maanantai 23.5.2022 | 11:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kolmen suuren malli teki paluun ensimmäisissä aluevaaleissa – Perussuomalaisten Purra ei pitänyt puolueen romahdusta hyvänä muttei myöskään yllättävänä

STT\, Ilkka Hemmilä, Saila Kiuttu
Su 23.1.2022 klo 21:39

Helsinki

Kolme vanhaa suurta puoluetta loistivat kärjessä, kun Suomen ensimmäisten aluevaalien ääniä alettiin laskea.

Kokoomus, SDP ja keskusta muodostivat tiiviin kärjen. Kello yhdeksän aikaan kukin puolue oli noin 21 prosentin kannatuksessa. Äänistä oli tuolloin laskettu 56 prosenttia.

Politiikan tutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta kuvaili tilannetta "jonkinlaiseksi paluuksi menneisyyteen".

– Pitkään totuttiin kolmen suuren aikaan, mutta katsotaan tasoittuuko se, Karimäki sanoi STT:lle.

Ensimmäisenä komeili gallup-kyselyjä johtanut kokoomus. Puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisi tyytyväisyytensä alkuillan tilanteeseen, muttei vielä julistautunut vaalien voittajaksi. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) jäi odottamaan ääntenlaskennan etenemistä.

Kannatusalhossa kulkeneen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan säteili tyytyväisyyttä ääntenlaskun alkaessa. Saarikko sanoi suoraan olevansa tuloksesta "hämmentyneen iloinen".

– Ehdokkaat tekivät hyvää työtä, ja gallupit olivat nousujohteisia, Saarikko kommentoi ennakkoääniä Ylelle.

Vaalit olivat erityisen odotettu keskustalle, joka on ajanut maakuntahallintoa jo kauan. Harvaan asutun Suomen vahva puolue lähtikin vaaleihin innolla ja julkaisi ensimmäisenä vaaliohjelmansa, jossa se lupaili sote-keskuksen säilyttämistä joka kunnassa.

Vihreille odotetusti vaikeat vaalit

Eduskunnan nuorempiin puolueisiin kuuluvat perussuomalaiset ja vihreät jäivät kauas muiden vaalien tasosta. Perussuomalaiset jäi alkuillasta noin kymmenisen ja vihreät noin seitsemän prosentin kannatukseen.

Perussuomalaiset kävi ensimmäiset vaalinsa viime elokuussa valitun puheenjohtajansa Riikka Purran johdolla. Hän ei pitänyt tulosta hyvänä asiana muttei myöskään yllättävänä.

– Nämä vaalit ja tämä uudistus eivät missään nimessä ole olleet helppoja. Me olemme vastustaneet tätä uudistusta, ja ylipäätään näihin vaaleihin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra sanoi Ylellä.

Vielä tämän viikon gallupeissa puolue oli selvästi vahvempi. Sekä Helsingin Sanomien että Ylen teettämissä kyselyissä sille povattiin noin 15 prosentin kannatusta.

Vaaleista oli ennakoitu vaikeaa puolueelle, joka kärsii matalasta äänestysaktiivisuudesta. Vaaleissa äänesti 47,5 prosenttia äänioikeutetuista. Ongelmia oli povattu myös vihreille, joka sai viime vuoden kuntavaaleissa neljäsosan kaikista äänistään Helsingissä.

Vasemmistoliitto oli alkuillasta menestymässä pääkaupungin puuttumisesta huolimatta paremmin ja oli kiilaamassa vihreiden ohi viidenneksi.

Uurnille suojasäässä

Sunnuntain vaaleissa valittiin vajaat 1 400 aluevaltuutettua, jotka ottavat vetovastuun sote- ja pelastuspalveluita vastaisuudessa järjestävistä hyvinvointialueista.

Helsinki oli ainoa Ahvenanmaan ohella ainoa alue Suomessa, jossa ei äänestetty, sillä Helsingin kaupunginvaltuusto jatkaa oman alueensa palveluista päättämistä.

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit järjestettiin koronaepidemian katveessa. Äänestyspaikoilla tehtiin erikoisjärjestelyjä, jotta myös koronatartunnan saaneet tai virukselle altistuneet pääsivät äänestämään.

Lähes koko maassa äänestettiin nollakelissä, ja sää oli suuressa osassa maata pilvinen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »