maanantai 23.5.2022 | 12:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Rajoitusten keskelle ilon pilkahduksena maakuntaviesti – Pääministeri kiirehtii tapahtumarajoituksia lievennettäviksi

Tiina Ojutkangas
Ti 25.1.2022 klo 20:00

Monimutkaiset rajoitusohjeet ja niiden keskinäinen ristiriita eivät meinaa mahtua ihmisjärkeen, mutta erinomaisen hyvä uutinen on se, että Keski-Pohjanmaan perinteikästä maakuntaviestiä ollaan kuin ollaankin järjestämässä helmikuussa. Kertaalleen peruuntunut tapahtuma ja pahentunut koronatilanne herättivät huolen, että tapahtumaa ei kerta kaikkiaan lainkaan järjestetä. Nyt näyttää paremmalta, kerrottiin Keskipohjanmaalle tiistaina.

Tällä hetkellä näyttää siis vahvasti siltä, että Keski-Pohjanmaan 70. maakuntaviesti voidaan viimein hiihtää lauantaina 12. helmikuuta Sievissä. Aluehallintoviranomaiset ja Sievin kunta pitivät tiistaina palaverin. Virallinen päätös on tulossa.

Monet tapahtumien järjestäjät ovat nyt tilanteessa, jossa eletään toivon ja lähes epätoivon rajamailla, mutta olisiko nyt valoa näkyvissä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehotti tiistaina hallitusta kiirehtimään niin sanottujen matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla. Hallitus aikoo arvioida koronarajoitusten välttämättömyyttä, kertoo Marin Twitterissä tiistaina. Hallitus on sopinut jo aikaisemmin, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista sekä korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tammikuun lopussa.

Vaikka valoa näkyisikin on esimerkiksi Kokkolan kaupunginteatterin tilanne tukala. Aluehallintoviraston määräys kymmenen hengen rajoituksesta sisätilojen yleisötilaisuuksista käytännössä sulkee teatterin kuukaudeksi. Maanantaina Kokkolan kaupunginteatteri ilmoitti peruvansa kaikki päänäyttämön esitykset 20. helmikuuta eli yleisörajoituksen voimassa olemiseen saakka. Makkarakeittoa-näytelmää aiotaan esittää helmikuussa pienellä näyttämöllä, vaikka esitykseen voidaan ottaa vain kahdeksan katsojaa. Tämä osoittaa teatterilta todellista tsemppihenkeä.

Ymmärrettävästi ihmetystä herättää se, että uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia aluehallintoviraston rajoitukset eivät koske. Toki seurakunnatkin ovat omatoimisesti toteuttaneet rajoituksia.

Rajoitusten purkamisen oikea-aikaisuudesta on melkein mahdoton sanoa mitään. Monessa paikassa koronatartuntojen huippua vielä odotellaan.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Vaikka valoa näkyisikin on esimerkiksi Kokkolan kaupunginteatterin tilanne tukala.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »