° | m/s |
Työvoiman määrällä tarkasteltuna sosiaalihuolto on teollisuuden jälkeen maamme toiseksi suurin elinkeinoala. Sosiaalipalveluista käytävä keskustelu kuitenkin ontuu, koska palveluja ei tunneta eikä niistä puhuta.
Sosiaalihuolto on arjen muutostyötä, jossa asiakkaan kanssa yhdessä mietitään parhaita ratkaisuja arkeen. Sosiaalihuolto on jatkumo, jotta terveydenhuollossa saadut tulokset säilyisivät kotona. Sosiaalihuolto on muun muassa kriisityötä, päihdehuoltoa, lastensuojelua, omaishoidon tukea, tuettua asumista, raha-asioiden hoitamista, ja asunnon muutostyötä. Sosiaalihuolto koskettaa meistä jokaista jossakin vaiheessa elämää. Siksi sosiaalityö on rinnalla kulkemista ja kiinni ottamista silloin, kun elämä yllättää.
Tulevien hyvinvointialueiden tehtävänä on terveydenhuollon lisäksi sosiaalisten ongelmien ehkäisy, sosiaalisen turvallisuuden ylläpitäminen, sekä ihmisten omatoimisuuden tukeminen. Siksi sosiaalihuolto pitää tuntea, ja siitä tulee puhua.
Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan alueella on työvoimapulaa erityisesti sosiaalityöntekijöistä. Rekrytointivajetta ei helpota se, että keskustelu sosiaalihuollosta ja sosiaalityöstä häivytetään. Yliopistot kouluttavat sosiaalityöntekijöitä ennaltaehkäisevään ja rakenteelliseen työtapaan, mutta riittämättömien resurssien vuoksi työtä ei ole mahdollista tehdä vaikuttavalla otteella. Vaikuttavassa sosiaalityössä tunnistetaan asiakkaiden ongelmien ylisukupolvisuus ja asiakkaita syrjäyttävät mekanismit ja rakenteet. Vaikuttava sosiaalityö on ennaltaehkäisevää ja toivoa herättävää, ei korjaavaa.
Sosiaalityöntekijälle houkutteleva työantaja on sellainen, joka tunnistaa sosiaalityön merkityksen asiakkaan arjessa terveydenhuollon rinnalla. Sosiaalityöntekijöillä tulee olla mahdollisuus kehittää omaa työtä tutkimusperustaisesti sekä toimia aktiivisesti yhteistyössä yliopistokeskusten kanssa. Inhimillistä ja kustannustehokasta on tehdä sosiaalityötä ennaltaehkäisevästi. Tämä onnistuu huomioimalla riittävät resurssit, kunnolliset työolot ja asiantuntijatyö-tasoisen palkkauksen. Tulee huomioida myös se, miten sosiaalityöstä puhutaan; nähdäänkö sosiaalihuolto kulueränä vai investointina?
Tästä syystä Soiten nykyiset sosiaalityöntekijät ja sosiaalihuollon ammattihenkilöt on saatava pysymään kentällä. Silloin kun tarve sosiaalityölle on, on tärkeää, että riittävät ja lainmukaiset palvelut järjestyvät – myös ympärivuorokautisesti.
Soiten sosiaalipäivystäjät:
Tuija Haggrén,
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Camilla Jokela,
KM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Irene Jylhä,
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Milla Karlsson,
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Saija Kivinen,
sosionomi AMK
Riitta Moghaddam,
PM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Jenni Nikkilä,
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä
Mikko Ojala,
sosionomi AMK
Tulee huomioida myös se, miten sosiaalityöstä puhutaan; nähdäänkö sosiaalihuolto kulueränä vai investointina?
° | m/s |