tiistai 5.7.2022 | 21:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Piinan jälkeen Kokkolan kaupunginvaltuusto armahti puheenjohtajansa – Politiikka vaatii itsekritiikkiä, mutta myös inhimillisyyttä

Tiina Ojutkangas
Ma 13.6.2022 klo 19:00 | päivitetty ma 19:03

Kokkolan kaupunginvaltuuston kokous jää historiaan päätöksestä huolimatta. Kuntavaaleista on vuosi, ja paljon on tapahtunut. Viime marraskuusta liikkeelle lähtenyt valtuuston puheenjohtajan Tiina Isotaluksen (sd.) ja koko puheenjohtajiston luottamusasia sai ainakin päätöksen muodossa päätepisteen kesäisenä maanantai-iltana.

Kaupunginvaltuuston pitkän listan viimeisenä asiakohtana oli koko kevättalven jauhettu luottamuskysymys. Viime keskiviikkona (8.6.) kaupunginvaltuuston esityslista kertoi, että tilapäinen valiokunta esittää puheenjohtajiston erottamista.

Puheenjohtaja Isotaluksen saama sakkotuomio kunnianloukkauksista johti päätökseen tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Viiden kuukauden työskentely ja raastavakin odotus lopputuloksesta johti lopulta valtuuston ratkaisuun, jonka mukaan puheenjohtajilla, käytännössä Isotaluksella, on valtuuston luottamus.

Maanantain kokouksen alla kaupungintalon aulassa oli jännittynyt tunnelma. Jopa ääneen kyseltiin mielipiteitä asiasta eli siitä, onko Isotaluksella ja sitä kautta muulla puheenjohtajistolla eli Johanna Palorannalla (kesk.) ja Mauri Peltokankaalla (ps.) mahdollisuuksia jatkaa. Kaksi jälkimmäistä oli estynyt osallistumasta valtuuston kokoukseen, mitä voi tässä tilanteessa pitää erikoisena ratkaisuna. Vaikeilla hetkillä on oltava paikalla. Toivottavasti kaikilla kokouksesta poissaolleilla oli hyvä syy.

Tiina Isotalus veti ison listan läpi valtuustossa ennen viimeistä kohtaa, jossa oli kysymys hänen omasta luottamuksestaan muun valtuuston silmissä. Täytyy sanoa, että melkoista pokkaa vaaditaan myös paikallispolitiikassa, kun oma poliittinen maine on esityslistalla ja ihminen pystyy hoitamaan puheenjohtajuutta sitä odotellessa. Ennen viimeistä asiakohtaa puheenjohtaja siirtyi paikaltaan ja tilalle tuli konkaripoliitikko Stefan Andersson.

Valtuuston puheenjohtajan luottamuksen puntaroinnissa ei ollut kysymys pelkästään toiminnasta, joka johti tuomioon kunnianloukkauksista. Politiikassa etsitään heikkoja kohtia ja puretaan vanhoja kaunoja. Isotaluksen puolustajat kommentoivat syntynyttä tilannetta sanomalla, ettei miehelle olisi koskaan käynyt näin. Ymmärrettävästi piinapenkkiä verrattiin ainakin siihen, että entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi syyllistyi rattijuopumukseen, mutta luottamus punnittiin oman ryhmän sisällä ja se riitti siihen, että Herlevi sai jatkaa kaupunginhallituksessa.

Vaikutusvaltaisten luottamushenkilöiden luottamusta on voitava arvioida. Eikä kuntalaisen kunnian loukkaaminen ole mitätön asia silloinkaan, kun teko tuntuu pieneltä tai jopa ymmärrettävältä. Kuten on aikaisemminkin todettu, joka tapauksessa prosessi kesti inhimillisesti ottaen ja Kokkolankin takia liian pitkään.

Kokoomuksen ryhmä esitti vakavan varoituksen antamista, mikä hyväksyttiin valtuuston päätökseksi. Näin vakaviin prosesseihin on oltava hyvä syy eivätkä prosessin vaiheet unohdu heti, jos koskaan, vaikka asia haluttaisiin julistaa loppuun käsitellyksi. Opittiinko tästä jotain, se selviää aikanaan. Moderni some-aikakausi vaatii erityistä harkintaa. Myös politiikka vaatii inhimillisyyttä, että meillä riittää ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioita.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Lue tästä Kokkolan kaupunginvaltuuston ratkaisu hetki hetkeltä.

Myös politiikka vaatii inhimillisyyttä, että meillä riittää ihmisiä hoitamaan yhteisiä asioita.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »