Paikallisuutiset

Kalajoelle olisi enemmänkin muuttajia, mutta mistä sopiva koti? "Kaikille on nipin napin löydetty asunnot" – Katso millaisia taloja lapsiperheet hakevat

Isoista perheasunnoista on pula myös Kokkolassa ja Ylivieskassa. Isoja omakotitaloja kysytään myös vuokrattavaksi. Oman talon antamista vuokralle kannattaa nyt harkita.

Kalajoella on positiivinen ongelma: uusia muuttajia olisi, mutta paikkakunnan vuokra-asuntotarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään.

– Tähän saakka kaikille on nipin napin löydetty asunnot, mutta tilanne alkaa olla haastava verrattuna vuoden, kahden takaiseen aikaan, sanoo Kalajoen kaupungin markkinointivastaavaAnne Tullila.

Hän vastaa muuttaja- ja asumispalveluista Kalajoella yhdessä Susanna Leiviskän kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koetamme käyttää kaikki mahdolliset keinot, jotta muuttajille löydetään koteja, Tullila sanoo.

Tällä hetkellä se on haasteellista. Kun aiemmin muuttaja pystyi valitsemaan viiden, kymmenen asunnon joukosta, nyt tarjolla on yksi tai kaksi vaihtoehtoa. Kalajoen kaupungin vuokra-asunnot ovat täynnä.

Halutuimmat kohteet ovat keskustan koulujen lähellä sekä Hiekkasärkillä. Korona-aika on hieman vähentänyt Hiekkasärkiltä pitkäaikaisen vuokrauksen määrää, sillä osa omistajista on käyttänyt asuntoaan itse.

Kalajoelle muutetaan työn perässä, sillä paikkakunnalla on ollut paljon avoinna olevia työpaikkoja. Myös Hanhikiven työmaa tuo Kalajoelle ulkomaalaisia muuttajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomalaiset voivat päätyä rakentamaan tai ostamaan asunnon, mutta ulkomaalaisten kohdalla näin ei tapahdu vaan he haluavat vuokrata asunnon, Tullila sanoo.

Valtaosa muuttajista on ulkomaista työvoimaa. Viime vuonna nettomuutto Kalajoelle oli 45 henkilöä. Väkimäärä oli 14 407 henkilöä, jossa lisäystä oli 7 henkilön verran.

Kalajoen Hiekkasärkillä on myös vuokra-asumista. Kalajoen keskusta ja Hiekkasärkät ovat muuttajien suosimia alueita.
Kalajoen Hiekkasärkillä on myös vuokra-asumista. Kalajoen keskusta ja Hiekkasärkät ovat muuttajien suosimia alueita. Kuva: Markku Jokela

Kysyntää on kahden, kolmen ja jopa neljän makuuhuoneen rivi- pari ja omakotitaloista. Niitä ei vain ole kovin paljon myytävänä tai vuokrattavana Kalajoella.

Tullila suositteleekin harkitsemaan asunnon laittamista julkisesti vuokralle, jos sellainen on tyhjillään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yritykset tarvitsevat työvoimaa ja muuttajia olisi. Toivottavasti ihmiset heräävät vuokraamaan asuntojaan.

Osa muuttaa Kalajoelle kaupungista, joten heillä ei ole välttämättä ajokorttia. Uuden asunnon pitää siis olla kävely- tai pyörämatkan etäisyydellä palveluista.

Vuokraajat toivovat, että talo olisi perustasoinen ja kohtuullisen uusi. Myös lämmitysmuoto on ratkaiseva tekijä.

– Varsinkin kaupungista muuttavat eivät ole tottuneet huolehtimaan pelletti- tai öljylämmityksestä, Tullila sanoo.

Asuminen on yksi painopiste kaupungin uudessa Viiden Tähden strategiassa. Kalajoella ajatellaan, että jatkossa Kalajoki kasvaa vauhdikkaammin, kun asuntotuotanto ehtii samaan kehitysvauhtiin.

Kalajoen kaupungilla ei ole omia asuntorakentamishankkeita, mutta yksityistä asuntotuotantoa on sen sijaan valmistumassa – rivi- ja kerrostaloja sekä keskustaan että Hiekkasärkille.

– Tiedän, että kohteita on myyty hyvin, joten se saattaa liikauttaa vuokramarkkinoita, kun ihmisiä muuttaa uusiin asuntoihin.

Kalajoen keskustaan valmistuu kuuden asunnon luhtitalo. Hannilan Niityn rakentaa Wesain Oy.
Kalajoen keskustaan valmistuu kuuden asunnon luhtitalo. Hannilan Niityn rakentaa Wesain Oy. Kuva: Markku Jokela

Kalajoella on hyvä tilanne asuntokaupan suhteen, ja viime vuosi oli edellisvuotta parempi. Myynnissä on monenlaisia asuntoja vapaa-ajan asunnoista vakinaiseen asumiseen. Osa myynnissä olevista kohteista menee heti.

Esimerkiksi Marinan alueella iso kerrostalo on myyty kokonaan ja seuraavan odotetaan tulevan markkinointiin.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kalajokinen kiinteistönvälittäjäAnne Anttiroiko-Takala myy eniten vapaa-ajanasuntoja ja hyväkuntoisia omakotitaloja.

– Omakotitalon ei tarvitse olla ihan uusikaan. 1980- ja 1990-lukujenkin taloja menee kaupaksi, jos talo on hyväkuntoinen ja siihen on tehty remonttia ja päivitystä, sanoo Kiinteistömaailmassa työskentelevä Anttiroiko-Takala.

Hyvällä sijainnilla on merkitystä, ja nyt etsitään isompiakin taloja. Tämä johtuu perheiden koosta esimerkiksi uusioperheissä sekä etätyöstä ja kotona työskentelystä.

– Nyt haetaan vähintään kolmen makuuhuoneen taloja tai taloja, joissa on oma sisäänkäynti ja työtila.

Vuokra-asuntoja voisi hänen mielestään olla tarjolla enemmän. Varsinkin lapsiperheille sopivista asunnoista on kova pula.

– Omakotitaloa tai asuntoa ei kannata pitää tyhjillään. Asunto on arvokkaampi, kun siinä on asukas, Anttiroiko-Takala sanoo.

Katso Keskipohjanmaan levikkialueen väkilukukehitys tästä:

Fakta

Kiinteistökaupassa kova kasvuvuosi

Tehtyjen kiinteistökauppojen määrä lisääntyi noin seitsemän prosenttia viime vuonna.

Vuonna 2021 tehtiin 75 500 kiinteistökauppaa.

Omakotitaloja myytiin 17 800. Niiden kauppamäärä kasvoi noin kahdeksan prosenttia.

Samaan aikaan omakotitalojen kauppahinnat kasvoivat. Kalleimmat omakotitalot maksoivat Espoossa 0,6 miljoonaa euroa ja Oulussa lähes 0,2 miljoonaa euroa.

Rantamökkien kauppa hiljeni edellisvuoteen verrattuna. Rantamökkejä myytiin 4 800 ja niiden keskihinta oli noin 95 000 euroa. Keskihinta nousi noin kuusi prosenttia.

Lähde: Maanmittauslaitos

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä