perjantai 27.5.2022 | 22:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Ei ole pakko osallistua, mutta ei pidä haukkua sellaista, josta ei ole mitään muuta tietoa kuin omassa päässä luotu mututuntuma

To 20.1.2022 klo 06:30

Somessa seilatessani satuin seuraamaan keskustelua, jossa käsiteltiin Kokkolan kaupunginteatterin viime vuosien ohjelmistoa. Yksi kommentoijista valitti, ettei enää muutamaan vuoteen ole käynyt Kokkolan kaupunginteatterissa sen viihteellisen ohjelmiston vuoksi. Pelkkää musikaalia ja farssia vaan – kuulemma.

Sama kommentoija kehui Vaasan kaupunginteatteria, koska siellä on tasokas ja haastava ohjelmisto.

Olen käynyt kummassakin kaupungissa teatterissa säännöllisesti ja ihmetellä täytyy, mistä hatusta Kokkolan kaupunginteatterin kritisoija väitteitään veteli. Vaasassa aloitti syksyllä Katri Helena -musikaali, ja teatteriohjelmistossa on ollut joka vuosi musikaali. Toisin on köyhemmässä Kokkolassa, jonka teatterilla ei yksikertaisesti ole varaa vuosittain yhtä suuriin musikaali-tuotantoihin.

Onneksi Kokkolan kaupunginteatteri löysi keskustelussa puolustajia, jotka nostivat monta mielenkiintoista näytelmää teatterin ohjelmistosta. Näistä kritisoijalla ei luonnollisesti ollut aavistustakaan, koska hänhän ei ole käynyt Kokkolassa teatterissa.

Kaustisen festivaalit julkisti ensimmäisen ohjelmansa viime viikolla. Mitä festivaaliorganisaation tulisi tehdä, että niin sanottu tavallinen kaustislainen kiinnostuisi kansanmusiikkijuhlista? kyseli toimittaja tiedotustilaisuudessa.

Niin mitä?

Juhlia soitetaan ja tanssitaan pienen maalaispitäjän keskustassa viikko noin kolmellakymmenellä eri lavalla. Pääsylippujen hinta tarjontaan nähden on naurettavan alhainen. Maanantai on ruukannut olla maksuton päivä, eli epäilevän tuomaan ei ole tarvinnut muuta kuin nostaa katse kännykästä ja marssia portista sisään.

Niin miten tätä väkeä pitäisi vielä passata? Levittää punainen matto kotiovelta festivaalialueelle?

Jos rehellisesti sanon oman mielipiteeni, niin nämä kaiken maailman kriitikot, jotka eivät pane tikkua ristiin ottaakseen selvää siitä, mitä kritisoivat, saisivat pistää suunsa kiinni ja ennen kaikkea lopettaa terhakkaan dissaamisensa somessa.

Ei ole pakko mennä teatteriin ja ei ole pakko mennä kotipitäjän kesätapahtumiin, mutta eipä ole pakko haukkua sellaista, josta ei ole mitään muuta tietoa kuin omassa päässä luotu mututuntuma.

Ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan, tiesi vanha sananlasku. Onhan tämä viisaus toki auttamattoman vaha sanomaltaan näille nykyajan somen besservissereille, joiden rinnalla kaikentietävä teinikin kalpenee.

Ei ole pakko mennä teatteriin ja ei ole pakko mennä kotipitäjän kesätapahtumiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »