maanantai 23.5.2022 | 11:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Tein viisitoista vuotta sitten ennustuksen, joka meni perusteellisesti metsään – Facebook oli leikkimiseen tarkoitettu vitsi, josta kasvoi askel ihmisen kulttuurievoluutiossa

Ma 24.1.2022 klo 06:30

Vuonna 2007 tein maailman surkeimman ennustuksen. Povasin Keskipohjanmaassa julkaistussa kolumnissa, että Facebookin valtakausi on ohi noin vuodessa.

Miten kävikään? Olen yhä Facebookissa. Samoin kuin 689 kaveriani.

Facebook oli viime vuonna Euroopan suosituin teknologiabrändi, jos mittarina käytetään viimeisen vuoden hakutuloslukemia, selviää lontoolaisen markkinointitoimisto Rebootin selvityksestä. Hiljattain Facebook kertoi suunnittelevansa 10 000 ihmisen palkkaamista Eurooppaan. Tavoitteena on luoda metaversumiyhtiö, virtuaaliseen todellisuuteen perustuva uuden sukupolven internet.

En viisitoista vuotta sitten hahmottanut tulevaa kovin kirkkaasti, koska katsoin maailmaa Myspace-lasien läpi. Myspace lakkasi käytännössä olemasta, kun ihmiset löysivät Facebookin.

Minäkin olin jättänyt Myspacen samalla junalla, uskoin nopeisiin siirtymiin ja pidin uusia alustoja ohimenevinä hullutuksina. Koko sosiaalisen median käsitekin oli vasta muotoutumassa, minkä takia harvalla oli pelimerkkejä sen tajuamiseen, että Facebookista voisi joskus olla muuhunkin kuin lempinimien antamiseen, FunWall -viestittelyyn tai peli- ja leikkikutsuihin.

Ainakaan minä en osannut ennustaa, että somesta kasvaisi yksi merkittävimmistä askelista ihmisen kulttuurievoluutiossa ja väline, jota ilman työelämäkään ei pyöri.

Tajusin somen merkityksen muutama päivä sitten katsoessani laulaja Amy Winehousesta tehtyä uutta dokumenttia Antakaa Amy takaisin. Winehouse julkaisi läpimurtolevynsä Back to Black vuonna 2006, samaan aikaan, kun some alkoi muuttaa maailmaa.

Uudessa maailmassa Winehouse ei oikein ehtinyt elää, sillä hän kuoli vuonna 2011 alkoholimyrkytykseen. Takana oli vuosien kamppailu syömishäiriön ja päihteiden kanssa. Se taas johtui siitä, että Winehousea kalvoi niinkin perustavanlaatuinen asia kuin vaikeneminen omasta seksuaalisuudestaan.

Moni asia jäi määrittelemättömäksi möykyksi kaappiin, mikä johti henkisiin lukkoihin.

Luulen, että somen aikana sellaista ei olisi tapahtunut. Some on avartanut ajattelua, saanut ihmiset puhumaan ja rikkonut tabuja. Vaiettujen asioiden vangiksi jäädään entistä harvemmin.

Some leimautuu torailuun, mutta todellisuudessa se on tehnyt meille hyvää.

Tein perjantaina jotain, mitä en olisi itseltäni osannut odottaa: liityin Tiktokiin. Sitä suositeltiin minulle ja uudelle tililleni missäs muualla kuin Facebookissa.

Tiktok on äärimmäisen koukuttava paikka, jossa feedi täyttyy trendaavista videoista ja sisältö hyökyy syliin äänet jo valmiiksi kaakossa. Kun some keksittiin, se oli aikuisten lelu. Ei enää.

Se tässä menossa vähän hirvittää.

Nikulan näkemyksiä somen tulevaisuudesta. Kolumni on julkaistu 12.12.2007.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »