tiistai 5.7.2022 | 20:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Minna Mustosen äänikolumni: Olisiko Leijonista Lampaiksi?

Su 5.6.2022 klo 06:30

Viime päivinä kukaan ei ole voinut välttää sanontaa Ihanaa Leijonat ihanaa!

Suomen Leijonia on suitsutettu aamusta iltaan, maasta taivaaseen, ja ihan aiheesta. Ei suurempaa riemua ole kuin yhteinen riemu.

Kaiken juhlahumun tiimellyksessä on näin pientilallisen eli lampaankasvattajan mieleen hiipinyt yksi juttu.

Olen ajatellut, että eikös se kuitenkin olisi hienompaa jos Suomen Leijonat muutettaisiinkin Suomen Lampaiksi?

Nimittäin leijonia en ihan livenä ole Suomessa nähnyt kuunaan, sen sijaan uljaita ja upeita ovat lampaat ja vieläpä leijoniin nähden todella monikäyttöisiä.

Lampaalla on upea ja erittäin käyttökelpoinen pehmeä villa, joka taipuu niin huovutettavaksi kuin ihanaksi langaksikin, josta pystytään tekemään niin sukkia, vanttuita kuin vaikka villahousujakin. Etenkin nykyään valloillaan olevan neulontabuumin aikaan tuntuisi siltä, että lampaiden arvostus on huipussaan.

Leijonien käytännöllisyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta minun vaatimaton käsitykseni näistä komeista eläimistä on se, että lähinnä luonnossa pasteeraavat ja näyttävät komeilta. Karjaisevat toki veret seisauttavasti, mutta muuten lähinnä laiskan raukeina makoilevat lämpimän kiven päällä.

Jos ajatellaan ihan maantieteellisesti, niin kiipelissä leijona olisi Suomen talvessa, mutta Suomen lammas sietää pakkasta jopa yli kolmekymmentä astetta.

Silloin tällöin kuulee kun pilkallisesti ihmisiä verrattavan lampaisiin, silloin tarkoitetaan arkoja tyhmyreitä ja lauman mukana meneviä tallukoita.

Kieltämättä lammas on laumaeläin, mutta eikös jääkiekkokin ole joukkueurheilua? Jokaisessa haastattelussa pelaajat ja valmentajat kiittelevät joukkuetta ja koko porukkaa. Luulen, että luonnossa etenkin urosleijonat repisivät sielut toisiltaan irti.

Lampaat viihtyvät laumassa ja porukassa, eivätkä lampaat tyhmiä ole. Oikeammin sanottuna niin se menee lampaalla kuin ihmiselläkin: toinen on typerämpi ja toinen viisaampi, mutta porukkaan mahtuu monen sorttista. Oikeastaan se menee niin, että jokaisen erilaisuus ja halu olla yhdessä tekee laumasta vahvan.

Olisi se mahtavaa jonakin päivänä huutaa television edessä täysin palkein:

Ihanaa Pässit, ihanaa!

Upeaa Uuhet, upeaa!

Jokaisen erilaisuus ja halu olla yhdessä tekee laumasta vahvan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »