maanantai 23.5.2022 | 11:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Halu vaikuttaa ei ole kadonnut ainakaan kaikkialta

Tiina Ojutkangas
Ma 24.1.2022 klo 20:00

Lukija laittoi toimitukseen viestin, jonka mukaan "keskipohjalaiset osasivat valita oikein hyvän valtuuston". Kyllä tuolla aluevaltuustolla päästään eteenpäin ja kansa on joka tapauksessa puhunut. Tai ainakin osa kansasta.

Kun puhutaan matalasta äänestysaktiivisuudesta, ei koko maata pidä laittaa samaan muotiin. Yli puolet kansalaisista äänesti ainoastaan kolmessa maakunnassa eli Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus Kokkola on Suomen suurin kaupunki, jossa äänestysprosentti nousi yli 50 prosentin. Sitä voi pitää hyvänä merkkinä. Myös Pohjois-Pohjanmaan eteläisen osan kunnissa äänestettiin innokkaasti.

Vaalien perusteella historian ensimmäiset aluevaalit olivat kolmen melko tasaväkisen ja perinteisen puolueen juhlaa. Keskusta tuli suurimmaksi puolueeksi jopa yhdeksällä hyvinvointialueella. Tätä ei edes puheenjohtaja Annika Saarikko osannut kuvitella etukäteen. Eihän se nyt ihan tavallista ole, että puolue päihittää samalla kertaa gallupit ja kuntavaalien tulokset. Valtakunnassa vaalien voittaja oli kokoomus ja kakkosena keskustan kanssa lähes tasaväkisesti oli SDP. Vahvoja äänimääriä saivat näiden kahden puolueen ehdokaat myös pohjalaismaakunnissa.

Keskustan menestys näkyi myös Keski-Pohjanmaalla ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Keskipohjanmaan vaikutusalueella säteilivät vaalituloksen selvittyä myös muun muassa nivalalainen Eija-Riitta Niinikoski ja kokkolalainen Sari Innanen. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen 59 paikasta peräti 24 kuuluu keskustalle. Pohjois-Pohjanmaalla keskustapaikkojen määrä on suurempi, mutta niin on aluevaltuustokin.

RKP:n kannatus on valtakunnallisesti vaatimaton, mutta aivan eri vyöhykkeellä ollaan, kun puhutaan Pohjanmaasta. Pohjanmaalla RKP sai aavistuksen verran yli 50 prosenttia äänistä. Keski-Pohjanmaallakin äänimäärä oli hiukan korkeampi kuin valtakunnassa.

Voittajat ovat tyytyväisiä ja laskevat kuukausia eduskuntavaaleihin. Häviäjät laskevat kuukausia eri syystä. Perussuomalaisten rökäletappiota ei ole helppo selittää parhain päin. Viime kesänä valittu puoluejohtaja Riikka Purra ei peitellyt pettymystään eikä ihmettele turhaan kansalaisten kiinnostuksen puutetta.

Jos yli puolet ei halua äänestää, jostainhan se kertoo, mutta aina vika ei ole muissa. Demokraattisissa vaaleissa on kuitenkin niin, että vain annetut äänet lasketaan. Keski-Pohjanmaalla kansanedustaja Mauri Peltokangas sai eniten ääniä, joskaan ero Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajaan Sari Innaseen ei ollut suuren suuri.

Millaisia aluevaltuustoja meillä alkavalla kaudella on, se nähdään käytännössä. Kun mukana on kokeneita päättäjiä, eri alojen asiantuntijoita, mutta myös sote-alan ihmisiä, tilanne herättää toiveita.

Kuntaliitto kertoi maanantaina, että aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista peräti 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja. Ehdokkaista noin joka kolmas oli istuva kunnanvaltuuston jäsen. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom arvioi STT:n jutussa valtuutettujen suuren määrän johuvan siitä, että kunnilla ja alueilla on paljon liittymäkohtia. Päättäjiltä tarvitaan todella paljon paneutumista tulevilla hyvinvointialueilla, mutta siitä lähdetään, että valitut haluavat käyttää aikaansa ja osaamistaan.

Vaalien tulospalveluun pääset tästä

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Demokraattisissa vaaleissa on kuitenkin niin, että vain annetut äänet lasketaan.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »