maanantai 23.5.2022 | 11:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Granlund nousi heti Leijonien ratkaisijaksi – Latvia oli odotetun hankala vastustaja, mutta antautui päätöserän lopun alivoimallaan

Petteri Ikonen (STT)
La 14.5.2022 klo 22:48

Tampere

NHL-vahvistus Mikael Granlundin ensi-ilta jääkiekon MM-kotikisoissa Tampereella oli muuttua Latvian NHL-maalivahti Elvis Merzlikinsin näytökseksi, mutta suurin odotuksin Leijoniin saapunut hyökkääjä Granlund otti lopulta ratkaisijan roolin itselleen myöhään lauantai-iltana pelatussa alkusarjan ottelussa.

Kolmannen erän lopun ylivoimalla syntynyt 2–1-maali ratkaisi pelin ja takasi Leijonille toisen voiton perjantain Norja-murskajaisten jatkoksi.

Tampereen areenan ahtautunut yleisö toivotti Granlundin äänekkäästi tervetulleeksi jo pelaajaesittelyjen aikana.

Maailmanmestari ja kolmansissa kotikisoissaan pelaava Granlund ei pettänyt odotuksia. Hän esitteli kikkapankkiaan ja mailataitojaan jo ottelun ensimmäisiltä minuuteilta alkaen. Lisäksi hyökkääjä väänsi vahvasti ja tarjoili jo pelin alussa maalintekopaikan puolustaja Juuso Hietaselle, jonka laukaus meni kiekonmitan verran ohi maalin.

Granlund ja Hietanen ovat nykyisen joukkueen ainoat pelaajat, jotka olivat mukana kotikisoissa sekä 2012 että 2013.

Latvia on edennyt harvoin pudotuspeleihin, mutta on ollut hankala vastustaja Suomelle arvokilpailuissa.

Pekingin olympialaisissa Suomi väänsi kolmannen erän lopun maaleilla 3–1-voiton, mutta Tampereen lauantai-iltaa edeltäneistä yhdeksästä MM-kohtaamisesta peräti viisi oli ratkennut maalin erolla. Vuonna 2005 pisteet tasattiin 0–0.

Rudolfs Balcers viimeisteli Ronalds Keninsin syötöstä 1–0-johdon ennen ensimmäisen erän puoliväliä. Latvia sai paikkansa, kun puolustaja Niklas Frimanin katkoyritys keskialueella epäonnistui. Juho Lammikon johtama kolmosketju kirjasi miinuksen. Jo hetkeä aiemmin Kenins säikytteli Harri Säterin vartioimalla maalilla.

Latvia sai erän lopussa ylivoimapelin Sami Vatasen jäähyn seurauksena, mutta oli tuhria kiekon omaan maaliin siirretyn rangaistuksen aikana.

Pakkipareista Friman–Vatanen oli eniten vaikeuksissa myös toisessa erässä, mutta petrasi ottelun edetessä.

Suomi loi tilanteita Latvian maalille, mutta röyhkeä maalivahti Merzlikins tuli hanakasti vastaan maaliltaan ja tarjoili taalajäiltä tuttuja pitkiä avaussyöttöjä.

Leijonat pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle toisen erän puolissä eikä jättänyt paikkaansa käyttämättä. Granlundin laukaus muutti suuntaa Latvian pelaajasta ja kimposi päädystä Sakari Manniselle, joka viimeisteli tasoituksen.

Granlund vastaanotti taklauksia, mutta myös tarjoili fyysistä peliä. Ratkaisumaalin hän teki ylivoimalla, kun Mikko Lehtonen (0+2) ja Manninen pohjustivat tilanteen.

Yhteispeli ketjukaverien Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa sujui hetkittäin erinomaisesti, mutta kolmikon voi odottaa parantavan alkusarjan kuluessa. Jäljellä on vielä viisi ottelua, jonka jälkeen turnauksessa onnistuminen punnitaan kuolemanotteluksi kutsutussa puolivälierässä.

Leijonat jatkaa pelejään maanantaina ja kohtaa Yhdysvallat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »