perjantai 27.5.2022 | 21:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Vili Ruuskan äänikolumni: Maa, jossa miljoonakaupunki suljettiin kolmen koronatartunnan takia

Su 9.1.2022 klo 06:30

Kuuntele kolumni tästä (kolumni luettavissa alla):

Aamukahvi oli pyrskähtää rinnuksille, kun selasin teksti-tv:tä. Otsikko "Kiina määräsi miljoonakaupungin sulkuun" ei sinällään vielä koronatoimena hätkäyttänyt. Leipäteksti sen sijaan sai kakistelemaan. Kyseinen kaupunki, Yuzhou, oli määrätty sulkuun kolmen tartunnan vuoksi.

Kolmen!?! Ammuttiinko kärpästä singolla? Siltä tuntui – olkoonkin, että kaupunkiin oli jo aiemmin kohdistettu rajoituksia. Tietysti on niinkin, että moisessa metropolissa populaatiota eli virukselle otollista leviämisalustaa on paljon. Lisäksi Kiina pitää kiinni nollatoleranssista eli nollan tartunnan tavoitteesta.

Pyrkimys on terveyden näkökulmasta hyvä ja tavoiteltava. Mitä vähemmän tartuntoja, sen parempi. Mieluiten ei ollenkaan.

Nyt tulee se mutta. Kolmen viikon päästä maan pääkaupungissa Pekingissä pitäisi järjestää – ja järjestetään, mihin palaan – jotkin kansainväliset kisat. Kuulemani mukaan kohtuullisen isotkin. Viisi rengasta, kisojen merkiksi roihuava tuli ja kaikki. Meiltäkin on lähdössä sinne kymmeniä. Globaali lukema on joitakin tuhansia ihmisiä.

Samaan aikaan – tai tarkalleen ottaen kolme viikkoa aiemmin – miljoonakaupungin asukkaat eivät pääse kodeistaan, koska kaupungissa on kirjattu kolme koronatartuntaa. Raporttien mukaan maan epidemiatilanne on pahin sitten pandemian alun.

Ristiriitaista?

Mitä toimittaja näistä nillittää? Onhan järkevää tukahduttaa tartuntaryppäät ennen kuin ne edes syntyvät. Ja toisaalta: Kiinassa todettiin tiistaina kaikkiaan 175 tartuntaa. Homma on hanskassa. Uskottavaa.

Myönnän senkin, että on fiksua suitsia koronatilannetta, etteivät tuhannet ihmiset tule olympialaisiin keskelle koronakaaosta – tai lietso sitä. Herkästi leviävän omikronin aikakaudella ei vain suuria sytykkeitä tarvita. En lähtisi kokeilemaan, pysyykö hallinnassa. Sanon näin, vaikka penkkiurheilijana odotan herkeämättä olympialaisia.

Summa summarum. Kiinassa minimoidaan riskejä ja luodaan mahdollisimman otolliset olosuhteet kisojen läpi viemiseen. Niillä on sananvaltaa, toki varmasti muitakin intressejä on. En vain voi välttyä tältä ajatukselta.

Kisat todella pidetään. Ne runnotaan läpi. Siksi, että kassa kilisisi. Siksi, että enää ei sovi eikä ehdi vetäytyä. Arvovaltatappioita ei halua sen enempää KOK kuin Kiinakaan.

Kaikin puolin kovan kurin maan luoma kupla kisoihin osallistuvien ympärille lienee ja toivottavasti on pitävä. Oppia saatiin Tokiosta. Junnulätkän kardinaalimunaus on tuoreessa muistissa.

Se kupla oli tiiviydeltään sählypallo.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »