maanantai 24.1.2022 | 12:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Keski-Pohjanmaalla tulisi siirtyä etäopetukseen

Pe 14.1.2022 klo 12:30

Aluevaalit 2022

Nykyisessä koronatilanteessa tulisi Keski-Pohjanmaalla siirtyä etäopetukseen. Tällä varmistettaisiin terveydenhuollon kantokyky ja edes jonkinlainen opetus oppilaille. Koko Suomi on tällä hetkellä leviämisvaiheessa. Omikronissa kyse on aivan jostain muusta, kuin mitä olemme aikaisemmin tottuneet näkemään. Koskaan epidemian aikana ei Suomessa ole tilastoitu näin suuria tartuntamääriä ja virus leviää lähes eksponentiaalisella vauhdilla.

Korona leviää tällä hetkellä erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tämän yksittäisen tartuntaryhmän kontakteja tullaan nyt lähiopetuksen alettua kasvattamaan merkittävästi. Lähiopetuksessa koululaiset ovat yhdessä tuntikausia joka arkipäivä. Tämä tulee johtamaan väistämättä myös opettajien sairastumisiin. Yhdenkin sairastuneen tulisi hallituksen uuden linjauksen mukaan siirtää koko luokka opettajineen karanteeniin. Koulujen kautta tartunnat tulevat siirtymään vääjäämättä myös koteihin. Tämä tulee vaikuttamaan osaltaan terveydenhuollon ja yhteiskunnan toimintakykyyn laajemmin.

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan etäopetuksella olisi ollut epidemian hallitsemisen kannalta merkittävä vaikutus. Pikatestitkään eivät hänen mukaansa ole ratkaisu, koska ne vaativat tartuttavan määrän virusta toimiakseen. Kun testitulos on positiivinen, on oppilas tai opettaja mitä todennäköisimmin ehtinyt jo altistamaan muita.

Koronatoimet on tehtävä siellä, missä niiden vaikuttavuus on suurinta. Etäopetuksella ostettaisiin arvokasta lisäaikaa rokotuksille ja hidastettaisiin epidemian etenemistä tehokkaimmin. Sillä turvattaisiin myös tasapuolinen opetus kaikille oppilaille. STM:n esitys olisi siirtänyt etäopetukseen juurikin ne oppilaat, jotka siihen itsenäisesti parhaiten kykenevät. Oppilaat joutuvat nyt eriarvoiseen asemaan, kun kokonaisia luokkia tullaan siirtämään opettajineen karanteeneihin.

Nyt on tehtävä ajoissa paikallisia ratkaisuja koulujen suhteen, sillä Soiten toimintakyvyn turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Meillä ei ole Helsingin tavoin resursseja tai mahdollisuuksia avata varasairaaloita. Toivottavasti alueilla ja Keski-Pohjanmaalla kyetään tekemään ajoissa tarvittavat toimenpiteet epidemian hidastamiseksi.

Jani Andersson

varavaltuutettu, Soiten lautakunta

tarkastuslautakunnan varajäsen, Kokkolan kaupunki

aluevaaliehdokas (kd.)

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »