tiistai 5.7.2022 | 22:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Tuloverotuksen alentamisesta

Ma 20.6.2022 klo 17:15

Puheet tuloverotuksen alentamisesta ovat viime aikoina saaneet lisää tuulta purjeisiin, varmastikin osin tulevia eduskuntavaaleja sekä puoluekannatusmittauksia silmällä pitäen. Tätä veroalea ovat lähinnä vaatineet kokoomus sekä keskusta. Harmikseni myös demarit ovat lähteneet mukaan tähän kilpajuoksuun galluppien kanssa. Perussuomalaisten linjauksista lienee tässä yhteydessä turha tämän enempää edes mainita, sen verran päätöntä populismia on siltä suunnalta tarjolla.

Puolueilla on toki erilaisia painotuksia siitä, miten ansiotuloverotusta kevennetään. Kokoomuksen mielestä tuloveroasteikkoa pitäisi keventää miljardilla eurolla läpi linjan tarkoittaen sitä, että tuosta toimenpiteestä hyötyisivät lähes yksinomaan hyvätuloiset, joilla tämä veroale menisi suoraan ”sukanvarteen”, eikä käytännössä lisäisi ostovoimaa lainkaan.

Ymmärtääkseni demarileiristä olisi esitetty kunnallisverotukseen tehtävien vähennysten lisäämistä, joka tarkoittanee puolestaan kuntien verotulojen pienenemistä ja kunnallisveron korotuspaineita suurimmassa osassa kuntia, joten tulos olisi ostovoiman kannalta plus miinus nolla. Keskustan linja näyttäisi tavan mukaisesti olevan hyvin epämääräinen.

Mielestäni kokonaisveroastetta ei tulisi rukata ainakaan alaspäin, vaan verotuksen rakennetta ja painopistettä olisi syytä siirtää tasaverosta vielä enemmän tuloihin perustuvaan progressiiviseen verotukseen, sisältäen myös pääomatuloverotuksen progression lisäämisen ja laittamalla se tasavertaisempaan asemaan ansiotuloverotuksen kanssa. Tähän liittyen toimenpiteitä harmaata taloutta sekä veronkiertoa vastaan pitäisi tehostaa entisestään. Verosuunnittelun ”porsaanreikien” tilkitsemistä olisi EU:ssa syytä myös tarkastella.

Toisaalta arvonlisäveron alentamisella olisi nopea ja tehokas vaikutus juuri niihin tuloluokkiin, jonka ostovoiman lisäämisellä on käytännön merkitystä kotimarkkinoiden piristymiselle. Tästä johtuva lisääntyvä kulutus kompensoisi jo itsessään osittain tuon veronalennuksen. Työllisyyden lisääntyessä tulisi lisää veroeuroja valtion ja kuntien kassaan. Jos sinne valtion kassaan jää vielä vajetta tuosta veron alentamisesta, sitä voisi sitten paikata ansiotuloveroasteikon sekä pääomatuloveron kiristyksillä, jolla ei olisi kulutuskysyntään juuri minkäänlaista vaikutusta.

Markkinataloudessa kilpailu yleensä pitää huolen siitä, että esimerkiksi veronalennukset siirtyvät täysimääräisesti kuluttajahintoihin. Jos näin ei tapahdu, hintasääntely olisi oivallinen ja perusteltu työkalu tähän tarkoitukseen. Toki lisääntyvä kulutuskysyntä aiheuttaa jonkin verran inflaatiopaineita, joka olisi syytä huomioida.

Lopuksi vielä ilmainen tuloverotukseen liittyvä neuvo. Kirkollisvero on vapaaehtoinen, joten veroista ”kitisijät” voisivat aloittaa karsimalla tuon turhan veron rasittamasta talouttaan. Itse tein tuon ”säästötoimenpiteen” muutama vuosi sitten, enkä ole huomannut minkäänlaista siitä johtuvaa negatiivista vaikutusta elämänlaatuuni. Eikä ole salamakaan vielä sattunut kohdalle.

Juha Honkakoski,

Kokkola

Toimenpiteitä harmaata taloutta sekä veronkiertoa vastaan pitäisi tehostaa entisestään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »