torstai 11.8.2022 | 09:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Pitkän päivän painaneet Leijonat taivutti MM-kotikisojen avausottelussa Norjan

Petteri Ikonen
Pe 13.5.2022 klo 23:00

Tampere (STT)

JVG:n tulkinta Kake Randelinin kappaleesta Pakko painaa pitkää päivää raikui Tampereen areenan ämyreistä Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-avauksen alkuverryttelyissä perjantai-iltana.

Myös Leijonien työpäivä oli pitkä, kun joukkue oli hakenut jo lounasaikaan jäätuntumaa MM-kilpailujen pääareenalta ja taivutti myöhäisillan ottelussa Norjan maalein 5–0.

Ja ote ehdoton, niin aina ammattimiehen on, kappaleessa laulettiin.

Neljä ottelua peräkkäin ennen MM-kilpailuja hävinnyt Leijonat osoitti kärsivällisyyttään ja ammattitaitoaan kotikisojen ensimmäisessä ottelussaan, kun kokoonpanoltaan huomattavasti heppoisempi Norja pyristeli mukana avauserän lopulle saakka.

Harri Pesonen viimeisteli odotetun johtomaalin erän lopussa, ja Toni Rajala tuplasi lukemat toisen erän puolivälissä.

Ottelua edelsi MM-kilpailujen viralliset avajaiset, joissa suurimmat aplodit keräsi Haloo Helsingin raskauttama tulkinta Maamme-laulusta, videokuutiolla näytetty presidentti Sauli Niinistön puhe ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardifin jäällä pitämä puhe.

– Hyvää iltaa Suomi, ranskalainen Tardif tervehti suomeksi ja sai yleisön innostumaan.

– Hyvää iltaa Tampere, Tardif räjäytti katsomon suosionosoituksiin.

Yleisö riehaantui myös Pesosen ja Rajalan täysosumista, mutta nelosketjun toisen erän lopulla viimeistelemä 3–0-maali vaikutti maistuvan makeimmalta.

Vuoden 2019 MM-kultakapteeni Marko Anttila tarjoili namupaikan Hannes Björniselle. Helmikuun olympiafinaalin ratkaisupelaajista mukana hääri myös puolustaja Ville Pokka, joka kirjautti syöttöpisteen Björnisen täysosumaan.

Jo viime MM-kilpailuissa ja olympialaisissa Anttila, Björninen ja Saku Mäenalanen muodostivat työteliään, mutta myös tehoiluun pystyvän kolmikon. Yhteispeli vaikutti Leijonien ketjuista olevan parhaalla tasolla, kun muut hyökkäyskolmikot hakivat vielä yhteisiä toimintatapoja.

Toki Valtteri Filppulan ja Joel Armian pohjustama Pesosen avausmaali oli kuin oppikirjasta. Armia viimeisteli vielä päätöserässä ylivoimalla 4–0-lukemat Sami Vatasen ja Rajalan esityön jälkeen. Jere Sallinen niittasi loppulukemat pari minuuttia ennen loppua.

Norja eteni puolivälieriin MM-kilpailuissa 2011 ja 2012, mutta on sen jälkeen jäänyt jämäsijoille. Joukkueen vaarallisimmaksi maalintekoyritykseksi jäi puolustaja Max Krogdahlin avauserän laukaus, joka vaikutti muuttavan suuntaa puolustaja Vatasesta ja kilahti Juho Olkinuoran vartioiman maalin ylärimaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »