maanantai 23.5.2022 | 04:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronatartunnat jatkavat kasvuaan Soiten alueella – Koronanyrkki piti keskiviikkoaamun kokouksessaan rajoitukset ja suositukset ennallaan

Hannu Verronen
Ke 26.1.2022 klo 09:38 | päivitetty ke 10:21

Koronaviruksen ilmaantuvuus jatkaa nopeaa kasvuaan Soiten alueella. Viime viikolla todettiin yhteensä 935 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirusnäytteitä otettiin n. 2 000 kpl ja niistä positiivisten osuus oli 27,3 %. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1208 / 100 000. Koronaviruksen ilmaantuvuus jatkaa nopeaa kasvuaan Soiten alueella. Rajoitukset ja määräykset säilyvät ennallaan.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä hoidossa yhtään koronaviruspotilasta. Soiten alueella riskiryhmiin kuuluvat ja ikäihmiset ovat rokotusten myötä hyvin suojassa koronaviruksen vakavalta tautimuodolta, mikä näkyy matalana sairaalakuormituksena.

Tartunnat leviävät etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Vain alle 4 % tartunnoista on todettu yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä. Koronaviruksen omikronmuunnos näkyy koronatilastoissa siten, että suuri osa tartunnoista todetaan nyt rokotetuilla. Tartuntoja todetaan edelleen paljon myös rokottamattomilla; viime viikolla 43 % tartunnoista todettiin täysin rokottamattomilla. Koronarokotusten ottaminen on erityisen tärkeää nyt, kun tehokkaasti leviävää omikronia esiintyy alueella, sillä rokote suojaa etenkin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta.

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Alueella on voimassa etätyösuositus sekä laaja kasvomaskisuositus. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla. Löydät ne tästä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella (pl. Reisjärvi) kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä.

Lisäksi aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Viranomaisryhmä muistuttaa, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet tartuntaa.

– Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokotukset suojaavat tehokkaasti koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta. Löydät ne tästä.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 2.2.2022 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »