Paikallisuutiset

"Työtodistuksia en ole katsonut koskaan", "Ulkonäköseikat eivät vaikuta"  – Mihin palvelualan työnantaja kiinnittää huomiota, kun nuori tulee kesätyöhaastatteluun? Katso video

Nuoren ensimmäinen kesätyöpaikka on usein kaupassa tai kioskissa. Palvelualojen työnantajien edustajat kertovat, mihin he kiinnittävät huomiota kesätyöhaastattelussa.

Voiko kuvitella jännittävämpää tilannetta kuin ensimmäinen kesätyöhaastattelu? Kokkolan Prismassa palvelupäällikköVirpi Virkkala ja päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Noora Masar tietävät sen. He pyrkivät luomaan haastatteluun rennon ilmapiirin.

– Koen äärimmäisen tärkeänä, että nuoren hakijan ei tarvitse jännittää eikä meitä tarvitse jännittää, Virkkala sanoo.

Virkkala ja Masar ovat jo viiden vuoden ajan tehneet työhaastattelut yhdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyselemme vuorotellen ja koetamme saada keskustelua aikaan. Olemme kokeneet, että saamme näin enemmän irti haastattelusta, Virkkala sanoo.

Haastatteluihin kutsutaan noin 20–30 nuorta, joista osa palkataan töihin kassoille ja osa hyllyttämään.

– Sanomme haastattelussa, että nyt saa vapaasti kehua itseä ja tuoda esille positiivisia asioita itsestään. Vahvuuksia, joita kokee omaavansa, kannattaa tuoda esille ilman muuta.

Mikä sitten ratkaisee, kuka saa kesätyöpaikan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Positiivinen asenne on erittäin tärkeä samoin kuin halukkuus oppimaan, Virkkala sanoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kesäläisen ei odoteta osaavan kaikkea etukäteen tai olevan erittäin ulospäin suuntautunut. Perehdytys kestää pari päivää, ja jokaisella kesätyöntekijällä on henkilökohtainen perehdyttäjä.

– Vaikka ei olisi minkäänlaista rahastamisen taustaa, nuoret oppivat kassatyön helposti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesän aikana taidot myös kasvavat. Virkkala on huomannut, miten kesätyöntekijöille tulee kesän aikana rohkeutta ja itsevarmuutta.

Kesätyöntekijä saa työvaatteet työnantajalta. Tatuoinnit, lävistykset ynnä muut ulkonäköseikat eivät Virkkalan mukaan vaikuta valintaan mitenkään.

– 26 vuoden aikana ei ole ikinä tullut vastaan, että mikään ulkonäkökriteeri olisi ottanut silmiin.

Ravintoloitsija: "Luotan ihmisen ulosantiin"Kalajokisen ravintola Pihvituvan yrittäjänTarja Leppilammen mielestä nuoret ovat ihania, kun he tulevat ensimmäiseen työhaastatteluunsa. Hän pitää huolen siitä, ettei ensikertalaiselta kysytä liian vaikeita asioita.

– Ei saa vetää ekalla kerralla liian tiukille. Tärkeää on, että jossain vaiheessa haastattelua osaa katsoa silmiin, hän painottaa.

Yleensä kysymykset koskevat hakijan harrastuksia ja taustaa.

– Työtodistuksia en ole katsonut koskaan. Luotan ihmisen ulosantiin ja siihen, mille hän vaikuttaa päälle päin. Sellaista ei pysty muuttamaan ihmisestä, Leppilampi sanoo.

Aitous, asenne, luonne ja ryhti ovat asioita, joihin hän kiinnittää haastattelutilanteessa huomiota.

– Ensivaikutelma tulee ryhdistä. Pitää olla myös aito, sillä ei voi näytellä koko kesää jotain sellaista, mitä ei ole.

Tarja Leppilampi on jo palkannut osan ravintola Pihvituvan kesäntyöntekijöistä ensi kesää varten.
Tarja Leppilampi on jo palkannut osan ravintola Pihvituvan kesäntyöntekijöistä ensi kesää varten. Kuva: Ulla Nikula

Ravintolassa on töitä myös kesäläisille, jotka eivät ole kovin puheliaita. He toimivat esimerkiksi blokkarina tai pöytien kattajina.

– Tekevälle on töitä, onpa ulospäin suuntautunut tai ei. Hiljaiset saattavat olla ahkerimpia työntekijöitä.

Pihvituvalla on otettu kisälli-mestari -asenne nuorten kouluttamiseksi ja heistä on saatu hyviä tarjoilijoita.

– On ollut ihana seurata heidän matkansa kulkua 14-vuotiaasta aikuiseksi. Kun he lähtevät opiskelemaan jotain muutakin alaa, tiedän, että heillä on työpaikka ihan missä vain, mihin he menevät.

Monet tekevät opiskelun ohessa töitä, ja tarjoilijan työt ovat ilta-aikaan ja viikonloppuisin. Niinpä hyvästä kesätyötodistuksesta on iloa vielä vuosienkin jälkeen.

– Yleensä ensivaikutelma nuoresta ratkaisee. Miten hän kävelee ja tulee luokse, kertoo aika paljon.

Tätä mieltä onAnne Junnila, jolla on noin 30 vuoden ajan kokemus nuorten kesätyöntekijöiden haastattelemisesta. Hänellä on useita jäätelökioskeja Kokkolan alueella.

– Yleensä monesta nuoresta näkee, onko hän ulospäin suuntautunut ja rohkea sekä tuleeko kaikkien kanssa toimeen.

Junnila sanoo kertovansa hakijoille aika perusteellisesti yrityksestä ja siitä, mitä työ pitää sisällään. Tämä saa nuoren työnhakijan yleensä rentoutumaan. Ennen töiden alkua on perehdytys, jotta työstä selviytyy yksinään.

Junnila ottaa töihin parisenkymmentä kesätyöntekijää. Ensimmäinen jäätelökioski kasitien varrella avautuu jo maaliskuun loppupuolella.

Nuorimmat kesäläiset tienaavat 380 euroa kesän aikanaOsuuskauppa KPO on alueensa suurimpia kesätyöllistäjiä. Hakuaika S-ryhmän kesätyöpaikkoihin päättyy maaliskuussa. Jo nyt hakemuksia on tullut pari tuhatta.

– Haastatteluita ja päätöksiä tehdään koko ajan. Kaikille lähtee viesti, ja siinä myös kerrotaan, että olemme yhteydessä, kun tulee peruutuspaikkoja, sanoo henkilöstöjohtajaLeif Lindberg.

KPO työllistää noin 1 200 kesätyöntekijää, joista puolet on nuoria kesätyöharjoittelijoita. Kaksi viikkoa kestävään Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelmaan on erillinen haku, joka avataan huhtikuussa.

Nuorimmat kahden viikon jaksolle päässeet ovat 14-vuotiaita, ja he tienaavat 380 euroa.

– He saavat kokemusta siitä, mitä on työelämä, ja mitä on työskennellä kaupan alalla. Se on oikein hyvä tutustumispolku työelämään.

Kahden viikon aikana voi tutustua myös työhön ravintoloissa ja hotelleissa. Lindberg pitää tätä tärkeänä yrityselämän tarpeiden kannalta.

– Meillä ei ole alueella yhtään ylimääräistä kokkia. Se pieni kipinä voi tulla kokin kohtaamisesta, että tämä voisikin olla minun tuleva ammattini.

Lindberg ei ole yllättynyt kaupallisen alan suosiosta nuorten hakijoiden keskuudessa. Työ kaupassa on konkreettista tekemistä.

– Kaupassa näkee oman työnsä jäljet ja saa kiitosta asiakkailta ja työkavereilta.

Palvelualalla on isot työyhteisöt, joilla on kasvattava ja yhteisöllinen vaikutus. Osuuskauppa KPO:ssa tehdään töitä hyvän työnantaja-mielikuvan eteen.

– Henkilöstölle pidämme tärkeänä, että nuoret saavat palautetta. Nuorille kerrotaan asioita ja ollaan kiinnostuneita heidän ajatuksistaan. On kiva kuulla, millaista heidän mielestään on työelämä.

Konkreettinen etu S-ryhmän kesätöistä näkyy myös kassakuitissa.

– Ostoetu näkyy heti, kun kassalla käy ostamassa uudet lenkkarit. Se on asia, jota varmasti osataan arvostaa.

Aiheesta lisää:

Olisitko arvannut, että tämä ala on suosituin nuorten hakiessa kesätöitä? "Palkka on kohtuuhyvä ja saa olla ihmisten kanssa töissä" – Katso videoilta nuorten mietteet

Fakta

Kesätyöseteli

Kesätöitä voi hakea myös kesätyösetelin avulla.

Kesätyöseteleitä tarjoavat monet kunnat.

Esimerkiksi Ylivieskan kaupunki tukee 15–17-vuotiaita nuoria kesätöiden saamisessa maksamalla yrittäjälle kesätyösetelitukea 370 euroa/nuori.

Tänä vuonna myös OP Keski-Pohjanmaa lahjoittaa 50 Kesätyöseteliä 15– 20-vuotiaille nuorille avuksi kesätyöpaikan löytämiseen. Kesätyöpaikka voi olla yrityksessä tai yhdistyksessä.

Yhden setelin arvo on 400 euroa ja kesätyöseteleiden voittajat arvotaan hakijoiden kesken. Hakuaika päättyy 20.3.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä