Paikallisuutiset

Nuoret miehet unelma-ammateissa jo ennen armeijaan menoa: "Päätin haastaa itseni", "Kymmenen vuotta saman koneen ratissa ei nappaa" – Katso video

Kokkolalainen William Rauhala valmistuu kokiksi. Maanrakennuskoneenkuljettajaksi valmistunut Ylivieskalainen Miro Jokela toivoo pääsevänsä erillishaussa ilmavoimien sotilaskuljettajaksi.

Kesä Kokkolassa, syksyllä Ylläkselle ja tammikuussa armeijaan. Siinä kokkolalaisenWilliam Rauhalan suunnitelmat, kun hän valmistuu perjantaina kokiksi ravintola- ja catering-alalta.

– Armeijan jälkeen tietää enemmän, mitä seuraavaksi. Ennen sitä ehdin olla töissä, Rauhala sanoo.

Tarkoituksena on kehittyä ravintola-alalla hankkimalla mahdollisimman laajasti kokemusta erilaisista työtehtävistä ja erilaisista ravintoloista. Kesän hän on työssä kokkolalaisessa baarissa ja kahvilassa, jossa hän on ollut harjoittelussa ja töissä lopun opiskeluajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

William Rauhala valmistuu ravintola- ja cateringalalta kokiksi. Hän on ollut harjoittelussa Ylläksellä ja Fuengirolassa.
William Rauhala valmistuu ravintola- ja cateringalalta kokiksi. Hän on ollut harjoittelussa Ylläksellä ja Fuengirolassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Asiakaspalvelutyö on hänelle aivan uutta.

– Päätin haastaa itseni tekemällä jotain itselle vierasta ja huomasin, että asiakaspalvelutyö on yllättävän mukavaa.

Keväällä hän oli harjoittelussa Ylläksellä a la carte -ravintolassa, jossa olisi ollut myös kesätöitä tarjolla. Sinne hän suuntaa syksyllä viimeistään ruska-aikaan.

Ylläkselle tulee kausityöntekijöitä eri puolilta Suomea, ja siellä muodostuu mukava yhteishenki. Uusiin ihmisiin tutustumisen lisäksi on mahdollisuus oppia uutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työpaikalla on helpompi sisäistää, miksi jokin asia tehdään tietyllä tavalla.

– Kyllä opittavaa on vielä paljon. Työpaikalla oppii uutta parhaiten ja enemmän, Rauhala sanoo.

Yksityisen omistamassa ravintolassa on myös monipuolinen, vaihtuva ruokalista, johon pystyy vaikuttamaan.

William Rauhala haluaa kehittyä ravintola-alalla keräämällä laajasti kokemusta alalta. Kokiksi valmistuva Rauhala on töissä kahvilassa, ja hän huomasi pitävänsä asiakaspalvelutyöstä.
William Rauhala haluaa kehittyä ravintola-alalla keräämällä laajasti kokemusta alalta. Kokiksi valmistuva Rauhala on töissä kahvilassa, ja hän huomasi pitävänsä asiakaspalvelutyöstä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokin ammatti on ollut lapsesta saakka Rauhalan unelma-ammatti. Äiti on hyvä ruoanlaittaja, ja myös poika tykkää ruoanlaitosta ja leipomisesta. Kokin työssä pystyy tekemään molempia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiskeluajasta Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa jäi hyvät fiilikset. Siellä pystyi kulkemaan omaa opiskelupolkua ja töistä sai luettua hyväksi opintoja.

– Koulusta pystyi lähtemään Ylläkselle ja Espanjaan ja sitä tuettiin ja tsempattiin.

Hän teki osan opintoihin kuuluvasta baariharjoittelussa fuengirolaisessa urheilubaarissa. Iltaisin hän kävi opiskelukavereiden kanssa syömässä.

– Se oli opiskelumatka, jossa sai näkökulmia suomalaiseen ja espanjalaiseen alkoholikulttuuriin.

Rauhala jakaa saman unelman, joka on kaikilla kokeilla. Vielä ei tosin ole sen aika.

– Toivon, että jossain vaiheessa pystyn perustamaan oman ravintolan.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Armeijaan lähtö on edessä ylivieskalaisellaMiro Jokelallakin, kenties jos kesällä, jos erillishaku tärppää. Hän on hakenut ilmavoimien sotilaskuljettajaksi, koska se liittyy hänen alaansa.

Hän on suorittanut rakennusalan perustutkinnon valmistuen maarakennuskoneenkuljettajaksi Nivalassa. Hänellä on jo B- ja C-ajokortit sekä kuljettajan ammattipätevyys. Armeijasta hän voisi saada lisäksi ainakin BE- ja CE-kortit sekä ADR kuljetusluvan.

– Armeijassa odottavat vielä isommat kortit, jotka auttavat alalla etenemään, Jokela toivoo.

Suunnitelmissa on armeijan jälkeen muuttaa Oulun seudulle, jossa on enemmän työtarjontaa. Toinen vaihtoehto olisi reissuhommat, joissa onkin suurin osa opiskelukavereista.

– Reissuhommissa kyllä tienaa enemmän ja saa päivärahaa, mutta siinä on hyvät ja huonot puolet.

Maanrakennusalalla riittää töitä. Aika monet ovat reissuhommissa, mutta Miro Jokela suunnittelee muuttavansa armeijan jälkeen Oulun seudulle, jossa on alan töitä.
Maanrakennusalalla riittää töitä. Aika monet ovat reissuhommissa, mutta Miro Jokela suunnittelee muuttavansa armeijan jälkeen Oulun seudulle, jossa on alan töitä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Jokelan koulutuksella voi ajaa esimerkiksi rekkaa tai tehdä maansiirtotöitä. Varsinkin maansiirtoajoa Jokela pitää kiinnostavana.

Toinen kiinnostuksen kohde ovat erilaiset koneet ja moottorit, joista hän on ollut kiinnostunut pikkupojasta saakka.

– Monitoimimies on se, mitä minä haen. Kymmenen vuotta putkeen yhden koneen ratissa ei oikein nappaa.

Vaihteleva työ on virkistävää. Maanrakennusalalla paikkakunnat ja työmaat saattavat vaihtua viikoittain tai vaikkapa joka päivä.

– Tapaa monta uutta ihmistä ja koko ajan tapahtuu uutta. Monikaan päivä ei ole samanlainen.

Miro Jokela on töissä varastomiehenä logistiikkapuolella E.T. Listoilla Ylivieskassa. Hänelle oli tärkeää valmistua nopeasti ja päästä kiinni työelämään.
Miro Jokela on töissä varastomiehenä logistiikkapuolella E.T. Listoilla Ylivieskassa. Hänelle oli tärkeää valmistua nopeasti ja päästä kiinni työelämään. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hän on tyytyväinen saamaansa koulutukseen. Yleisopintojen jälkeen pystyi itse päättämään, miten nopeasti haluaa valmistua.

Hänellä opinnot etenivät nopeasti.

–  Halusin mahdollisimman nopeasti työelämään kiinni ja tienaamaan.

Ensimmäinen työpaikka löytyi kotipaikkakunnalta, kun Jokela on töissä E.T. Listoilla varastomiehenä logistiikkapuolella armeijaan lähtöä odotellessa.

Koulutuskeskus Jedusta valmistuneiden nimet löydät täältä

Kpedun valmistuneet puolestaan löydät täältä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä