keskiviikko 6.7.2022 | 21:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Minna Mustosen äänikolumni: Varas vei ankkurin – Jokamiehenoikeuksia ei noukita rälläkällä

Su 19.6.2022 klo 06:30

Kokkolan edusta ja ympäristö on täynnä erikoistakin erikoisempia jäänteitä eletystä elämästä. Merenpohjassa lepää laivan hylky poikineen ja lähirannoilta löytyy jos vaikka minkälaista mielenkiintoista esineistöä, jotka muistuttavat merenkulusta, kaupankäynnistä ja työstä, jota rannikolla on tehty aina.

Osa löytyvistä asioista on valjastettu opastauluin kertomaan rikkaasta eletystä elämästä.

Toisaalta harmi, että osa muistomerkeistä, jäänteistä ja muinaismuistoista on painumaisillaan tai jo painunut unholaan. Toisaalta elämän kiertokulku on myös sitä, että tulee aina uusia sukupolvia, jotka (paitsi kuvittelevat keksineensä itse rokin ja seksin) löytävät unohduksiin painuneet muistot ja tarinat menneestä ihan uusina tuttavuuksina. Niin sen pitää mennäkin, ei siinä mitään.

Ongelma on se, etteivät kaikki kunnioita tai ymmärrä käsitettä yhteinen mutta ei minun.

Eikä kyseessä ole todellakaan nuoriso, ketä voisi syytellä.

Koskaan ei voi tietää, kuinka toinen ihminen maailmaa ja elämää katselee.

Äkkinäinen ajattelisi, ettei kukaan voi olla niin piittaamaton, tyhmä ja typerä, että voisi kuvitella olevan ihan ok, jos vaikkapa lähisaaristosta kävisi varastamassa ikivanhan rautaisen ankkurin itselleen.

Äkkityttö voisi miettiä, että siinä vaiheessa kun ryöstömatkalle lähtiessä lastaisi rälläkkää ja hiioppia matkaan, voisi tulla mieleen, että onkohan tämä kuitenkaan jokamiehenoikeuksiin kuuluvaa hommaa, kuten vaikka sienestys tai marjastus.

Voisihan sitä ajatella, että vaikka kuinka on vuosikausia keikkunut parhaimpien tulokeisarien listoilla, silti lait ja asetukset ovat ihan samat niin herroilla kuin narreilla.

Jos minä olisin yrittäjä ja minun yritykseni edustalla rötköttelisi lähisaaristosta varastettu ankkuri, niin pitäisin sitä huonona mainoksena omalle firmalleni.

Jos minä olisin tonttuuksillani luvatta rälläköinyt peruskallioon kettingein pultatun satoja kiloja painaneen ankkurin matkaani, enkä patisteluista huolimatta olisi sitä takaisin paikoilleen palauttanut, ajattelisin peiliin katsoessani, että olet sinä Mustoska aikamoinen paskiainen.

Mutta niin se menee: itsestään tietää kuinka asiat ajattelee, kenestäkään toisesta ei voi olla varma.

Silti kuitenkin toivoisi, että jokainen ajattelisi edes välillä yhteistä hyvää ja jälkipolville jätettävää muistoperintöä eikä olisi niin loputtoman itsekeskeinen.

Luulisi, että lait ja asetukset ovat samat niin herroilla kuin narreilla.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »