Paikallisuutiset

Kokenut tuholaistorjuja kertoo, miten lutikat hävitetään: "Ihminen toimii sängyssä ikään kuin syöttinä" – Katso videolta, mistä lutikat tulevat koteihin

Lutikan hävittäminen kotoa on henkisesti erittäin kova operaatio, sanoo kokenut tuholaistorjuja. Pahimmassa tapauksessa lutikoiden kanssa joutuu asumaan jopa vuoden.

Jos iholla on kutisevia, hyttysen pureman kaltaisia jälkiä, talossa saattaa olla lutikoita. Sen tunnistaa myös ulostetahroista.

Tuholaistorjuja , huoltoteknikkoJuha Pikkaraisen mukaan ulostetahrat näyttävät huopatussilla töpötetyiltä jäljiltä.

– Kun tahroja pyyhkii kostella puuhkeellä, ne leviävät. Siitä saa varmuuden, että kyseessä on lutikka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lutikoita ei pysty hävittämään kotikonstein esimerkiksi siivoamalla. Apuun tarvitaan ammattimainen tuholaistorjuja, joka tunnistaa, että kyseessä todellakin on lutikka.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Luteita voi tulla kotiin lomamatkalta matkatavaroiden mukana tai omien hankintojen perusteella. Pikkaraisen mukaan yleisin lähde on kirpputori ja käytettyjen tavaroiden nettimyynti.

– Ihmiset voivat myydä huonekaluja aika häikäilemättömästi. Voidaan myydä asunnosta koko irtaimisto mainitsematta ostajalle lutikoista. Tämä on valitettavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ostaa käytetyn sängyn, on syytä tarkistaa sängyn alapuolen puuosat, ulmaukset ja reiät. Jos löytyy mustaa täplitystä, sänky on lutikoiden saatuttama. Sängyssä voi olla luteita tai munia, joista kuoriutuu lutikoita.

Pikkaraisen mukaan on kuitenkin häviävän pieni mahdolisuus, että kirpputorilla käydessä mukaan lähtee yksittäinen lutikka, joka päätyy kotiin imemään verta. Tilanne on kuitenkin toinen, kun kotiin vie käytetyn huonekalun.

– Käytetyt huonekalut kannattaisi ostaa talvella, jotta niitä voi pitää ulkona pakkasessa niin kauan, että lutikat kuolevat.

Lutikoita voi olla myös tekstiileissä ja vaatteissa. Käytetyistä vaatteista kannattaa tarkistaa, näkyykö niissä pieniä tummia pisteitä. Haistelemalla voi myös tarkistaa, haiseeko vaate homeelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotkut pukevat kirpputorivaatteet suoran päälle, mutta järkevää on pestä ne ensin. Lutikoita voi torjua kahdella tavalla.

– Jotkut laittavat vaatteet muovipussiin ja pakastavat ne tai saunottavat, kertooTiina Pitkänen Kirpputori Aikakoneesta.

Kokkolalaisella kirpputorilla ei myydä ollenkaan pehmustettuja huonekaluja. Näin varmistetaan, ettei luteita pääse tulemaan kirpputorille.

– Onneksi on harvinaista, että näin kävisi, mutta vaara on olemassa, Pitkänen sanoo.

Valtakunnallisesti toimiva Anticimex torjuu lutikoita höyryttämällä. Suurin osa Kokkolan seudulla toimivan Pikkaraisen kohteista on kerros- ja rivitaloasuntoja ja omakotitaloja ja loput erilaisia laitoksia.

Höyryttäminen on täysin myrkytyn ratkaisu, ja se on vuosien kokemuksen perusteella paras ja pysyvin ratkaisu.

– Myrkyttäminen voi aiheuttaa sen, että lutikat aistivat myrkyn ja pakenevat syvemmälle rakenteisiin, josta ne palaavat uudestaan, Pikkarainen sanoo.

Huonekalut höyrytetään, lisätään torjuntapölyte ja suojataan patjat pussittamalla. Sänkyn jalkoihin pannaan lutikka-ansat.

– Ihminen toimii sängyssä ikään kuin syöttinä. Hänestä leviää hiilidioksidia ympäristöön, ja yöllä valonarka lutikka lähtee liikenteeseen, Pikkarainen sanoo.

Luteiden torjunta onnistuu varmasti, jos talon asukkaat muistavat noudattaa annettuja ohjeita täydellisesti. Sänky ei saa olla seinässä kiinni eikä sänkyyn saa viedä mitään tavaroita tai lemmikkieläimiä.

– Missään muualla ei voi nukkua eikä voi käydä yövieraita. Myös lattialla tai sohvalla nukkuminen on kiellettyä.

Anticimexin tuholaistorjuja Juha Pikkarainen hävittää luteet höyryttämällä. Vuosien kokemuksen mukaan se on myrkyttämiseen verrattuna paras ja pysyvä ratkaisu.
Anticimexin tuholaistorjuja Juha Pikkarainen hävittää luteet höyryttämällä. Vuosien kokemuksen mukaan se on myrkyttämiseen verrattuna paras ja pysyvä ratkaisu. Kuva: Markku Jokela

Höyryttäminen ja pussittaminen toistetaan tarvittaessa. Se, kuinka nopeasti lutikoista pääsee eroon, riippuu lähtötilanteesta. Normaaliajat vaihtelevat muutamasta viikosta puoleentoista kuukauteen.

– Vaikea tilanne voi kestää vuodenkin. jos on vanha asunto, jossa on paljon syviä rakoja.

Lutikoiden hävittäminen on kodin omistajalle henkisesti erittäin kova operaatio.

– Siinä joutuu tyynnyttämään asiakasta, että ei ole mitään hätää. Asia tulee kyllä hoitoon.

Moni luulee, että lutikkaongelma on pysyvä ja siksi halutaan muuttaa asunnosta pois. Pikkaraisen mukaan muuttaminen on kaikkein pahin ratkaisu, sillä lutikat kulkevat tavaroiden mukana.

– Ensin ongelmasta eroon ja sitten muutto, Pikkarainen suosittelee.

Fakta

Lude

Lutikka tarvitsee ihmisten tai muiden nisäkkäiden verta ravinnokseen.

Aikuinen lutikka on 5–8 millimetriä pitkä, leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen.

Lutikat voivat päivisin piileskellä patjojen saumoissa, sängyn koloissa ja päätylevyissä, irtoilevien tapettien takana, valokatkaisijoissa, mattojen alla, jalkalistojen takana, seinien halkeamissa ja putkien läpivienneissä.

Matkalta palatessa matkatavarat kannattaa lämpökäsitellä.

Esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä +70-80 asteiseen saunaan pariksi tunniksi.

Vuodevaatteet ja kuumaa kestävät tekstiilit pestään 60 asteen lämpötilassa.

Kylmäkäsittely vaatii vähintään -18 asteen lämpötilan pakastimelta tai ulkolämpötilalta.

Lähde: Martat

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä