maanantai 23.5.2022 | 12:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

HBL: Kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Pohjanmaalla

STT\, Kyösti Suolanen, Elina Korkee
Su 23.1.2022 klo 14:41 | päivitetty su 15:33

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Helsinki

Kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Pohjanmaalla Närpiössä. Asiasta kertoneen Hufvudstadsbladetin mukaan epäiltyinä on paikallinen vietnamilainen pariskunta ja kaksi paikallista kasvihuoneyrittäjää.

HBL:n tietojen mukaan tutkinta koskee vietnamilaisen työvoiman pitkäkestoista ja järjestelmällistä tuontia muun muassa joihinkin närpiöläisiin kasvihuoneyrityksiin. Välittäjän epäillään ottaneen 10 000–20 000 euroa henkilöä kohden maanmiestensä tuomisesta Suomeen.

Pohjanmaan poliisi kertoo Hufvudstadsbladetille, että tähän mennessä vain neljä epäiltyjen rikosten uhreista on suostunut puhumaan poliisille.

– Meillä on tällä hetkellä neljä uhria, jotka ovat suostuneet keskustelemaan poliisin kanssa. Epäilemme, että kyse on ollut kymmenistä ihmisistä muutaman vuoden ajan, mutta toistaiseksi kukaan heistä ei ole halunnut sanoa mitään, sanoo Helsingin poliisilaitoksen ihmiskaupparyhmää johtava rikoskomisario Pekka Hätönen Hufvudstadsbladetille.

Hufvudstadsbladetin haastattelemien paikallisten asukkaiden mukaan Vietnamista tuotuja työntekijöitä on majoitettu Närpiössä asuntoihin, joista monet ovat ahtaita, eristyneellä paikalla ja epätarkoituksenmukaisia. Lehden mukaan he ovat olleet kielitaidottomia ja tietämättömiä siitä, mitkä ovat työntekijän oikeudet Suomessa.

Alkuviikolla otettiin kiinni useita henkilöitä

Yle kertoi perjantaina Närpiössä ja Vaasassa meneilllään olevasta suuresta talousrikostutkinnasta, joka liittyy maahantuloon ja työvoiman hyväksikäyttöepäilyihin.

Helsingin poliisilaitos teki etsintöjä yhteistyössä Pohjanmaan poliisilaitoksen ja keskusrikospoliisin kanssa alkuviikosta. Niiden yhteydessä on otettu kiinni useita henkilöitä Närpiössä ja Vaasassa. Pidätetyistä kaksi vangittiin perjantaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Pohjanmaan poliisilaitos pyysi viime vuoden puolella yhteistyötä ja tutkinta-apua rikosepäilyjen selvittämiseen.

//23.1. kello 15.33 Päivitetty uutista kauttaaltaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »