maanantai 23.5.2022 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Matti Outakosken muistokirjoitus: Kesyttämätön taiteilijasielu

Ke 26.1.2022 klo 17:00

Alttoviulisti, toimittaja, valokuvaaja, koti-isä Matti Outakoski kuoli sairauskohtauksen jälkiseurauksiin Tampereella 7. joulukuuta 2021. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Helsingissä 16. kesäkuuta 1953.

Matti syntyi toiseksi lapseksi teologian tohtori Nilla Outakosken ja laulaja Aino Rounioja-Outakosken kolmilapsiseen perheeseen. Matin isän puolelta sukujuuret tulevat Saamenmaalta, joten lähes kaikki lapsuuden kesät Matti vietti perheineen Utsjoella, suvun mökillä Tenojoen rannalla.

Matti valmistui Sibelius-Akatemiasta 1972, pääaineina viulu ja alttoviulu. Valmistumisen jälkeen Matti keskittyi alttoviuluun ja soitti erilaisissa kokoonpanoissa, muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa ja Rovaniemi- ja Mikkeli-kvarteteissa.

24-vuotiaana Matti kohtasi yksityiselämässään traagisen tapahtuman, parin päivän ikäisen poikansa kuoleman. Tämä tapahtuma johti avioeroon ja kirkosta eroamiseen. Matti jatkoi elämäänsä keskittymällä muusikon uraansa. Yksi merkittävämpiä asioita Matin muusikkouran aikana oli soittaminen yhdessä viulutaiteilija Heimo Haiton kanssa 1979–1981. Tämän ajanjakson aikana Matti kehittyi soittajana ja soitti soolokonsertteja alttoviululla eri puolilla Suomea. Syksyllä 1982 Matti lähti Wieniin opiskelemaan Viola d´amoren soittoa. Muusikkoutta jatkui vuoteen 1985 saakka kunnes olkapäässä todetun kuluman vuoksi Matti joutui tekemään vaikean päätöksen muusikon uransa lopettamisesta.

Matti ryhtyi opiskelemaan toimittajaksi ja aloitti toimittajana Kokkolassa 1986. Hän toimi Keskipohjanmaa- lehden kulttuuri- ja musiikkitoimittajana, sen jälkeen Kansan Ääni- ja Demari -lehdissä. Hän työskenteli freelancerina myös muun muassa Pietarsaaren Sanomiin, Kalevaan sekä Vihreään Lankaan. Hän oli asioihin perehtyvä, kriittinen ja oikeudenmukaisuutta puolustava toimittaja. Matin uran kehitykseen vaikutti 1990-luvun alun lama, jonka vuoksi lehtien toiminta supistettiin ja toimittajia irtisanottiin. Kokkolan vuosien aikana Matti sai kaksi poikaa.

Matin elämässä alkoi vuonna 1997 uusi vaihe kun hän tapasi elämänsä viimeisen pitkäaikaisen kumppaninsa. Pariskunta asui aluksi Latviassa ja muutti 2001 Suomeen. Matti työskenteli määräaikaisissa kulttuuriprojekteissa eri puolilla Suomea, muun muassa 2000-luvun alussa Lahden taiteilijaseuran käynnistämän kuvataideprojekti Kaunon tuottajana.

Tyttären syntymän 2004 jälkeen Matti ryhtyi 50-vuotiaana ennakkoluulottomasti koti-isäksi. Matti naureskeli sille, että 2000-luvun alussa google ei löytänyt sellaista sanaa kuin koti-isä vaan tarjosi sen sijaan koti-lisän. Samaan aikaan hän teki myös valokuvataidetta. Valokuvanäyttelyitä oli Suomessa, Latviassa ja Tšekissä.

Matti oli karismaattinen ihminen, joka sai helposti ystäviä. Matti oli suvaitsevainen ja ennakkoluuloton ihminen. Monia veti puoleensa hänen hyvä huumorintajunsa. Hänellä oli erityinen taito tutustua eri-ikäisiin ja erimaalaisiin ihmisiin.

Matti tunnettiin erittäin hyvänä ruuan laittajana. Tämä innostus alkoi jo lapsena. Matin elämä loppuikin itse tehdyn hienon aterian ääressä.

Inese Outakoski

pitkäaikainen aviopuoliso,

Niiles Outakoski

veli ja sellisti,

Erkki Hujanen

toimittaja ja ystävä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »