Paikallisuutiset

Rakennustarvikkeiden huomattava hinnannousu aiheuttaa harmia niin kotiremontoijille kuin ammattilaisille: "Häviän rahaa, mutta en voi sille mitään", toteaa ylivieskalainen Sami Salmela – Katso video

Varsinkin omakotitalorakentajien tarvitsemissa tuotteissa kysyntä ylittää tarjonnan, joten tilaukset kannattaa tehdä ajoissa.

Onko suunnitelmissa saunaremontti tai ulkoterassin uusiminen? Rakennustarvikkeiden yleinen hinnannousu mietityttää rakentajia, sillä hinnat lähtivät uudestaan nousuun tämän vuoden alkupuolella.

Ylivieskalaisen K-Rauta Rautapohjan kauppiasJukka Nissilä on seurannut hintakehitystä tarkkaan.

– Puutavaran hinta tuli loppuvuodesta alaspäin, ja kaupat ostivat puuta varastoon. Nyt taas osittain Ukrainan sodan vaikutuksesta hinnat nousevat jälleen, Nissilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hintojen nousu tuntuu myös ammattirakentajan lompakossa. Ylivieskalainen Rakennuspalvelu Salmela rakentaa Ylivieskan keskustaan kuusikerroksista liike- ja asuinkerrostaloa, jonka liiketiloihin sijoittuvat Mehiläinen sekä toimintaansa laajentava Pirjon Pakari.

Rakentaminen on sujunut hyvin, mutta se on vaatinut toimitusjohtajaSami Salmelan mukaan tavallista enemmän ennakointia.

– Tilasin ikkunat ja eristeet hyvissä ajoin etukäteen. Varastohallissa on ollut koko talven pari rekallista eristeitä odottamassa, ettei tule ongelmaa saatavuudesta.

Saatavuuden lisäksi on pitänyt varautua hintojen nousuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Putkitavaran ja raudan hinta on noussut noin tuplasti verrattuna vuoden takaiseen, Salmela sanoo.

Tietyissä tarvikkeissa hinnannousu on ollut kuukaudessa 28 prosenttia.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Puutavaran hintoihin ja lähes kaikkien rakennustarvikkeiden hintoihin on tullut kovia korotuksia helmi–maaliskuun aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Venäjän tuonti tyssäsi kokonaan. Vie aikansa, että Suomessa saadaan hankintaketjut kuntoon, sanoo myyntipäällikköSamuli Kärkinen Puumestasta.

Kotimaisen puunhankinnan määrää pitää hänen mukaansa lisätä huomattavasti, jotta se täyttää kysynnän.

Sodan lisäksi hintoihin ja saatavuuteen vaikuttaa ulkomaan vienti. Korona-aikana alkanut kotoilu ja kotiin panostaminen jatkuu edelleen.

Muutokset ovat olleet voimakkaita. Viime vuonna rakennustarvikkeiden hintoja nostivat korona, ulkomaanvienti sekä Pohjois-Amerikan metsätuhot

– Osa asiakkaista on kauhistellut hintoja, mutta aika moni on mukautunut ja tiedostaa, että puun hinta on noussut, Kärkinen sanoo.

Sesonki on alkamassa mutta kannattaa tehdä tilaukset ajoissa ja varautua siihen, että osa tuotteista loppuu.

– Esimerkiksi ulkoverhouspaneelit kannattaa tilata hyvissä ajoin, Kärkinen sanoo.

Varsinkin omakotitalorakentajien tarvitsemissa tuotteissa kysyntä ylittää tarjonnan. Puumestasta menee paljon pitkiä ja leveitä lankkuja runkolankuiksi omakotitaloihin.

Saunatarvikkeista lämpökäsitellystä haavasta ja tervalepästä valmistettujen leveämpien paneelien ja laudelautojen saatavuudessa on ongelmia. Samoin terassille tarkoitettu lehtikuusi tulee Kärkisen mukaan loppumaan.

Sami Salmela tilasi kerrostaloa varten eristeet ja ikkunat hyvissä ajoin etukäteen. Monissa tarvikkeissa ennakoiminen on kannattanut sekä hinnan että saatavuuden vuoksi.
Sami Salmela tilasi kerrostaloa varten eristeet ja ikkunat hyvissä ajoin etukäteen. Monissa tarvikkeissa ennakoiminen on kannattanut sekä hinnan että saatavuuden vuoksi. Kuva: Markku Jokela

Salmela rakentaa Ylivieskassa myös Toivontupaa, joka on mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu hirsirakenteinen hoitokoti. Hän tilasi sinne vuodenvaihteessa edullisesti venäläisvalmisteisia kipsilevyjä, mutta Ukrainan sodasta johtuvien pakotteiden vuoksi jossain on kontillinen kipsilevyjä, joita ylivieskalaisfirma ei voi käyttää.

– Urakat on laskettu sen mukaan, mutta ei voi mitään. Joudun tilaamaan kipsilevyt toiselta toimittajalta tämän päivän hinnalla. Minä häviän rahaa, mutta en voi sille mitään. Nämä ovat asioita, joiden kanssa pitää elää.

Rakentajalla riittää pähkäiltävää. Esimerkiksi 20 samanlaisen kodinkoneen löytyminen kerrostaloon on ollut haastavaa.

– En ole valinnut halvimpia vaihtoehtoja, sillä olen päättänyt tehdä valinnat toimitusvarmuus edellä.

Hän myös myy itse Dagmarin Kulman asunnot. Kerrostalon kattotyöt alkavat lähiviikkoina ja julkisivumuurausten vuoro on kesällä. Liiketilat valmistuvat vuodenvaihteessa ja asunnot talven aikana.

Sami Salmela rakentaa kerrostalon keskeiselle paikalle Ylivieskaan.   - Jos täällä vähänkin on vilinää, sen kyllä näkee täältä.
Sami Salmela rakentaa kerrostalon keskeiselle paikalle Ylivieskaan. - Jos täällä vähänkin on vilinää, sen kyllä näkee täältä. Kuva: Markku Jokela

Rautakauppiaan mielestä rakentamistarvikkeiden yksikköhintoja ja prosentteja ei kannata kauhistella.

– Vaikka osan tuotteista hinta on lähes tuplaantunut, niin rakentamisen hinta ei ole tuplaantunut, sanoo Nissilä

Esimerkiksi keskihintaisen kotimaisen saunapaneelin keskihinta on noussut 50–80 prosenttia vuoden aikana. Euroissa nousu on noin 180 euroa saunaa kohden.

– Se ei ole sinällään valtavan merkittävä hinnannousu, Nissilä sanoo.

Hinnannousu ei ole hänen mielestään vaikuttanut vielä rakentamispäätöksiin ammatti- tai kuluttajapuolella.

– Toivotaan, että hinnan nousu taittuu ja että ihmisillä olisi ostovoimaa.

Saunaremontoijien suosimat puulaadut kuten lämpöhaapa ja tervaleppä tulevat Virosta ja Latviasta. Niiden hinnannousu on ollut voimakasta ja saatavuus on Nissilän mukaan heikko.

Ulkomaisen saunapuutavaran kova hinta kääntyy kotimaisen puutavaran eduksi. Suomalainen laadukas uusipaneeli on Nissilän mukaan nyt edullisempaa kuin ulkomainen lämpöhaapa ennen korona-aikaa.

– Jos kaksi vuotta sitten olisi valinnut todella arvokkaan ulkomaisen haapapuun, nyt rahaa kuluu kotimaiseen vaihtoehtoon vähemmän.

Kotimaista puuta pystyy myös käsittelemään sävyaineilla, joilla paneelit ja lauteet saadaan samanvärisiksi kuin lämpöhaapa tai tervaleppä.

– Hyvä puoli tässä on, että ryhdytään arvostamaan kotimaista tuotantoa ja toivottavasti nostamaan tuotteiden jalostusastetta.

Terassipuutavaran saatavuus on Nissilän mukaan hyvä kautta linjan. Hinta on toki korkeampi kuin ennen korona-aikaa, mutta muuten hinnat eivät ole nousseet.

– Ostajan kannattaa kuitenkin olla hereillä, sillä hinnan nousu tulee, kun varannot hupenevat. Silloin kestopuun hinta nousee.

Puutavaran lisäksi myös muovieristeiden ja terästuotteiden hinnat ovat nousseet. Myös muovituotteiden, ikkunoiden ja ovien toimitusajat ovat pidentyneet.

Tiettyjen tuoteryhmien hintoihin Ukrainan sota ei ole vielä vaikuttanut. Kuten pihakiviin ja puutarharakentamiseen sekä maalaamiseen.

– Esimerkiksi ulkomaalaamisessa hinnannousu on ollut hyvin maltillista. Huoltomaalausta ei kannata laiminlyödä, ja myös uuden talon piha- ja pintamaali pitää tehdä tietyssä ajassa, kauppias muistuttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä