tiistai 5.7.2022 | 21:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Silva Virtasen kolumni: Ylioppilaiden ihmisarvo ei löydy improbaturin ja laudaturin väliltä – pitääkö niin monen koulupaikankaan?

Ma 6.6.2022 klo 08:10

Tein ensimmäiset todistusvalintalaskelmani lukion ensimmäisenä vuonna. En halunnut sulkea mitään mahdollisuuksia pois, mikä tarkoitti aineiden hamstraamista ja valitsemista niistä saatavien pisteiden perusteella. Nökötin kolme vuotta fysiikantunneilla vain ja ainoastaan oppiaineen korkeiden todistusvalintapisteiden takia. Välillä tuntui vähän kohtuuttomalta.

Yle uutisoi perjantaina korkeakoulujen todistusvalintajärjestelmän seurantatutkimuksen tuloksista. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren tekemän tutkimuksen yksi havainto on, että hakijat pääsevät aiempaa harvemmin ensisijaiseen hakukohteeseensa. Kun suosituille aloille haetaan paljon, todistusvalinnan pisterajat nousevat. Varsin korkeatkaan arvosanat eivät välttämättä riitä – puhumattakaan keskivertotodistuksesta.

Ylioppilastulosten perusteella on hankala olla punnitsematta myös omaa ihmisarvoaan, jos kirjoitusten jälkeen tuntuu, että tulevaisuus riippuu niistä. Lauantaina juhlittujen ylioppilaiden tärkein tehtävä on tuntea ylpeyttä itsestään. Valkolakkien mukana päähän ei pitäisi päätyä riittämättömyyden tunteita.

Todistuksen kirjainrivistä on luettavissa murto-osa siitä, mitä lukio on kenellekin merkinnyt. Lakki voi olla muistutus kunnianhimoisesta työstä, vaikeista ajoista tai lähestyvästä vapaudesta. Jotakuta ei kiinnosta pätkääkään, kun taas joku toinen hyräilee Gaudeamusta epäuskoisena, koska selvisi sittenkin. Ylioppilastulosten tullessa osa kiljui riemusta mutta osa varmasti myös pettyi. Valmistumisessa riittää sulateltavaa myös ilman stressiä korkeista pisterajoista.

Miten kävi pistelaskelmieni perusteella valitun fysiikan oppimäärän? Arvosana jäi muutaman valovuoden päähän tavoitellusta. Minä jäin henkiin. Opin, ettei maailma kaatunutkaan, vaikka alitin itseni tilanteessa, jossa onnistumiselle on kasattu valtavat paineet. Helpommalla olisin tosin päässyt, jos todistusvalintaan liittyvä suorituspaineiden taakka olisi ollut alun perinkin hieman kevyempi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »