Paikallisuutiset

Keskipohjanmaan levikkialueen yritykset käyvät koronaa vastaan rauhallisesti varautuen – Hurjat tartuntaluvut eivät näy yritysten henkilöstövajeina

Synkeinä jatkuvat koronatartuntalukemat eivät näy alueen yritysten henkilöstövajeina tai lisääntyneinä sairauspoissaoloina.

Koronapandemia ja virusmuunnos on laittanut jokaisen yrityksen johtoryhmän miettimään varasuunnitelmiaan, niin kutsuttuja PlanB:tä.

Päätarkoitus jokaisella on pitää henkilöstö terveenä ja tuotanto häiriöttömänä.

Osuuskunta Maitokolmiolla työskentelee yhdeksänkymmentä henkeä, heistä parisenkymmentä Sievissä ja loput Toholammilla. ToimitusjohtajaJuha Murto-Koiviston mukaan toistaiseksi on henkilöstö pysynyt terveenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Totta kai olemme koko pandemian ajan joutuneet varautumaan ja nyt erityisesti olemme kartoittaneet henkilöstöresurssejamme, joita voimme tarvittaessa hälyttää tilapäistyöhön. Tosiasia on se, että vuorokaudessa neljä rekkaa tuo yhteensä 150 000 litraa maitoa meijeriin. Tuote on saatava käsittelyyn, sitä ei voi alkaa säilömään varastoihin. Jos sattuisi henkilöstön osalta hätä tulemaan ja joutuisimme turvautumaan varasuunnitelmaan, niin maidot ja piimät eivät loppuisi kauppojen hyllyiltä. Niiden tuotanto on se, mihin viimeksi koskettaisiin. Tietysti varasuunnitelmassa jouduttaisiin hyödyntämään nykyisen henkilöstömme joustavuutta ja tilapäistyövoimaa, kertoo toimitusjohtaja varasuunnitelmasta.

Maitokolmiolla on tarkat hygieniavaatimukset, korona-aikaan muun muassa vierailut tiloissa on laitettu minimiin ja taukotilojen ohjeistus on se, että sinne mennään vain rajattu määrä kerrallaan.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

HalpaHallissa työnantaja tarjoaa koronaviruksen kotitestit henkilöstön käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Juuri teimme päätöksen HalpaHallin johtoryhmässä, että yrityksemme tarjoaa henkilöstöllemme käyttöön kotitestit koronatestaukseen. Pikatestit selkeyttävät osin tilannetta, vaikka tällä hetkellä täytyy todeta, ettei koronatartunnat tai karanteenit näy suoranaisina henkilöstövajeina. Miltei voi tätä tämän hetkistä tilannetta summata henkilöstöjohtajan näkökulmasta niin, että hyvin rauhallisin mielin suhtaudutaan vallitsevaan tilanteeseen. Asioita joudumme pohtimaan ihan uusista näkökulmista. Mutta kyllä me tästäkin selviämme, johdon ja henkilöstön hyvällä yhteistyöllä, kertoo HalpaHallin henkilöstöjohtajaJanne Syri.

HalpaHallilla on iso henkilöstö, kaikkiaan 1300 henkeä, myymälätoimipisteitä on koko Suomessa 35 kappaletta.

– Sairauspoissaolomme joulu- tammikuulta eivät ole vielä merkittävästi kasvaneet. Eihän sitä kiistäminen käy, etteikö huoli ole olemassa ja tottakai meillä on koko pandemian ajan ollut varasuunnitelma, jota jatkuvasti päivitämme. Ehkä suurin Plan B on se, että tarpeen vaatiessa voimme lähekkäin sijaitsevien myymälöiden henkilöstöä käyttää ja tottakai kaikki reservissä olevat työntekijät olemme tarkasti kartoittaneet.

Ison kauppaketjun haavoittuvaisimmaksi osaksi äkkinäinen saattaisi summata kassahenkilöstön, joka kontaktoituu päivän mittaan satojen, jopa tuhansien ihmisten kanssa. Näin ei kuitenkaan ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myymäläkentästä lähteneitä tartuntaketjuja ei ole havaittu. Haavoittuvin osamme on logistiikkakeskus Kokkolassa, jos siellä olisi laajamittainen karanteeni tai iso sairastumisryväs, niin silloin olisi isot hankaluudet saada tavaraa lähtemään myymälöihin. Onneksi olemme tältä välttyneet. Koronaohjeistuksemme on riippuvainen ja muuttuvainen aina vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. Henkilöstömme ruokailua on rytmitetty siten, että samanaikaisuuksia voitaisiin välttää, myös palaveritiloja on otettu taukohuonekäyttöön. Teemme pääkonttorilla paljon etätyötä ja näin voimme hajauttaa väkeä niin, että pystytään mahdollisimman turvallisin mielin työskentelemään. Eikä voi kuin henkilöstöä kehua, niin hyvin on kaikki rajoitukset ja ohjeistukset otettu käyttöön, kehuu Syri.

Maito ja piimä ei hyllyistä lopu, vaikka meijerin henkilöstö sairastaisi, lupaa Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto.
Maito ja piimä ei hyllyistä lopu, vaikka meijerin henkilöstö sairastaisi, lupaa Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto. Kuva: Markku Jokela

Keski-Pohjanmaan alueen yksi suurimmista yksityisistä työnantajista, Boliden Kokkola, työllistää noin 560 työntekijää. HenkilöstöjohtajaTarja Halosen mukaan pandemiankin keskellä jatkuva tavoite on turvata henkilöstön terveys ja tuotannon jatkuminen.

– Ei käy kiistäminen, etteikö alueen tartuntatilanteesta huoli ole yhteinen meille kaikille. Olen ihan varma siitä, että jokainen tekee parhaansa pysyäkseen terveenä. Kaikeksi onneksi tartuntatilanne ei näy toistaiseksi henkilöstömme sairauspoissaoloina. Koko ajan olemme valmiudessa turvaamaan tuotannon jatkumisen, mikäli sairastumispiikki kohtaisi. Toimintamme luonne on sellainen, että tuotantoa ei voi ajaa alas, vaan sen on oltava käynnissä jatkuvasti. Varasuunnitelmastamme voisi sen verran sanoa, että jos sairastumisia tai karanteeneja tulisi runsaasti, joutuisimme vuoroja tasaamaan ja siirtämään henkilöstöä eri vuoroihin, tuotannon käynnissä pysymistä silmälläpitäen. Boliden on tilannut henkilöstölle käyttöön runsaasti koronaviruksen kotitestejä ja niiden käytön kynnyksen madaltaminen on tavoitteemme. Meillä on aivan upea yhteistyö Soiten ja työterveyden kanssa, kertoo Halonen.

Koronaviruksen kurittaessa suurin osa yrityksistä on joutunut ajattelemaan asiat täysin uusiksi ja ohjeistaa henkilöstöään ihan aiemmasta eri tavoin poiketen. Kokkolan satamassa on erilaisiin infektioihin totuttu jo vuosien mittaan.

Satamaan ei saavuta ilman tarkkoja suunnitelmia ja ennakkovarautumisia.

– Kontaktoitumisen estäminen infektoituneihin on meille ihan tuttua. Oli pandemiaa tai ei, satamaan saapuvasta laivasta ilmoitetaan aina etukäteen kaikki havaitut infektiot, jos sellaisia laivalla on. Tämä käytäntö on ollut voimassa satamassamme vuosia jo ennen koronapandemiaa, kertoo satamajohtajaTorbjörn Witting.

Kokkolan satamassa työskentelee noin viitisentoista erilaista toimijaa ja kaikkiaan alueella työskentelee vilkkaimpina aikoina kolmisensataa työntekijää. Jokaisella alueen yrityksellä on omat koronaohjeistukset omalle henkilöstölleen.

– Tietysti satama yhdessä KIP- alueen kanssa pitää kokonaiskoordinaatiota alueen koronaohjeistuksista, ohjeistus tulee THL:ltä sekä aluehallintoviranomaisilta. Satama kaupunkikonsernin osana saa ohjeet toimintaan kaupungilta, minun mielestäni ne ovat toimineet erinomaisesti, kehuu satamajohtaja.

Huolimatta siitä, että tartuntojen määrä tällä hetkellä on huima, huolettaa satamajohtajaa vähemmän kuin aikaisemmin.

– Näin voi sanoa, että huoli on pienempi, nimittäin nythän meillä alkaa olemaan rokotukset miltei kaikilla. Vuosi sitten tilanne oli paljon epävarmempaa, kun ei ollut mitään. Satamassa toiminnot pyritään turvaamaan kupla-ajattelun tavoin. Meillä jokainen toimii niin kutsutusti omassa kuplassaan, jos yksi kupla saa tartunnan ja siirtyy sivuun, astuu seuraava tilalle. Toimintamme saattaa hetkellisesti hidastua, mutta se jatkuu silti.

FAKTA

Kokkolan sataman alueella työskentelee noin 290 henkilöä eri organisaatioissa.

Kokkolan Boliden työllistää Keski-Pohjanmaalla 560 työntekijää.

Valion Haapaveden yksikössä työskentelee 130 henkeä.

HalpaHalli-ketjulla on noin 1300 työntekijää koko maassa.

Osuuskunta Maitokolmiolla työskentelee 90 henkeä Toholammilla ja Sievissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä