maanantai 15.8.2022 | 22:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Silva Virtasen kolumni: Pride ei ole tuputtamista tai käännyttämistä vaan vapautumisyritys epäoikeudenmukaisesti langetetusta häpeästä

Ti 28.6.2022 klo 06:30

Pride-kuukausi lähenee loppuaan. Joku huokaisee helpotuksesta, kun sateenkaariliput viikataan saloista kaapinperälle. Jotakuta on tympinyt koko kuukauden se, että puhutaan pridesta – ylpeydestä – tässä yhteydessä. Turhaan tympii.

Osan mielessä elää voimakas luulo, että Priden sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tavoitteena on haukata muita suurempi pala yhteiskunnasta ja pitää ylimääräistä meteliä itsestään. Että sateenkaariväki on ylpistynyt.

Priden julistama ylpeys ei ole nenänvartta pitkin katsomista. Se on vastavoima häpeälle, jota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat joutuneet vuosisatoja tuntemaan. Yhä joutuvat. Ei tarvitse olla kovin vanha sateenkaari-ihminen ollakseen elänyt sillon, kun esimerkiksi homous on ollut sekä rikosnimike että tautiluokituksessa. Vuoden 2019 kouluterveyskyselystä selviää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kokevat sekä kiusaamista koulussa että henkistä ja fyysistä väkivaltaa kotona huomattavasti enemmän kuin heterot ja syntymässä määritellyn sukupuolensa oikeaksi kokevat henkilöt.

Häpeän pitkää perinnettä jatkaa myös ajatus siitä, että Pride on tuputtamista ja turhan näkyvää.

Tosiasiassa Priden tavoitteissa ei ole mitään ylimääräistä tuputtamista. Yksinkertaisimmillaan vaaditaan sitä, että ei joutuisi punnitsemaan kumppanin kädestä pitämistä julkisilla paikoilla ja purettaisiin haitallisia sukupuoliin liittyviä ennakkoluuloja ja jakolinjoja. Halutaan turvallisuutta ja tasa-arvoa. Toivelistalla ei ole sen kummempaa maailmanvalloitusta tai käännyttämistä, vaan oikeus olla yhtä lailla olemassa.

Marsseja ja kulkueita järjestetään nyt, jotta tulevaisuudessa ei tarvitsisi. Monta nykyistä itsestäänselvyyttä on saatu itsestäänselvyyden asemaan samalla tavalla yhteisvoimin – demokratiasta ja äänioikeudesta lähtien. Yhteisvoimien lisäksi jokainen voi tehdä kohtuullisen yksinkertaisen tempun ja lähtökohtaisesti kunnioittaa muita ihmisiä. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen pitäisi olla ihmisarvon kannalta epäolennaista.

Tosiasiassa Priden tavoitteissa ei ole mitään ylimääräistä tuputtamista.

#

Kommentoi 19 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »