleen Nato-option. Jos Suomi itse niin päättää, se voi liittoutua eli jättää jäsenhakemuksen Pohjois-Atlantin liittoon.

Ei enempää Sauli Niinistö puheessaan kuin Juha Sipilän hallituksen puolustusministerinä neljä vuotta toiminut Jussi Niinistö Keskipohjanmaassa(30.12.)esittänyt tai vaatinut Nato-hakemuksen jättämistä.

Totta kai S. Niinistön puheeseensa sisällyttämä Nato-option ääneen lausuminen oli tarkoituksellista sekä itse asian toteamisena että viestin lähettämisenä Moskovaan.

Kollega Vladimir Putin voi esittää vaatimuksia takuista, että Nato ei enää laajene, mutta sellaisia Kreml ei saa. Suomen ja Ruotsin suvereniteettia tehdä omista kansallisista eduistaan lähteviä turvallisuuspoliittisia ratkaisuja ei tällä(kään) tavalla rajoiteta. Tämän piti olla – ja olikin – selvää tekstiä.

Sen sijaan pitäisi ymmärtää, että ei Natoon yhdessä humauksessa liitytä. Toki Suomi ja Ruotsi liittoon hyväksyttäisiin. Siitä ei ole epäilystä. Ihan niin kuin Jussi Niinistö Keskipohjanmaassa totesi, Suomen puolustusvoimat on Nato-yhteensopivampi kuin monen Nato-maan asevoimat.

Siitä huolimatta oman aikansa jäsenyyden hakeminen ja sen hyväksyntä ottaisi. Mikä järki taas olisi Nato-hakemuksella nyt kiristää entisestään jännitteitä Euroopassa, jossa ne ovat jo muutenkin äärimmilleen pingottuneet?

Paradoksaalista tai ei, mutta huonojen aikojen varalle liittoutumisen pitää tapahtua hyvinä aikoina. Minimissään vähemmän huonoina kuin vaikkapa nyt.

Keskustelu asiasta toki on mitä tervetulleinta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »