maanantai 4.7.2022 | 23:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Fennovoima peruu Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – Yhtiö käynnistää koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

Minna Mustonen, STT
Ti 24.5.2022 klo 09:52 | päivitetty ti 14:21

Fennovoima peruu Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen.

Yhtiö tiedotti jo kuun alussa päättäneensä RAOS Projectin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen johtuen RAOS Projectin merkittävistä viiveistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa hanke.

Laitostoimitussopimuksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin, joten yhtiö on käynnistänyt koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut.

Entiset YT-neuvottelut ovat uudelta nimeltään muutosneuvottelut, neuvottelujen nimimuutos on tullut voimaan vuoden alusta. Ennen kuin työnantaja tekee päätöksen henkilöstön asemaan olennaisesti vaikuttavista asioista kuten työvoiman vähentämisestä, hänen on neuvoteltava työntekijöiden edustajien tai työntekijöiden kanssa. Uudistetussa laissa prosessia kutsutaan muutosneuvotteluiksi.

Fennovoimassa työskentelee tällä hetkellä noin 400 henkeä. Heistä noin 90 on toiminut voimalan rakennuspaikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella ja loput pääkaupunkiseudulla.

Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola ei tiistaina halunnut arvioida, kuinka suuria henkilöstövähennyksiä yhtiössä joudutaan mahdollisesti toteuttamaan.

– Kuten olemme aikaisemminkin arvioineet, näillä päätöksillä saattaa olla merkittäviä vaikutuksia henkilöstöön. Sen enempää ei pystytä tässä vaiheessa kommentoimaan. Neuvottelut ovat kesken, Kotola sanoi STT:lle.

Neuvottelujen arvioidaan Fennovoimalla päättyvän 21. kesäkuuta.

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet, ja Fennovoima kertoo keskittyvänsä työmaan ylläpitoon niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä. Lähiviikkojen aikana työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Kotola ei halunnut arvioida, kuinka paljon työvoimaa Pyhäjoen työmaan ylläpitämiseen jatkossa tullaan tarvitsemaan.

– Nämä tulevat tarkentumaan tässä muutosneuvotteluiden aikana. Vielä en pysty ottamaan tähän kantaa, Kotola sanoi.

Kotola ei myöskään halunnut arvioida Fennovoiman tulevaisuudennäkymiä laajemmin rakentamislupahakemuksen perumisen jälkeen.

– Tällä hetkellä keskitytään RAOS Projectin kanssa tehdyn projektin alasajamiseen ja laitospaikan ylläpitämiseen. Tällä hetkellä muuta ei ole sanottavaa, Kotola sanoi viitaten venäläisen Rosatomin tytäryhtiöön.

Yhtiö oli jättänyt valtioneuvostolle osoitetun rakentamislupahakemuksen ministeriöön kesäkuussa 2015, päivittäen sitä elokuussa 2015 ja huhtikuussa 2021.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo Twitterissä, että valtioneuvosto voi tehdä lähiviikkoina muodollisen päätöksen, joka päättää hallintotoimet hakemuksen käsittelemiseksi.

24.5. kello 14.21 Päivitetty juttua.

Lue aiheeseen liittyvää:

Uutisanalyysi: Hanhikivestä tuli kulissihanke – Pyhäjoella paiskitaan päivästä päivään töitä valtavalla työmaalla, jolle tuskin koskaan rakennetaan ydinvoimalaa

Fennovoima on purkanut Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, työt työmaalla päättyvät – Toimitusjohtaja Specht: "Merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin."

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen: "On ymmärrettävää, että hanketta ei enää voida vielä eteenpäin venäläisen laitostoimittajan kanssa"

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »