tiistai 5.7.2022 | 22:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen äänikolumni: Hortoilemaan siitä

Su 22.5.2022 klo 06:30

Niin riemulla olen laittanut merkille kuinka yhä nuoremmat ja isommat osat väestöstä vannovat puutarhanhoidon nimeen. Eikä tarvitse olla kaksinen parveke, patio tai piha, kun jo yrttejä kasvatellaan, tomaateille pienoiskasvihuoneita tällätään ja perunoita laitetaan vaikka ämpäreihin kasvamaan.

Innostuminen puutarhasta, kasvien kasvattaminen on verrattoman hauskaa. Välillä mennään rytinällä penkkaan, joka kevät kuvittelee juuri ihanien lämpöisten päivien tulleen ja aina sitä on hiukan liian aikaisin taimien kanssa liikenteessä. Vaikka tietääkin, että ulos taimia ei saisi istuttaa ennen kesäkuun kymmenettä, eipä sitä malta millään. Sitten aloitetaan kasvihuoneessa peittelyrumba ja kynttilöiden poltto, jottei pienet taimivauvat herra hallan suukottamiksi joudu.

Olen tehnyt huomion, jolla ei ole minkään valtakunnan tieteellistä pohjaa, mutta asia on näin: Kukaan, joka rakastaa puutarhanhoitoa, ei voi olla läpeensä paha.

Kehotus hipsiä hortoilemaan on tarkoitettu meistä jokaiselle, niin sinulle kuin minullekin.

Ihanaa on itse kasvattaa ja syödä vaikkapa tomaatteja ja kurkkuja, mutta löytyyhän sitä kaikenlaista syötäväksi kelpaavaa luontoäidin kasvimaalta. Ilmaisessa ja rikkakasveiksi luonnehditussa villiyrteissä on jotakin aivan valtavan hienoa.

Villiyrttien aika alkaa olemaan parasta aikaa juuri nyt. Ja toisaalta sitä aikaa jatkuu aika pitkään.

Totta kai pitää tietää mitä kerää ja mistä kerää. Koirien ulkoilureiteiltä ei kannata villiyrttejä keräillä, eikä tietenkään liian likeltä maantietä.

Ihan mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa ei saa villiyrttejä popsia. Suurella osalla kasveista on lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka on hyvä tietää ja tunnistaa.

Jos on hiukan kasvintunnistuksissa hataraa, niin kaksi superhelppoa ja varmasti tunnistettavaa tuttavuutta ovat voikukka ja nokkonen.

Kerätä täräytä voikukan lehtiä salaatiksi ja voikukkien nuppuja voi laittaa vaikkapa munakkaaseen. Jos olet makean perään, niin maailman parhaan marmeladin pyöräytät voikukkien kirkkaan keltaisesta kukkasista. Nokkosen vastapuhjenneet lehdet ovat ihan maan mainioita nokkoskeitoksi keitellä, tai koetahan paistaa täräyttää nokkosnäkkäriä ja nokkossipsejä. Ihan vissisti vievät kielen mennessään.

Perikeskipohjalaiseen tapaan saa olla innoissaan: Ihan ilimatteeksi löytyy luonnosta syötävää.

Ihan ilimatteeksi löytyy luonnosta syötävää.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »