perjantai 21.1.2022 | 22:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Miten voimme saada hyvää palvelua ja samalla varmistaa rahoituksen niiden tuottamiselle?

Ti 11.1.2022 klo 17:30 | päivitetty ti 17:35

Aluevaalit 2022

Meillä on edessä hyvin tärkeät vaalit. Hyvinvointialueen tuleva valtuusto tulee tekemään ne valinnat, miten meidän sosiaali-, terveys- ja pelastustoimet jatkossa hoidetaan ja missä palvelut tuotetaan.

Miten sitten saamme rahoitettua kaikki hyvinvointialueen palvelut? Verojen kautta kustannetaan nyt kaikki palvelut. Palvelut maksavat vuosi vuodelta enemmän. Siten vain jatkuva verojen korotus ei ole mikään kestävä ratkaisu! Pitää myös tehostaa palveluita ja löytää uusia keinoja niiden tuottamiselle.

En usko sitä, että lääkärien tai hoitajien varsinaista hoitotyötä voidaan paljon parantaa. He tekevät jo nyt parhaansa. Uskon että meidän pitää nyt oikeasti valjastaa tietotekniikka ja terveysteknologia helpottamaan ja avustamaan hoitotyötä. Terveysteknologiaa pitää uskaltaa ottaa käyttöön aikaisempaa enemmän. Tietotaitoa Suomesta kyllä löytyy! Terveysteknologia voi auttaa meitä olemaan terveempiä ja voimaan paremmin.

Aikaisempi Vaasan sairaanhoitopiirin tietojärjestelmän kilpailutus oli mielestäni tehty väärällä tavalla. Järjestelmälle listattiin paljon erilaisia ominaisuuksia, miettimättä käytön helppoutta. Uuden Aster-järjestelmän hinta myös karkasi vain Vaasalle n. 160 m € 10 vuoden käyttökuluilla ja siten tämä yhteishanke kariutui kalliiseen hintaan. Kuitenkin pelkästään vain järjestelmän valmistelutyöhön käytettiin 7-9 m €, mikä on hurja summa monen mielestä.

Kuitenkin uusi järjestelmän kilpailutus, vaikka vain Pohjanmaalle, pitää tehdä sillä ajatuksella, että miten pystymme oikeasti nopeuttamaan ja helpottamaan varsinaista hoitotyön suorittamista. Jos saisimme esim. lääkärin työajasta vapautettua vaikkapa 10 min/työtunti järjestelmän helppokäyttöisyyden kautta potilastyöhön, niin silloin 6 lääkäriä pystyisi tekemään 7 lääkärin verran potilashoitotöitä. Sama olisi suhteessa muun hoitohenkilökunnan työn kanssa.

Kuitenkin olisi parasta, että Suomessa tehtäisiin kaikkia hyvinvointialueita koskeva yhteinen tietojärjestelmähanke. Silloin saisimme mm. eri järjestelmien väliset potilastietojen siirtovaikeudet pois. Miksi näin ei sitten näin tehdä? Tuskinpa EU tätä kieltää, jos meillä on siihen kansallisesti yhteinen tahtotila!

Meidän pitää myös lisätä yhteistyötä muiden hyvinvointialueiden kanssa, varsinkin hyvinvointialueiden välisillä raja-alueilla. Onhan suorastaan älytöntä, jos lähellä olevia toisen hyvinvointialueen palveluita ei voisi jatkossa käyttää. Jos esim. Luodosta käy Kokkolassa hoidossa, niin se pitää olla mahdollista ja kustannuksiltaan järkevää.

Aikaisemmin mm. sairaanhoitopiirin valtuuston valittiin jokaisesta kunnasta suhteessa väkilukuun edustajat, mutta nyt on koko Pohjanmaan hyvinvointialue yhtä vaalipiiriä. Tämä voi tehdä sen, että pienistä kunnista ei välttämättä pääse kukaan valtuustoon. Ja jos kunnasta ei ole ketään sen alueen asioita valtuustossa ajamassa, niin hyvinvointialueen palveluiden sijaintiin liittyvissä valintatilanteissa, ei ole kukaan puolustamassa sen kunnan asiaa.

Lopuksi muistakaa äänestää! Antakaa ääni sellaiselle henkilölle, joka voi ajaa koko hyvinvointialueen asioita unohtamatta asuinkuntansa etuja.

Timo Prittinen

Pohjanmaan hyvinvointialueen ehdokas (kd.)

Larsmo-Luoto

Meidän pitää myös lisätä yhteistyötä muiden hyvinvointialueiden kanssa, varsinkin hyvinvointialueiden välisillä raja-alueilla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »