Paikallisuutiset

Lyhytkasvuisuus ei ole hidastanut ylivieskalaista Teijo Kortetta: Pian maanviljelijäksikin ryhtyvän huoltomiehen vapaa-aika kuluu mekaanikkona driftingin EM-kisoissa – "Aika vähän sitä tulee paikallaan oltua"

Teijo Korte ei ole koskaan joutunut kärsimään lyhytkasvuisuutensa takia. Puheliaalla miehellä riittää töitä, harrastuksia ja ystäviä niin paljon, ettei hän ehdi kuin käydä nukkumassa kotonaan.

YlivieskalainenTeijo Korte on kiireinen mies. Jos hän ei ole töissä korjaamassa mönkijöitä, moottorikelkkoja ja vesijettejä, hän saattaa olla isällään peltohommissa. Vapaa-aika kuluu talvella snowcrossaajien mekaanikkona ja moottorikelkan selässä, kesällä drifting-harrastuksen parissa. Hän kuuluu Keski-Korpi motorsportin tiimiin, joka ajaa tänä vuonna EM-sarjassa.

– Mika Keski-Korpi on kuskina ja meitä mekaanikkoja on keskimäärin kuusi. Olemme kaveriporukka, joten on mukavaa reissata yhdessä Euroopassa, toukokuussa 35 vuotta täyttänyt Korte kertoo.

Kavereita hänellä riittää muutenkin niin lapsuudesta kuin töiden ja harrastusten parista. Korte käy kotonaan lähinnä nukkumassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika vähän sitä tulee paikallaan oltua, Korte myöntää.

Se oli silloin suurena puheenaiheena, kun menin ala-asteelle, ensimmäistä kertaa ykkösluokalle. Mutta kai sitä on niin puhelias, niin ei sitä sen jälkeen ole ollut mitään.
Drifting on Teijo Kortteelle tärkeä harrastus. Hän on yksi Keski-Korpi motorsport -tiimin mekaanikoista. Tämän kesän he kiertävät EM-kisoissa pitkin Eurooppaa.
Drifting on Teijo Kortteelle tärkeä harrastus. Hän on yksi Keski-Korpi motorsport -tiimin mekaanikoista. Tämän kesän he kiertävät EM-kisoissa pitkin Eurooppaa. Kuva: Ulla Nikula

Teijo Korte on elävä esimerkki siitä, ettei lyhytkasvuisuus ole este elämään täyttä elämää. Korte kertoo, ettei hän ole ikinä joutunut kärsimään lyhytkasvuisuutensa takia. Häntä ei ole syrjitty, eikä kiusattu, eikä hän tarvitse mitään apuvälineitä minnekään. Tuijottelua tulee lähinnä kaupassa pieniltä lapsilta. Korte ei itse asiassa edes ajattele olevansa mitenkään erilainen.

– Se oli silloin suurena puheenaiheena, kun menin ala-asteelle, ensimmäistä kertaa ykkösluokalle. Mutta kai sitä on niin puhelias, niin ei sitä sen jälkeen ole ollut mitään, hän muistelee.

Korte on niin monessa mukana ja osa niin monia kaveripiiriä, että hän on Ylivieskan alueella lähes kaikkien tuntema. Jos ei muuten, niin hänet tunnistetaan Keski-Korpi motorsportin Youtube-kanavan takia. Korte kertoo, että välillä nuoret fanit tulevat tervehtimään kaupassa. Keski-Korpi motorsportin kanavalla on lähes 24 000 tilaajaa, joten ei ole ihme, jos yksi kanavan hahmoista tunnistetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Keski-Korpi motorsportin näkyvyys ja suosio kasvoivat, kun mukaan tuli kuvaaja ja aloimme tehdä Youtube-videoita, Korte mainitsee.

Teijo Korte on maatalon poikia. Pian hänestä tulee maanviljelijä.
Teijo Korte on maatalon poikia. Pian hänestä tulee maanviljelijä. Kuva: Ulla Nikula

Suosiosta on ollut hyötyä, sillä drifting-tiimi on löytänyt sitä kautta itselleen yhteistyökumppaneita. Ne mahdollistavat sen, että tiimi voi kiertää tämän kesän pitkin Eurooppaa EM-kisoissa. Kisailu alkoi toukokuussa Irlannista.

Kisa-auto ja porukan "motor home" eli kunnostettu bussi, odottaa jo seuraavassa kilpailumaassa Itävallassa. Kisat käydään parin viikon päästä.

– Me rakennettiin linja-auto, missä me asutaan kisamatkoilla. Laitoimme sen menemään laivalla toukokuun alussa heti vapun jälkeen ennen ekoja kisoja laivalla Helsingistä Englantiin. Itse lensimme perässä ja Englannista ajoimme Irlantiin. Kisojen jälkeen bussi ajettiin valmiiksi Itävaltaan ja sieltä lensimme sitten Suomeen, Korte kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä näkee vähän Eurooppaakin. Onhan ne raskaita reissuja, mutta on ne niin hienoja kokemuksia, hän jatkaa.

Minkälainen laji drifting oikein on?

– Mitenhän sitä selittäisi. Siinä ajetaan autolla sivuluisussa. Ajo on näytösluontoinen ja se pisteytetään. Tietyistä aihealueista saa tietyt pisteet, Korte selventää ja mainitsee, että pisteitä saa esimerkiksi kulmasta, tyylistä ja linjasta.

Suomessa driftingiä ajetaan useassa tasossa. Keski-Korpi motorsport ylsi SM-sarjan kakkoseksi kolme vuotta sitten.

– Viime kesä meni huonosti, meillä oli paljon ongelmia auton kanssa. Mutta haimme nyt EM-sarjaan SM-kakkosen tittelin turvin. Lähin kisa meillä on Ruotsissa.

Teijo Korte on monien tuntema. Sosiaalinen mies on osa useita eri kaveripiiriä ja hän on tullut tutuksi myös Youtube-kanavan kautta.
Teijo Korte on monien tuntema. Sosiaalinen mies on osa useita eri kaveripiiriä ja hän on tullut tutuksi myös Youtube-kanavan kautta. Kuva: Ulla Nikula

Mestaruus ei ole vielä ylivieskalaisen tiimin tähtäimessä. Korte kertoo, että sarjassa on kova taso.

– Jos saisimme nyt ensimmäisellä kaudella näkyvyyttä ja sitä kautta jonkun ison yhteistyökumppanin. Saisi satsata seuraavaan kauteen vielä enemmän. Palkinnothan ei ole noissa kisoissa mitään isoja rahapalkintoja. Käytännössä olemme yhteistyökumppaneiden rahoituksen varassa. Tietenkin osan joutuu laittamaan omistaan, hän sanoo.

Ja sitä rahaa todella palaa.

– On se hirveä määrä, mitä siihen menee. Kyllä sillä omakotitalon rakentaa, mitä sitä vuodessa tuohon käyttää, Korte naurahtaa.

Kilpailuauto on rakennettu bemarista, mutta alkuperäisestä ei ole juuri mitään jäljellä. Auto on varsin näyttävä uusine teippauksineen. Sen, kuten bussinkin, kyljessä irvistelee pakkopaidassa oleva apina. Näillä nurkilla autolla ei kaasutella. Lähimmät harjoitteluradat ovat Kemorassa ja Lapualla, joten harrastus vaatii paitsi rahaa ja aikaa, myös kilometrejä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Moottorikelkat ovat Teijo Kortteen elämässä mukana niin töissä kuin vapaa-ajalla.
Moottorikelkat ovat Teijo Kortteen elämässä mukana niin töissä kuin vapaa-ajalla. Kuva: Ulla Nikula

Korte ei myönnä olleensa itse nuorempana sivuluisuttelija.

– En ollut ainakaan se pahin, hän nauraa.

– Mutta totta kai sitä tuli tuossa kylällä pyörittyä.

Kaikki pärisevä on kiinnostanut häntä jo pikkupojasta lähtien. Liekö syypää siinä, että Korte sai kasvaa pikkusiskonsa kanssa maatalossa Ylivieskan ja Alavieskan rajalla, hippasen Ylivieskan puolella. Korte viihtyi isän kyydissä traktorissa loputtomiin.

– Olin ollut aina viimeiseen asti siellä ja nukkunutkin siellä. Eihän niitä itse muista, mutta vanhemmat ovat kertoneet.

Korte jatkoi perinnettä oman kummilapsensa kanssa, kun oli muokkaamassa traktorilla heidän rakentamansa talon pihaa. Tyttö oli silloin muutaman vuoden ikäinen.

– Hän tuli kyytiin penkin viereen istumaan. Siihen hän nukahti. Äkkiä tuntuisi, että siellä on huono nukkua, mutta kyllä se vaan uni tuli.

Korte on ehtinyt kummisedäksi kaikkiaan viisi kertaa. Arvotehtävään on pyydetty niin ystävien kuin pikkusiskonkin toimesta.

– Kyllä sitä joskus jouluna miettii, että onko ollut aina pakko suostua tehtävään, Korte vitsailee.

Teijo Korte on tottunut käsittelemään työkaluja. Hän tarvitsee niitä niin töissään kuin vapaa-ajallaan.
Teijo Korte on tottunut käsittelemään työkaluja. Hän tarvitsee niitä niin töissään kuin vapaa-ajallaan. Kuva: Ulla Nikula

Mopoikäisenä Korte alkoi heti rapata mopoja ja myös moottorikelkkoja. Kelkkailuharrastus on vienyt häntä kavereiden kanssa pohjoiseen.

– Sanoin kerran sille kaverille, kenen kanssa siellä kuljettiin, että jos joskus tulee mahdollisuus, että tänne voisi muuttaa, niin minä kyllä muutan.

Siitä on nyt 7-8 vuotta, kun tuo tilaisuus avautui. Korte oli juuri eronnut parisuhteesta ja hän kaipasi irtiottoa Ylivieskasta. Rukalle etsittiin hitsaustaitoista mekaanikkoa ja Korte päätti hakea paikkaa. Hänelle soitettiin melkein saman tien haastattelun jälkeen, milloin hän voisi aloittaa. Hetken mielijohde muuttui yhtäkkiä todeksi ja Korte sai alkaa järjestellä asioita siihen malliin, että hän voisi muuttaa Kuusamoon.

– Olihan se vähän tyhjän päälle hyppääminen, kun ei sieltä tuntenut kuin yks, kaks ihmistä koko Kuusamosta, mutta kyllä sitä vaan työkavereiden kautta ja siitä pikkuhiljaa rupesi tuttuja tulemaan, Korte muistelee.

– Kesät huollettiin hissejä ja talvella käytiin aamulla tekemässä hissien tarkastukset ja huolsimme rinnekoneita. Sitten se oli sitä päivystystä, jos jollain hissillä tuli ongelmaa.

Korte viihtyi työssään hyvin, mutta kolmen vuoden päästä koti-ikävä alkoi painaa, sillä vapaa-ajalla teki mieli olla tuttujen kavereiden ja sukulaisten parissa Ylivieskassa. Korte pääsi töihin Oulun Konekaupalle huoltomieheksi. Syksyllä hänellä tulee täyteen neljä vuotta kyseisessä työpaikassa.

– Olen kyllä tykännyt. Siinä tulee varmasti oltua pitkään, Korte arvelee.

Teijo Korte ei juuri paikallaan pysy. Työt ja harrastukset pitävät hänet kiireisenä.
Teijo Korte ei juuri paikallaan pysy. Työt ja harrastukset pitävät hänet kiireisenä. Kuva: Ulla Nikula

Tekemisen puute ei tule vaivaamaan menevää miestä tulevaisuudessakaan, sillä hänestä on tulossa pian virallisesti maanviljelijä.

– Meillä olisi tarkoitus tehdä sukupolvenvaihdos ja siirtää maatilaosuus nimiini. Se on kyllä tosi pientä maanviljelyä, se on ennemminkin harrastus kuin mikään tuottava juttu. On kuitenkin mukavaa pitää tila suvussa, Korte kertoo.

Yksin asuva mies ei kaipaa tällä hetkellä rinnalleen seurustelukumppania, siihen ei olisi yksinkertaisesti aikaa. Ainakaan kotona Kortetta olisi turha kaipailla.

– Kyllä se vaatisi menevän kumppanin, hän toteaa.

– En ole pitänyt hakua päällä, mutta jos tulee vastaan, niin sitten tulee.

Lue myös:

Kausi saatiin ajettua lähes normaalisti, mutta koronarajoitukset vähensivät väkeä drifting-varikolta – SM-hopeaa saavuttanut ylivieskalainen Keski-Korpi Motorsport päätti sen vuoksi mennä lähemmäs fanejaan muilla keinoilla

Fakta

Teijo Korte

Syntynyt vuonna 1987 Ylivieskassa.

Asuu yksin kotikaupungissaan.

Työskentelee Oulun Konekaupalla huoltomiehenä. Työura alkoi jo opiskeluaikoina Alavieskasta turvesuolta. Valmistuttuaan Nivalan ammattikoulusta levyseppähitsaajaksi, Korte siirtyi metallitöiden pariin.

Tekee mekaanikon töitä myös vapaa-ajalla driftingin ja snowcrossin parissa.

On mukana Keski-Korpi motorsportin drifting-tiimissä, jolla on suosittu, nimeään kantava Youtube-kanava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä