perjantai 1.7.2022 | 23:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kotimaiselle kalalle on saatava arvoa – Monelle kalaruoka maistuu, jos se on riittävän helppoa

To 27.1.2022 klo 20:00

Kalaruokien puolesta puhutaan ja kyllä kala kiinnostaakin, mutta miten se näkyy kotimaisen kalan kalastamisessa. Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli vuonna 2021 ennakkoarvion mukaan 94 miljoonaa kiloa.

Se oli valitettavasti selvästi pienempi kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin silakasta ja kilohailista. Useimpien rannikolta kalastettujen lajien saalis jäi pienemmäksi kuin 2000-luvulla keskimäärin.

Lohikiintiöissä riittää nyt ihmettelemistä, sillä Luonnonvarakeskus Luken mukaan koko kiintiötä ei kalastettu. Tätä kalajokinen kalastaja, Rahjan Kalastajainseuran varapuheenjohtaja Esa Pirkola ihmettelee, koska samaan aikaan Perämeren kiintiöt loppuivat kesken (KP 27.1.). Onhan se outoa, että lohta on, mutta ei lupaa pyytämiseen.

Rannikkokalastuksen yleisin saalislaji oli ahven, jota sai saaliiksi yli 800 kaupallista kalastajaa, kertoo Keskipohjanmaa. Harmi kyllä ahvenen kaupallinen hyödyntäminen tuntuu vaikealta, vaikka se ruokana on erinomainen. Nykyään pitää saada helppoa ja halvalla eikä siihen pakettiin välttämättä kuulu kalan fileoiminen.

Luken mukana siikasaalis jäi 2000-luvun keskisaaliista puoleen, taimensaalis neljäsosaan. Myös lohi-, made- ja haukisaaliit olivat keskimääräistä pienemmät.

Kuluttajatutkimus kertoo, että kalan syönti on edelleen lähes koko kansan juttu: 92 prosenttia suomalaisista syö kalaa ja tämä tulos tuntuu jopa hiukan yllättävältä. Siinä, kuinka usein kalaa syödään, on parantamisen varaa, sillä vain noin kolmannes kertoo syövänsä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Suomalaiset haluaisivat tutkimuksen mukaan syödä nykyistä enemmän ahventa, kuhaa ja siikaa. Vastaajista 72 prosenttia kertoi myös, että söisi kalaa enemmän, mikäli kotimaista kalaa olisi kaupoissa enemmän tarjolla.

Kotimaisesta kalasta saa maukasta ja terveellistä ruokaa. Kalaruuan ympäristöystävällisyydestä aletaan myös tietää. Nyt pitäisi ratkaista ongelmat, jotka hankaloittavat kotimaisen kalan pyyntiä. Kiinnostus kalaruokaan hiipuu, jos tarjolla ei ole kotimaisia vaihtoehtoja. Tarvitaan myös kotimaisia helppoja vaihtoehtoja, koska kaikille ei monimutkainen kalaruuan valmistaminen ja kalan käsitteleminen sovi.

Tiina Ojutkangas

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Kiinnostus kalaruokaan hiipuu, jos tarjolla ei ole kotimaisia vaihtoehtoja.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »