tiistai 5.7.2022 | 22:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ida Korolaisen kolumni: Muuntogeenisen ruoan pelko ei ole linjassa tutkimustulosten kanssa

To 9.6.2022 klo 06:30

Ruokakaupoissa törmää tänäkin päivänä jatkuvasti tuotteisiin, joita mainostetaan gmo-vapaina. Merkinnät ovat usein iloisen vaaleanvihreitä ja luovat mielleyhtymiä luonnollisuudesta ja vastuullisuudesta. Monta kertaa olen jäänyt pohtimaan, miksi geenimuuntelu on yhä joillekin kirosana.

Biologia oli lempiaineitani lukiossa. Viidennellä kurssilla, jossa käsiteltiin biologian sovelluksia, opin esimerkiksi kultaisesta riisistä. Se on eräs geenitekniikan kruununjalokivistä, riisilajike, johon on lisätty geenimanipulaatiolla A-vitamiinin esiastetta. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan A-vitamiinin puutos aiheuttaa köyhissä maissa satojen tuhansien lasten sokeutumisen ja kuoleman vuosittain. Ravintorikkaampaa kultaista riisiä ei kuitenkaan viljelty kahteenkymmeneen vuoteen sen keksimisen jälkeen, mistä voi osittain kiittää geenitekniikkaa vastustavaa lobbausta. Riisilajiketta alettiin viljelemään Filippiineillä vasta viime vuonna.

Nykyinen tekniikka mahdollistaa perimän leikkelyn näppärästi kuin keittiösaksilla. Luonnollisesti tähän liittyy vakavasti otettavia eettisiä kysymyksiä, eikä ihmisen tule tunkea näppejään evoluution kehityskulkuihin kevein mielin. Tiedeyhteisössä vallitsee kuitenkin laaja konsensus muuntogeenisen ruoan turvallisuudesta ja jokainen ravinnosta löytyvä geneettisesti muunneltu ainesosa käy läpi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n tarkan seulan ennen myyntiä.

Geenitekniikan avulla viljelykasveja voidaan muokata siten, että niitä pystytään viljelemään haastavammissa olosuhteissa, paremmilla sadoilla sekä pienemmillä määrillä torjunta-aineita. Nämä ovat tulevaisuudessa elintärkeitä ominaisuuksia. Ilmastokriisin seurauksena maapallon viljelyyn soveltuva pinta-ala niukkenee, mikä aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä, köyhyyttä ja nälänhätää. Toivon, ettei yhtäkään hyvää ratkaisuehdotusta hylätä ylimitoitetun pelon takia.

Toivon, ettei yhtäkään hyvää ratkaisuehdotusta hylätä ylimitoitetun pelon takia.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »