keskiviikko 6.7.2022 | 23:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Lukijan mielipide: Suolta puu, kankaalta sähkö

To 9.6.2022 klo 17:00

Kun vakaa suonlaitasuomalainen joskus innostuu, homma heilahtaa herkästi hulluuden puolelle. Kotikylän isännät innostuivat aikoinaan kuivattelemaan veden vaivaamia viljelyksiään. Alkuverryttelyksi kuivattiin kylän ainoa järvi osmankäämiä ja pajua puskevaksi kurakoksi.

Tuo nykykriteerein ympäristörikoksen tunnusmerkistön täyttävä ”saavutus” jäi jälkipolville päällimmäiseksi muistomerkiksi projektista.

Viljelyolot toki kohentuivat. Miehille saatiin monttutöitä ja perheille purtavaa. Yhteiskuntarauha säilyi.

Seuraavaksi kuivattiin suot. Kasvava metsäteollisuus kaipasi kuitua sellukattiloihinsa. Ja sitä se sai ja saa. Suosta metsäksi muunnetuilla mailla on nyt neljännes, alueesta riippuen jopa kolmannes puuvaroista.

Kuivatuksen myötä päästettiin irti suon (räyhä)henki. Turpeessa vuosituhansia kortteeranneet hiili, typpi ja fosfori vapautuivat. Ravinteet lähtivät ojien ja jokien kautta kohti merta. Hiili suuntasi puiden matkassa yläilmoihin.

Noita sivujuonteita ei tuossa tohinassa haluttu/osattu huomioida. Ei nähty luontoa puilta. Nyt suopuusta maksetaan suolaista hintaa. Näillä näkymin mailman tappiin. Esimerkiksi vanhat metsäojat kuskaavat ravinteita jopa enemmän kuin uusina.

Ojituksessa ei aikaa = rahaa tuhlattu turhaan tuumailuun. Suurin osa pienvesistä - lähteet, hetteet, purot, lammet, fladat jne - hävitettiin. Osa ojista kaivettiin karuille pohjille, jotka eivät jaksaneet kasvattaa apehaarukkapuuta kummempaa.

Kuivatus mullisti ekosysteemin. Sade- ja sulamisvesien säätelijänä ja suodattajana toiminut suo muuttui päästöjen tuottajaksi. Ennen satunnainen saapastelija löysi puhdasta juomavettä lähes siitä, missä jano yllätti. Nyt hän joutuu etsimään sitä kraanasta lähimmästä kylästä. jos siellä vielä joku hoivapaikkaa kärkkyvä alkuasukaspariskunta sattuu kärvistelemään.

Kuivaksi on metsä ja osin muukin luonto onnistuttu tiristämään. Puhdasta, saati yleensäkään vettä, ei kuivana aikana löydy edes pajuvitsalla. Montut, joissa pentuna uida räpiköitiin, pölisevät. Ikiaikaiset purot ja jokipahaset kuivahtavat kesällä niin, ettei juotavaa ole edes eläimille. Kuivaan turpeeseen pesiytyvä tuli on työläs taltutettava. Sen niin nähtiin viime suvena.

Eräänlainen ojahulluuden huipentuma koettiin, kun Vapon miehet pistivät Teerinevalla tuulemaan ja olivat vähällä hukuttaa Lestijärvenkin turpeeseen.

Nyt ovat vuorossa kangasmaat. Niille putkahtelee tuulimyllyjä kuin tatteja parhaaseen sieniaikaan. Sinne, tänne, tuonne. Kaikkialle. Sivullisen vinkkelistä ilman minkään näköistä yleissuunnitelmaa.

Jälki on järkyttävää. Isänmaan äidinkasvot saavat uusia uurteita. Niiden korjaaminen jää meiltä perinnöksi tuleville.

Tässäkin tohinassa primus motor on raha. Se tulee rahan tykö mutta karttaa heitä, joilla ei sitä isommin ole. Ja maatakin vain kynsien ja tuvan alla.

Erkki Hanni

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »