tiistai 5.7.2022 | 21:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kokkola siirtyy kesään rajulla esityslistalla – Urheilupuisto pois listalta, Isotaluksen luottamus puntarissa

Pe 10.6.2022 klo 20:00

Kokkolan kaupunginvaltuuston maanantain kokous on kaikkea muuta kuin lempeä siirtymä kesälomille. Jo etukäteen 13. kesäkuuta pidettävää kokousta on asialistansa vuoksi kutsuttu supermaanantaiksi.

Alkuviikoksi luvattu lämmin sää muuttunee helteiseksi tunnelmaksi Kokkolan kaupungintalon salissa. Kokous alkaa poikkeuksellisesti jo iltapäivällä neljältä. Kiivasta puhetta ja äänestyksiä on tulossa, vaikka esityslistalta poistettiinkin viime hetkillä 50 miljoonan urheilupuistohanke. Kiinnostavaa ja erikoistakin on, että historiallinen jättiprojekti ei mahtunutkaan asialistalle.

Päätettävää riittää ja erittäin poikkeuksellinen on asialistan viimeinen käsiteltävä asia. Tilapäisen valiokunnan esitys Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston erottamisesta on harvinainen, keskustelua herättävä ja inhimillisesti aika järkyttäväkin. Maanantai-iltana tiedetään, jatkaako puheenjohtajisto eli Tiina Isotalus (sd.), Mauri Peltokangas (ps.) ja Johanna Paloranta (kesk.) tehtävässään.

Keskipohjanmaan mukaan Kokkolan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmistä keskusta ja perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että rikostuomiot saanut Tiina Isotalus (sd.) ei voi jatkaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävässä (KP verkko 10.6.).

Kristillisdemokraattien ja kokoomuksen ryhmät totesivat, että luottamus on alentunut. Kummassakaan kannanotossa ei suoraan vaadittu Tiina Isotaluksen erottamista. Valtuustoryhmistä RKP, SDP, vasemmisto ja vihreät olivat luottamuksen säilymisen kannalla.

Keskipohjanmaa kertoi ensimmäisenä mediana keskiviikkona, että tilapäinen valiokunta esittää Isotaluksen erottamista. Kokkolalainen Isotalus on myös Kalajoen hallintosihteeri. Rikostuomiot hän sai kunnianloukkauksista, joista seurasi sakkotuomio.

Kansalaisen näkökulmasta voi olla hämmentävää, että valtuustoryhmien näkemykset Isotaluksen luottamuksesta jakautuvat tässä vaiheessa voimakkaasti ja puolueittain. Onko luottamus tai luottamuksen puute jotenkin puolueperusteista? Luottamusta pitää voida mitata, mutta asiallisesti ja oikeista syistä.

Tiina Ojutkangas

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Onko luottamus tai luottamuksen puute jotenkin puolueperusteista?

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »