perjantai 1.7.2022 | 23:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Haapajärvellä on paljon rakennustöitä, jotka kielivät myönteisestä pöhinästä

To 12.5.2022 klo 07:00

Haapajärven elinkeinoelämän puitteiden rakentaminen edistyy kovaa vauhtia. Kaikki Haapajärvelle Nivalan suunnasta tulevat ovat voineet aistia voimakasta rakentamista seuratessaan uuden, pykälää korkeamman sähkölinjan valmistumista Uupuaavalle Oksavan ja kirkonkylän välimaastoon.

Ennen voimalinjaa nimitettiin Imatran linjaksi, mutta nyt se on Fingridin valtakunnallinen voimasuoni Metsälinja. Se vie pohjoisen tuulienergiaa eteläiseen Suomeen ja sen piti myös kuljettaa Fennovoiman atomienergiaa samaan suuntaan. Oksavalle rakennettiin myös uusi ja huljakka sähköasema.

Voimalinja ylittää samaisella aavalla Savonmualta Iisalmesta Ylivieskaan johtavan junaradan sähköistystyöt. Radan sähköistys näyttää etenevän ripeään tahtiin ja kohta tavarajunat ja henkilöliikenne pääsevät etenemään toivottavasti mahdollisimman ympäristöystävällisellä voimantuotolla.

Haapajärven rautatieaseman lähimaastossa tehdään puolestaan isoa puutavaran kuormausaluetta. Valmistuttuaan se palvelee lähinnä suurten metsäjättien sellutehtaiden välivarastona. Paikallisesti terminaali avaa muitakin ovia. Vaikka kuormausalueen puut pakataan pääsääntöisesti junan kyytiin, tulee väistämättä mieleen, eikö noin isoja puuvarastoja voisi käyttää hyödyksi myös paikallisesti. Siinähän on näet raaka-aine vieressä uudelle mekaaniselle ja miksei myös kemialliselle puunjalostukselle.

Haapajärvellä viritellään myös vastaanottohalli kakkosta. Ykkösen valtasi polttopuukoneita valmistava Regon. Kuka valtaa uudet tilat.

Ovatko sitten kaikki rakentajat jo töissä, kun Haapajärven Vuokratalot eivät saaneet yhtään tarjousta 20 pientalon ja kylätalon rakentamiseen Haapajärven keskustaan. Ehkäpä ei syynä ole rakentajien pula vaan ajan levottomuus. Rakentamiskustannuksista kun ei nyt kukaan tiedä. Ara on kuitenkin luvannut hyvittää hintojen nousua indeksitarkistuksella vuokratalojen yhden kerrostalon peruskorjauksessa, ja sama linjaus saattaa tulla kysymykseen myös pientalokorttelissa.

Haapajärven elinkeinoelämän rattaiden pyörimisestä kertoo hyvää se, että esimerkiksi Vuokrataloilla ei ole vapaita asuntoja juuri tähän hätään tarjolla. Se on kohtalaisen harvinaista maaseudulla. Siksi remontin ja pientalojen soisi tulevan valmiiksi jos ei tällä sekunnilla niin ainakin kohtapuoliin.

Haapajärvelle Nivalan suunnasta tulevat ovat voineet aistia voimakasta rakentamista Uupuaavalla Oksavan rajamailla

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »