° | m/s |
Uhata, panetella ja solvata, ovat rikoslain 11. luvun 10. pykälän juridiset taikasanat. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja entisen sisäministerin Päivi Räsäsen puheita ja kirjoituksia suodatetaan parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa tämän pykälän lävitse.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti viime keväänä nostaa Räsästä vastaan kolme syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyseinen kansanryhmä on yhtä kuin homoseksuaalit.
Räsänen on johdonmukaisesti kiistänyt syytteet. Keskipohjanmaan haastattelussa viime elokuun lopussa hän vannoi katsovansa asian loppuun saakka.
Näin tehnee myös syyttäjä. Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mielestä korkeimman oikeuden kantaa kaivataankin. Ennakkopäätös on Tolvasen mielestä erittäin tarpeellinen.
Keskipohjanmaa on sitoutunut Journalistin ohjeisiin. Niiden mukaan (kohta 35) ”oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen”.
Kunnioitetaan tätä ja katsotaan asiaa hieman laajemmasta vinkkelistä. Raamatun jakeiden jakaminen kuvana Twitterissä on kiihottamispykälän kannalta arvatenkin kovin vajavaisen ymmärrykseni perusteella juridisesti ongelmallista.
#kirkko on ilmoittanut olevansa #seta n #Pride2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi? pic.twitter.com/cnjAQCrOc2
— Päivi Räsänen (@PaiviRasanen) June 17, 2019
Jos Roomalaiskirjeen äärikielteinen tai paremminkin tuomitseva kanta homoseksuaalisuuteen on uhkaamista, panettelua tai solvaamista eli kiihottamista kansanryhmää vastaan, tuollaiset tekstithän pitäisi kieltää.
Raamattu on kauttaaltaan kategorisen homokielteinen kirjakokoelma. Kyse on siitä, pidetäänkö kyseisen teoksen jokaista jaetta historiallisesta ajastaan riippumattomana lopullisena ja erehtymättömänä totuutena? Jos pidetään, upotaan kaulaa myöten teologiseettismoraaliseen hetteikköön.
Harvat itsensä erehtymättömiksi Raamatun tulkitsijoiksi korottaneet esimerkiksi tosissaan vaativat Mooseksen lain ottamista käyttöön.
Suomen valtakirkon nimi viittaa uskonpuhdistaja Martin (Martti) Lutheriin, joka tuli perustaneeksi nimeään kantavan kirkkokunnan.
Kolme vuotta ennen kuolemaansa (1543) Luther kirjoitti teoksen Von den Juden und Ihren Lügen (Juutalaisista ja heidän valheistaan).
Kyse on kaikki vihapuheen alkeellisetkin tunnusmerkit täyttävästä raivokkaan antisemitistisestä teoksesta, josta Suomen evankelisluterilainen kirkko ja SLEY voisivat irtisanoutua vaikka joka vuosi.
Luther todellakin uhkasi, panetteli ja solvasi yhtä kansanryhmää vastenmielisellä vimmalla.
Lue myös Keskipohjanmaan juttu 25.8.2021:
° | m/s |