keskiviikko 6.7.2022 | 22:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Nyt on aika juhlia uusia ylioppilaita – Olkaa silti armollisia, jos kaikki ei mennyt putkeen

Tiina Ojutkangas
Ti 17.5.2022 klo 20:15

Moni asia muuttuu, mutta tämä aika kuuluu uusille ylioppilaille. Yo-kirjoitukset ovat muuttuneet ja paineetkin taitavat olla toisenlaisia kuin aikaisemmin, mutta kaikkina aikoina jännitetään listoja: löytyykö oma tai oman lapsen nimi listalta. Ylioppilaiden nimet kiinnostavat myös median asiakkaita. Listoja tutkitaan verkossa ja seuraavan päivän paperisessa lehdessä ahkerasti.

Tieto ylioppilaaksi valmistumisesta on tärkeä. Pitkä koulu-urakka on valmis ennen kuin omaan uraan ja ammattiin valmistautuminen alkaa. Nuoret ja heidän perheensä ansaitsevat juhlapäivän urakoinnin jälkeen. Elämässä tarvitaan kohokohtia ja keskipisteenä olemista.

Jokainen valmistujaisia järjestänyt tietää, että juhlissa riittää tekemistä etukäteen ja aikana. Kutsut on lähetettävä, talo siivottava, tarjoilut vähintään tilattava ellei huushollissa asu joutilas jauhopeukalo.

Marttojen neuvot kaappien siivoamisen tarpeettomuudesta menevät hukkaan, kun koti on saatava juhlakuntoon viimeisiä listoja, mattojen pesua tai seinän maalausta myöten. Hyvä olisi tehdä myös mahdollisesti rästiin jääneet pihatyöt.

Lohdun sanan voi tarjota tiistaina pettyneille, jos tieto onkin se, ettei ylioppilaslakkia voi tänä keväänä sovittaa päähän tai arvosanat ovat toiveita huonompia. Maailma ei lopu epäonnisiin ylioppilaskirjoituksiin. Aina on mahdollista korottaa arvosanoja ja yrittää uudelleen. Ammattikorkea ja yliopisto tai oma unelma kyllä odottavat yhden välivuoden ajan.

Nykyajan maailma tuntuu joskus armottoman tehokkaalta tai ainakin tehokkuutta vaativalta. Syntyy myös herkästi kuvitelma, että muut pärjäävät paremmin. Nuorilla opiskelijoillakin on paineita siitä, miten opinnoista selviydytään. Etäopiskelu ja poikkeukselliset ajat ovat luonnollisesti vaikuttaneet. Ryhmän tuki ja kenties realismi muiden tilanteesta eivät etäyhteyksillä näy samalla tavalla kuin yliopiston ja lukion kuppilassa porukalla potiessa.

Nuoret ansaitsevat juhlansa. On mukava toivottaa lämpimät onnittelut kaikille uusille ylioppilaille.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »